Moszkva behódolt a tatár hordának

Moszkva behódolt a tatár hordának

, ktn

Keleti blokk

Megszerezte története első bajnoki címét a Rubin Kazany, s ezzel a harmadik nem-moszkvai egyesületként lett aranyérmes az orosz bajnokságban.



Julianus barát 1235-ben látogatta meg a volgai bolgárok országát, s hírül vitte IV. Béla királynak, hogy "jő a tatár". Két évvel később Julianus a Magna Hungariának nevezett magyar őshazába indult, de csak felperzselt földeket talált. Batu kán levelével tért haza a Kárpát-medencébe ismét, melyben a tatárok uralkodója feltétel nélküli megadást követelt a királytól.

* * *

Idén egy tatárföldi futballcsapat, a Rubin Kazany üzent hadat Oroszországnak. Kurban Bergyijev, a csapat türkmén mestere januárban tizennégy új játékost kapott Alekszandr Guszev olajmágnástól, és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet szerzett az orosz bajnokságban.

A Kazany 2003-ban szerepelt először az élvonalban, és a csapatot 2001 óta irányító Bergyijev rögtön a harmadik helyre kormányozta a tatárokat. Tavaly aztán a Rubin csak a 11. helyen végzett, három ponttal többet gyűjtve, mint a kiesett Krasznodar. Ekkor nyúlt a zsebébe a csapat elnöke, és megvette Gökdeniz Karadenizt a Trabzonsportól (8.7 millió euróért), Cristian Ansaldit a Newell's Old Boystól (3.6 m), Szergej Szemakot az FK Moszkvától (2 m). Guszev összesen 19 millió eurót költött, Szerhij Rebrovot azonban csak 700 ezer euróért, Szavo Milosevicset pedig ingyen kaparintotta meg a klub (ehhez képest a Zenit 30 millió eurót költött a portugál Dannyra augusztusban).

A csapategységben az erő, hirdetik Kazanyban, és ez a modell sikerre vezetett, a Kazany a harmadik fordulóban 3-1-re győzött a címvédő Szentpétervár otthonában, s azóta nem is adta át a vezetést senkinek. Első hét meccsén 21 pontot gyűjtött az együttes, aztán jött egy kisebb megtorpanás (1-6-2), majd a fantasztikus hajrá (10-0-1) - így három fordulóval a zárás előtt a Rubin előnye tízpontosra nőtt a második helyen álló CSZKA-val szemben.

A 27. körben a CSZKA hazai pályán kapott ki a Szpartaktól (a piros-fehérek 19 meccs után nyertek ismét idegenben), a Rubin Milosevics utolsó percben szerzett találatával legyőzte a Szaturn Ramenszkojét. A 33 éves szerb góljával a Rubiné lett a bajnoki cím, a rendszerváltás óta harmadszor fordult elő, hogy nem moszkvai csapat örülhetett az aranynak (1996: Vlagyikavkaz, 2007: Zenit).

Az idén 50. születésnapját ünneplő egyesületnél a bajnoki cím mellett más is okot ad az örömre. Április óta épül a vadonatúj, 32 ezer férőhelyesre tervezett stadion is, jövőre pedig az utánpótlás-akadémia is megkezdi működését - egész Tatárföld a kazanyi focisták mögött áll. Kisebb botrányokat persze nem úszott meg a klub, Szerhij Rebrov például ősszel rossz arcú, színesbőrű egyénekkel riogatta londoni szerződésének aláírása előtt a szpartakos Pavljucsenkót.

Rebrov azonban bizonyára kispályás a klub egykori sportigazgatójához, Rusztem Szajmanovhoz képest, akit tavasszal tartóztattak le három, még 1996-ban elkövetett maffia-típusú gyilkosság kapcsán. "Nem olyan ember benyomását keltette, akinek bármilyen bűnözői kapcsolata lenne" - mondta róla ekkor a Rubin szóvivője, Makszim Lopuhov. Persze, a klubelnököt sem kell félteni, Alekszandr Guszev nyíltan (a klub honlapján) vállalja KGB-s tanulmányait.

"Allah meghallgatta az imáinkat, és erőt adott nekünk a bajnoki cím megszerzéséért vívott harcban" - nyilatkozta a türkmén származású Bergyijev a bajnoki címet jelentő, Szaturn elleni győzelem után egy orosz televíziós csatornának. Csak Moszkvában szívták a fogukat a tatárok ujjongását látva, akik 2009 őszén a BL főtábláján kezdenek. Ott aligha folytatódik a tündérmese, lásd a jóval erősebb Zenit idei kudarcsorozatát.

* * *

IV. Béla nem adta meg magát, seregeit 1241 áprilisában Muhinál szétverték a tatárok, a király Ausztriáig menekült Batu kán harcosai elől (IX. Gergely pápa megsiratta Magyarországot, de felmentő sereget nem küldött). A tatárok egy év alatt Magyarország lakosságának közel felét (1.5 millió embert) irtották ki, majd 1242 áprilisában kivonultak az országból, a történészek máig nem tudják, pontosan miért.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább