Ribéry és a Rózsaszín Párduc

Ribéry és a Rózsaszín Párduc

, ktn

Bundesliga, 14. forduló

Ribéry zsinórban a hatodik Bundesliga-meccsén talált a kapuba, és még egy reklámfellépésre is maradt ideje.



Négy bosnyák

Múlt héten bemutattuk a Bundesliga csodás bosnyák négyesét, s a kvartett ezen a hétvégén is tündökölt, Ibisevic három pontot gyűjtött, Misimovic és Dzeko kettőt-kettőt, Salihovic egyet, a német bajnokság asszisztlistája pedig így módosult:

8
Sejad Salihovic (Hoffenheim, bosnyák)
Zvjezdan Misimovic (Wolfsburg, bosnyák)
7
Vedad Ibisevic (Hoffenheim, bosnyák)
Edin Dzeko (Wolfsburg, bosnyák)
6
Hajnal Tamás (Dortmund, magyar)
Miroslav Klose (Bayern, német)
Bastian Schweinsteiger (Bayern, német)


Az érdekesség kedvéért, a bosnyák válogatott szerdán barátságos meccset játszott Szlovéniában, s győzött 4-3-ra. Góllövők: Ibisevic (2), Dzeko, Misimovic.

Ibisevic mérlege a Köln ellen 2 gól + 1 gólpassz volt, a Hoffenheim pedig 3-1-re győzött, így átvette a vezetést a tabellán, miután a Leverkusen botlott Bielefeldben (1-2). Ibisevic 14 meccsen 16 gólt szerzett a Bundesligában, s voltak olyan szezonok, amikor ez már szinte gólkirályi címet jelentett volna neki - pedig idén akár még húsz meccsen is pályára léphet. Eddigi átlaga (meccsenkénti 1.14 gól) alapján még 23 találattal kalkulálhat, összesen 39-cel. Ennél csak egy játékos lőtt többet egy idény alatt. Gerd Müller.

Gólkirályi címek a Bundesligában


A legkevesebb góllal
17
1988/89: Thomas Allofs (Köln) és Roland Wohlfarth (Bayern München)
1995/96: Fredi Bobic (Stuttgart)
18
1989/90: Jörn Andersen (Eintracht Frankfurt)
1993/94: Stefan Kuntz (Kaiserslautern) és Anthony Yeboah (Eintracht Frankfurt)
2001/02: Márcio Amoroso (Borussia Dortmund) és Martin Max (1860 München)


A legtöbb góllal
40
1971/72: Gerd Müller (Bayern München)
36
1972/73: Gerd Müller (Bayern München)
34
1976/77: Dieter Müller (Köln)
31
1965/66: Lothar Emmerich (Borussia Dortmund)
30
1963/64: Uwe Seeler (Hamburg)
1968/69: Gerd Müller (Bayern München)
1973/74: Gerd Müller (Bayern München) és Josef Heynckes (Mönchengladbach)


Négy magyar

2003. május 24. - ezen a napon futballozott utoljára a Bundesligában Lőw Zsolt. A magyar balbekk akkor egy Dortmund-Cottbus meccset (1-1) játszott végig az utolsó fordulóban, és a keletnémetekkel együtt zuhant vissza a második ligába. A nagy visszatérésre szombaton került sor, mert noha Lőw tavaly 27 meccsen kapott szerepet a Bundesliga II-ben, a Hoffenheim idei meneteléséből a Köln ellen vehette ki először a részét.

A liga másik három magyarja (Dárdai, Huszti, Hajnal) is a kezdőben kapott helyet, de a kanadai táblázaton csak a dortmundi gyarapította pontjai számát: Zidan lábára a magyar középpályás ívelte oda a labdát (KSC-BVB 0-1). Hajnal tavaly kilenc gólpasszt adott a Karlsruhe játékosaként, ennek az egynek most nem örültek a drukkerek a Wildparkstadionban. Karlsruhéban amúgy sem tombol a jókedv, a kék-fehérek az utolsó nyolc bajnokijukon összesen egy pontot szereztek, Edmund Becker alatt inog a kispad.

Négy wolfsburgi gól

Armin Veh alatt pedig már össze is rogyott. A Stuttgart 4-1-re kikapott a Wolfsburgtól. Ez volt a svábok ötödik nyeretlen meccse zsinórban, s ez volt az utolsó csepp a pohárban, a klub vezetői elküldték a csapattól a trénert, aki 2007 tavaszán bombameglepetésre elnyerte a Salátástálat Mário Gómezékkel. A VfB-t ideiglenesen a Markus Babbel-Rainer Widmayer kettős irányítja.

A bosnyák-brazil (Dzeko, Misimovic, Grafite) koprodukcióval előálló Wolfsburgnál viszont beérett Felix Magath munkája. A Farkasok május 4-e óta 23 tétmérkőzést játszottak, s ezeken csupán egyszer nem szereztek gólt (október 31.: Leverkusen-Wolfsburg 2-0). A VfL egyébként zsinórban hetedik meccsén folytatja a libikókázást, a zöld-fehérek hazai pályán győznek, idegenben veszítenek.

A Wolfsburg utolsó hét bajnokija
Wolfsburg-Stuttgart 4-1
Hoffenheim-Wolfsburg 3-2
Wolfsburg-Cottbus 3-0
Leverkusen-Wolfsburg 2-0
Wolfsburg-Mönchengladbach 3-0
Bayern München-Wolfsburg 4-2
Wolfsburg-Bielefeld 4-1

Négy müncheni gól

A Bayern München-Energie Cottbus meccsen fiesztahangulat uralkodott az Allianz Arenában. Az albán Skela ugyan belerondított a bajor buliba (25. perc), de a müncheniek még az első félidőben fordítottak, s végül 4-1-re győztek. A meccsre jellemző adat: Klinsmann játékosai összesen 35-ször próbálkoztak kapuralövéssel.

A hazaiak legszebb gólját Franck Ribéry szerezte. FRANCK7 először játszott az új, Mercurial Vapor Rosa nevet viselő rózsaszínű futballcsukájában, amelynek reklámkampánya a hetvenes évek zseniális rajzfilmjére, a Rózsaszín Párducra épít. A Bayern pedig Ribéryre, a tolvajarcú francia sorozatban a hatodik bajnokiján talált a kapuba.

FRANCK7, a Rózsaszín Párduc szerepében


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább