bajnokságról bajnokságra

bajnokságról bajnokságra

, focitipp.hu

Az európai ligák zöme ezekben a hetekben finisel. Hol várható öldöklő harc az aranyért? Kik a már biztos bajnokok, és kik a kevésbé biztosak? Kik tülekednek az UEFA kupás helyekért és milyen eséllyel? Kik búcsúznak, könnyeket ontva? Megtudhatja körképünkből.



Anglia (Premier League)
Egy fordulóval a vége előtt a tabella élén tisztázva vannak a pozíciók: a bajnok Chelsea meneteléséről szóló négyrészes sorozatunkat hamarosan olvashatják a focitipp.hu-n. A második helyet a vártnál könnyebben szerezte meg az Arsenal, amely tíz gólt lőtt a két liverpooli csapatnak az utóbbi három napban (Liverpool 3:1, Everton 7:0). A 3. helyezett Manchester United így BL-selejtezőre kényszerül, de ami az Old Traffordon Alex Fergusonnak csalódás, az a Goodison Parkban az evertonos Duncan Fergusonnak önfeledt majális: a 4. helyre ugyanis a liverpooli kékek futottak be, a liverpooli vörösöknek köszönhetően meglepően könnyedén.

1. Chelsea...94 pont
2. Arsenal...83
3. ManUtd...74
4. Everton...61

Mivel a Ligakupát a bajnok Chelsea nyerte, s az FA Kupa döntőjében az Arsenal a ManU-val csatázik, az UEFA Kupában indulhat a Premier League 5., 6. és 7. helyezett csapata is.

5. Liverpool..........55
6. Bolton.............55
7. Middlesbrough....54
8. Manchester City..51

Ha egy pillantást vetünk a tabellára, akkor azt látjuk, hogy tulajdonképpen már csak egy hely kiadó: azért pedig vasárnap, az utolsó fordulóban éppen egymás ellen játszik majd a Manchester City és a Middlesbrough.
A kiesés elleni harc sokkal izgalmasabban alakul, és egy körrel a vége előtt négy csapat pályázik a bentmaradást jelentő 17. helyre:

17. Norwich..... ...33
18. Southampton....32
19. Crystal Palace. 32
20. West Bromwich.. 31

A Fulham-Norwich, Charlton-Crystal Palace és a Southampton-Manchester United mérkőzések esélylatolgatását már korábban megtettük. A WBA valószínűleg megveri otthon a Portsmouthot, a bentmaradáshoz ez aligha lesz elég, de úriemberek győzelemmel búcsúznak az élvonaltól.
Az angol másodosztályban már befejeződtek a küzdelmek, a Sunderland mellett a Wigan Athletic jutott tovább (utóbbinak gratulálunk), a maradék egy továbbjutó helyért pedig hétvégén kezdődik a hamisítatlan angol osztályozó, oda-vissza alapon: szombaton West Ham-Ipswich, vasárnap Preston North End-Derby County. A focitipp.hu a Prestonnak szurkol, a hagyomány miatt: a Preston volt az angol élvonal első bajnoka.


Olaszország (Serie A): 3 fordulóval a vége előtt:

Pontegyenlőség esetén külön meccs dönt a bajnokról; szívesen láttunk volna ilyen izgalmas befejezést, sajnos a Milan mintha más véleményen lett volna, ezért átaludta a Juve elleni "döntőt", s most 3 pontos hátrányt kellene ledolgoznia. A döntetlenes rögeszméjétől későn szabaduló Internazionale a harmadik dobogós. A BL-glamúros 4. helyért az Udinese (59 pont) és a Sampdoria (59) csatázik (vasárnap Udinében ki-ki meccsen), előbbit Jankulovski, utóbbit múltja (Vialli, Mancini, Katanec) miatt szeretjük; további jó hír, hogy a 6. helyen álló Palermo is európai túrákra készülhet.

A Serie A-ból 3 csapat esik ki, s a 9. Livorno után sorakozók közül egyelőre mindenki rosszul alszik, még az AS Roma is, amely már 10 meccs óta nem tudott nyerni, és szívesen cserélne a Bolognával, amely csak nyolcmeccses nyeretlenségi szériát mondhat magáénak.

10. Bologna.......41 pont
11. Lazio.........41
12. Lecce.........41
13. Reggina.......41
14. AS Roma.....40
15. Parma.........40
16. Siena.........39
17. Fiorentina....37
18. Chievo........36
19. Brescia.......35
20. Atalanta......34

A sereghajtó bergamóiak remekül hajráznak, utolsó 4 hazai meccsüket megnyerték; s mivel 11 csapat érintve van, a hátralévő 3 fordulóban szinte csak kiesési rangadókat játszanak majd.
A másodosztályban 5 körrel a vége előtt az FC Genoa (67 pont) vezet a 18 meccse veretlen Empoli (66) és az AC Torino (63) előtt.


Spanyolország (Primera Division):
három fordulóval a vége előtt a Barca 6 ponttal vezet a Real Madrid előtt, utánuk azonban hemzsegnek a BL-re éhes csapatok (a 3. és a 4. hely selejtezőt jelent):

1. Barca.......81 pont
2. Real........75
3. Villareal...58
4. FC Sevilla..58
5. Espanyol....56
6. Betis.......55
7. Valencia....53

A sorsolásuk nagyjából egyforma, lesz Espanyol-Valencia, Barcelona-Villareal, Sevilla-Real Madrid, s a Betisre is vár még egy idegenbeli meccs a hazai pályán acélos Atlético ellen.

16. Santander...38
17. Levante.....35
18. Mallorca....32
19. Albacete....27
20. Numancia....24

A Numancia és az Albacete már kiesett, a maradék egy helyről szívesen lemondana a Mallorca, amihez a Levantét kellene megelőznie, s erre látunk esélyt, hiszen a Levante (amely Bernd Schuster vezetőedző menesztésével elvesztette a focitipp.hu szimpátiáját) előbb a Barcelonát, majd a Valenciát fogadja, s az utolsó körben a Villareal vendége lesz.
A spanyol másodosztályból elsőként a Celta Vigo tér vissza az elitmezőnybe, a másik két újonc az Alaves, Cadiz, Eibar, Huelva kvartettből kerül majd ki.


Németország (Bundesliga): két forduló van hátra, a Bayern már bajnok, a további leosztás pedig még alakulóban. A magunk részéről a Herthát tolnánk be a BL-be, ha már csapatunk, a Freiburg kiesett. Az angol, a spanyol és az olasz bajnokságtól eltérően a németeknél csak az első 3 hely vezet a BL-be.

1. Bayern......71
2. Schalke 04..60
3. Stuttgart...58
4. Hertha......56
5. Bremen......53
6. Leverkusen..53
7. Hamburg.....51

A Bochumnak már csak matematikai esélye van a bentmaradásra (az is csekély), a Rostock és a Freiburg pedig már hetek óta a Bundesliga II-re készül, ahonnan egyelőre az 1. FC Köln érkezése biztos (a Duisburg, a Frankfurt vagy az 1860 München követheti).


Franciaország (La Ligue):
3 fordulóval a vége előtt még csak az biztos, hogy a Lyon zsinórban negyedszer bajnok; mögötte lihegett a Lille és a morózus Monaco (amely szerdán szégyenteljes vereséget szenvedett a Francia Kupa elődöntőjében a másodosztályú Sedantól, ráadásul hazai pályán).

Kedvencünk, a Marseille (emlékeznek még Sauzée távoli lövéseire?) szokás szerint cserbenhagyott bennünket, utolsó 6 meccsén a megszerezhető 18-ból csak 2 pontot szerzett, és ezzel búcsút is mondhat a BL-nek.

1. Lyon.......72
2. Lille......61
3. Monaco.....58
4. Marseille..53
5. Rennes.....52
6. Auxerre....51

A 4. hely UEFA Kupát jelent, de az Auxerre-nek az európai rajthoz elég az is, ha megveri a Sedant a kupadöntőben; rajtuk kívül még a Ligakupa-győztes Strasbourg is UEFÁ-s.
A 3 kiesőből eddig egy ismert: az Istres csapata. Hasonló sors még 8 gárdát fenyeget:

12. Bordeaux....42
13. Strasbourg..42
14. Metz........41
15. Nantes......40
16. Ajaccio.....39
17. Nice........39
18. Bastia......38
19. Caen........36
20. Istres......26

Az érintettek közül a legjobb formában a Bastia (4.0.2.), a legrosszabban pedig a Bordeaux van (0.3.3.), a Girondins ráadásul Lyonba látogat a hétvégén.
A francia második ligából a Nancy, a Le Mans és a Troyes továbbjutása szinte biztosra vehető.


Hollandia (Eredivisie):
két körrel a befejezés előtt minden lényeges kérdés megválaszolva: bajnok a PSV Eindhoven, 2. (azaz BL-résztvevő) az Ajax.

1. PSV..........83
2. Ajax.........71
3. Alkmaar......64
4. Feyenoord....59
4. Heerenveen...54

A Roosendaal, De Graafschap, Den Bosch hármasból egy közvetlenül kiesik, kettő osztályozón bizonyíthat.


Belgium (Eerste Klasse):
két forduló van hátra, s a hétvégi FC Bruges-Anderlecht rangadó már csak presztízsjelleggel bír, hiszen a 6 pontos hátrányt még akár le is dolgozhatná az Anderlecht, de a 19-gólos különbséget már nehezen. A brüsszeli liláknak az egy pont is elég ahhoz, hogy végérvényesen lerázzák a 3. helyezett Standard Liége-t. Az első két hely itt is BL-t ér.

1. FC Bruges...78 (+59)
2. Anderlecht..72 (+40)
3. Standard....66 (+31)
4. Genk........64 (+18)
5. Charleroi...61 (+14)

A kiesőjelöltek közül (Mouscron, Strombeek, Mons, Oostende) egyet sem sajnálunk.
Itt jegyezzük meg, hogy a focitipp.hu figyelemmel követte a belga másodosztályt is (Tweede Klasse), és örömmel tudatjuk minden kedves futballszurkolóval, hogy a pusztán a dallamos névnek köszönhetően örökbe fogadott St. Gilloise, amely télen még biztos kiesőnek számított, huszáros hajrával végül a 14., azaz bentmaradó helyen végzett, a Visetois és a Maasmechelen rovására.


Ausztria (Bundesliga):
meglepően izgalmasra sikeredett a finis, bár a Rapid aligha lesz annyira mamlasz, hogy négy körrel a vége előtt hétpontos előnyt herdáljon el.

1. Rapid.....68
2. Austria...61
3. GAK.......60
4. Pasching..58

Kiesett a Bregenz, még valamikor januárban.


Csehország (Gambrinus Liga):
négy forduló még hátra van, de már bajnok a Sparta (micsoda meglepetés!), a bundabotrány miatti pontlevonások miatt azonban egyelőre nehéz áttekinteni a tabellát: a Liberectől 6 pontot, az Opavától is 6 pontot, a Slováckotól pedig 12 pontot vontak le.

A Sparta mindenesetre automatikusan BL-csoportrésztvevő lesz, és ez újdonság; a 2. helyezett (Teplice vagy Slavia, netán Olomouc?) pedig selejtezőt játszhat majd.
Szomorú hír, és annak idején a focitipp.hu is beszámolt róla: februárban megszűnt a nagy múltú prágai Bohemians, és nyáron hasonló sors vár a Hradec Královéra is.


Szlovákia
: 7 körrel a vége előtt a legjobb pénzügyi háttérrel rendelkező csapat, az Artmedia Bratislava (Petrzalka) vezet, szorosan a nyomában az utóbbi 3 év bajnokcsapata, a Pecze Károly vezette zsolnai MSK.


Lengyelország: állítsátok meg a Wisla Krakkót, fiúk! Jól van, mondták a fiúk; rendben van, bizonygatták, aztán valahogy mégsem. A Wisla, amely az európai kupákban rútul elbukott (bundát emlegettek a Tbiliszi elleni meccs kapcsán), 21 forduló után is veretlen. Második a Grodzisk, harmadik a Legia, negyedik a Wronki. A maradék pénztelen.


Törökország: 3 körrel a vége előtt a pezsgőket hűti a Fenerbahce, amely 4 ponttal vezet a Galatasaray előtt. A Galata legalább a kupában odasózott a riválisnak, szerdán 5:1-re verte a Fenert a döntőben.

1. Fenerbahce...77
2. Galatasaray..73
3. Trabzonspor..68
4. Besiktas.....64
(az 1-2. BL)


Portugália (Superliga):
2 kör még vár a csapatokra, és még minden lehet (na jó, a VSS Kassa nem lesz portugál bajnok, még szlovák sem, sőt, a tavaly megszűnt VSS Kassába egyhamar senki sem lehel életet). Mindez szomorú, és szomorú az is, hogy 7 vereséggel is listavezető az Alkmaart búcsúztató, innentől kezdve pedig a focitipp.hu utálatát kivívó Sporting; de csak gólaránnyal előzi meg a Benficát.

1. Sporting...61 (+33)
2. Benfica....61 (+19)
3. FC Porto...58 (+11)
4. Sp. Braga..58 (+18)

Három BL résztvevő - kedves UEFA, nem túlzás ez? Ha már, akkor a Braga, in memoriam Fehér Miklós (és a stadionjuk is szép).

Gratuláló távirat Svájcba az FC Baselnek, Görögországba a Panathinaikosznak, ha megőrzi egypontos előnyét az Olimpiakosszal szemben, és Dániába a Bröndbynek, ha képes lesz elbukdácsolni az aranyig (a Bröndby is sárga-kék, akár a VSS Kassa volt)


gj

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább