'Sajnálom, nem vagyok az a sportszerű típus'

'Sajnálom, nem vagyok az a sportszerű típus'

, ktn

Keleti blokk

Valószínűleg nem a temesváriak csapatkapitánya kapja idén a fair play-díjat Romániában.



Viszlát, Vlagyivosztok?

Eredmény az orosz bajnokság 26. fordulójából: FC Himki-Lucs Energija Vlagyivosztok 3-1. Látszólag csak egy meccs a sok közül, de az orosz futballklubok elnökei vélhetően a tenyerüket dörzsölték az eredmény láttán. Győzelmével a Himki hárompontos előnyt szerzett az üveghegyen (vagy legalábbis Kínán) túli Lucs-Energijával szemben. Ha minden így marad, jövőre az élvonal csapatai megspórolnak egy nagyjából 18 ezer kilométeres utazást, hét óra időeltolódással (Moszkva-Vlagyivosztok 9289 km).

A (nagyon) távol-keletiek tavaly már majdnem búcsúztak az első ligától. Azonban hiába volt jobb a Kubany Krasznodar gólaránya, Oroszországban azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, s az alapján a Vlagyivosztok maradt az élvonalban.

A bajnoki rangadón a Dinamo Moszkva fogadta a CSZKA-t, és 3-1-es kudarcával hatpontos hátrányba került vendégével szemben, ezzel szinte biztossá vált, hogy a harmadik helynél előrébb nem is végezhetnek Andrej Kobeljov tanítványai. Pedig a Dinamo sokáig őrizte a második helyet, ami idén különösen értékes: az orosz liga ezüstérmese 2009 őszén a BL főtáblájáról indul. Csüggedésre azonban semmi okuk a drukkereknek, az első orosz bajnokság győztese (1992) évek óta a középmezőnyben rostokol, és ehhez képest már a (BL-selejtezőt érő) bronz is szépen csillogna november végén.

Egy temesvári tapló

A román bajnokság idei meglepetéscsapata az FC Timisoara. A bánságiak erejét a 12. fordulóban a címvédő CFR is megtapasztalhatta, miután 2-1-es vereséget szenvedett Temesváron. A meccsen duplázott a hazaiak szlovák légiósa, Marián Cisovsky, de a csata mégis inkább egy ritkán látható jelenetről marad emlékezetes. A második félidő elején egy ápolás után a hazaiak csapatkapitánya, Alexa nem adta vissza a labdát a kolozsváriaknak, hanem váratlanul kapura küldte azt, és csak alig néhány centit tévedett. A meccs után sem szépítette a helyzetet: "Sajnálom, de tényleg gólt akartam rúgni. Mindig is ilyen voltam: nem vagyok az a sportszerű típus, mindent megteszek a győzelemért" (forrás: kronika.ro).

Dan Alexa

A 28 éves, karánsebesei születésű védő 2006-ban került a Dinamo Bukaresttől Temesvárra, és a csapat szurkolói eleinte tiltakoztak ellene: Alexa korábban többször is hűségnyilatkozatot tett a fővárosi Dinamo mellett. Aztán megszerették: néhány hónappal később a bánsági csapat kapitánya lett. Egy évet a kínai bajnokságban (Beijing Hyiundai) is lehúzott: Beceneve: "sebész".


Az ominózus jelenet


A temesváriak 29 pontot szereztek a pályán, de mivel a szövetség hatot levont tőlük a klubszínekkel és a csapat nevével kapcsolatos huzavona után, ezért csak a harmadik helyen állnak. A csapat edzője az az ifj. Dusan Uhrin, akinek az édesapja 1996-ban Eb-ezüstöt szerzett a cseh válogatottal (s jelenleg a Dinamo Tbiliszi edzője). Az ifjabbik Uhrin eddig méltó apja nevéhez, a Mladá Boleslavnál kiesés ellen küzdő csapatból bajnoki ezüstérmest faragott, tavaly pedig hatodik helyre vezette a temesvári együttest, amely így tizenhat év után jutott ki a nemzetközi porondra. A Temesvár tavaly 57 gólig jutott, a klub soha ennyit még nem szerzett a román élvonalban. De amire Uhrin a legbüszkébb lehet: harminc év után először tavaly fordult elő az, hogy a bánságiak a három nagy bukaresti klub (Dinamo, Rapid, Steaua) egyikétől sem kaptak ki a ligában.

A román bajnoksághoz kapcsolódó hír, hogy a Steaua hétközi BL-veresége (Steaua-Lyon 3-5) után lemondott edzői posztjáról Marius Lacatus, akit az U Cluj játékosedzője, a 40 esztendős Dorinel Munteanu váltott.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább