A nagy angliai futballpuccs

A nagy angliai futballpuccs

, gj

Premier League, 14. forduló

Futballpuccs zajlott a hétvégén Angliában: az első tizenegy csapatból egy sem tudott győzni, az első öt helyezett pedig még gólt sem rúgott. Viva la revolution!



Köszöntjük az Aston Villát a "top four"-ban. Azt a klubot, amely annak idején elsőként szerződtetett nem brit edzőt (1990 nyarán a csehszlovák Jozef Venglošt), s amely 25 éve megnyerte a BEK-et (az 1982-es rotterdami döntőben 1-0-ra verte a Csernai Pál vezette Bayern Münchent).

Két évvel ezelőtt sokan temették a Villát, amelyet belviszályok marcangoltak. Jött azonban Martin O' Neill (fotó), és kemény kézzel csapatot faragott. Csak egy példa: az idei szezon első hét meccsén ugyanazzal a kezdőcsapattal lépett pályára, ami a "rotálódó futballvilágban" egészen ritka jelenség - bár aligha fog előfordulni olyasmi, hogy a szezon során csak 14 játékos szerepeljen a csapatban, mint 1981-ben Ron Saunders edzősködése alatt (akkor nyertek bajnoki címet a birminghamiek).

Ma a Villa Park a legjobb helyek egyike. Az átlagnézőszám 40 ezer körüli, a hangulat kiváló, a csapat szorgalmasan focizik - mi kell még? Az már bónusz, hogy a Villa bő keretében 17 brit futballista van, közülük négyen kaptak meghívót az angol válogatottba a legutóbbi, Németország elleni meccsre.

A Villa egy hete idegenben győzte le az Arsenalt (2-0), a hétvégén pedig ikszelt (0-0) a Manchester Uniteddel. Ezt megelőzően a birminghamiek utoljára 2002-ben szereztek pontot a ManUtd-vel szemben, az utolsó győzelmük pedig 13 évvel ezelőtti: 1995 augusztusában az Aston Villa 3-1-re győzött a fiatalokkal kiálló ManUtd ellen. Akkor hangzott el Alan Hansen híres mondata, Sir Alex Fergusonnak címezve: "Ezekkel a kölykökkel semmit sem fogsz nyerni." Hansen látnoki képességeire hamar rácáfoltak a "kölykök", akik a bajnoki címet és az FA-kupát is megnyerték abban a szezonban - Phil Neville 18, Beckham, Gary Neville, Scholes és Butt 20, Giggs pedig 22 éves volt.

Ötödik vereségét szenvedte el az Arsenal, és korábbi dícsérő jelzőinket visszavonjuk: ilyen hányaveti stílusban nem lehet focizni (ManCity-Arsenal 3-0). Wenger kirakta a keretből a csapatkapitány Gallast, aki nyilvánosan bírálta társait (elsősorban Robin Van Persie-t). Zátonyra futott a Liverpool is, amely a sérült Gerrard nélkül tanácstalanul bámult a Fulhamre.

A Chelsea-nél a Newcastle elleni malőrrel (0-0) egyenértékű hír, hogy Roman Abramovics januártól nem óhajtja tovább foglalkoztatni Frank Arnesent, a klub utánpótlás-főnökét. Arnesen évi 2 millió fontot tesz zsebre, viszont a roppant költséggel kiépített utánpótlásbázisból (amely 50 megfigyelőt foglalkoztatott világszerte) egyetlen fiatal játékos sem épült be az A-csapatba (nem úgy, mint a ManUtd esetében).

Emlékeznek például a szerb Szlobodan Rajkovicsra? A 16 éves középhátvédért 2005-ben világrekordnak számító 3.5 milló fontot fizetett a Chelsea az OFK Belgrádnak. Rajkovicsot azóta továbbpasszolták a PSV-nek, a PSV továbbpasszolta a Twentének, jelenleg pedig egyéves eltiltását tölti, mivel leköpte a bírót...

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább