A postás mindig kétszer csenget

A postás mindig kétszer csenget

, gj

Premier League, 15. forduló

ManCity-ManUtd? Ugyan már! Sokkal érdekesebb párharcok is zajlottak a hétvégén Angliában. Jöjjön a vidéki futball és az FA-kupa romantikája: irány Histon!



Tavaly a Havant & Waterlooville tizenegy bátor "kocsmai labdazsonglőre" bemasírozott a futballtörténelembe, amikor az FA-kupa negyedik fordulójába jutván a frászt hozták a Liverpoolra az Anfield Roadon (cikkünk erről: A gondnok és a kukás hőstettei, Focitipp 2008. január 29.). Hogy a 138 éves múltra visszatekintő kupasorozat idén se marad ámokfutók nélkül, arról a Histon FC gondoskodott.

A Histon Football Club - amely története során harmadszor találkozott ligás csapattal -az FA-kupa második fordulójában 1-0-ra legyőzte a Leeds Unitedet és továbbjutott. Mit kell tudni a Histon FC-ről? Van két község, amely tulajdonképpen már egy: Histon és Impington. A lakosság összlétszáma 8500. Találunk ott öt templomot, hat kocsmát, egy postahivatalt és egy rendőrőrsöt. Meg egy stadiont (neve is van: Glass World Stadium), ahol az álló- és az ülőhelyek között egy font a különbség.

2002 januárjában a Leeds United az első helyen állt a Premier League-ben. Ugyanabban az időben a Histon FC a hetedosztály névtelen csapataként tengette életét, a histoniak szerint fű is alig nőtt a pályán, az öltözőben pedig működött ugyan a zuhany, de csak hideg vízzel, a futballcsapat mérkőzéseire pedig egy-két kutyasétáltató nyugdíjason kívül más nemigen látogatott ki.

Vasárnap más volt a helyzet: a harmadik ligás Leeds Unitedet 1800 drukker kísérte el Histonba. A szívük hasadt a 39. percben, amikor Gwillim szöglete után a "civil életében" postásként dolgozó Matthew Langston befejelte a Histon győztes gólját. A vendégeket a szlovák ¼ubomír Michalík menthette volna meg, de lövése csak a felső lécet találta el. A háromszoros (1969, 1974, 1992) angol bajnok Leeds United, amely négyszer szerepelt az FA-kupa fináléjában, története során először kapott ki tétmeccsen amatőr csapattól. Az a Leeds, amely hét éve a legjobb négy közé jutott a Bajnokok Ligájában... A Histon következő ellenfele a kupában a walesi Swansea City lesz.

A londoni derbi (Chelsea-Arsenal) előtt mindenki az Arsenalt temette. Mi is. Arséne Wenger csapata tavaly ilyenkor ötpontos előnnyel vezetett a Chelsea előtt, idén viszont már beleszaladt öt vereségbe, csupa nímandtól (lásd: Stoke, Hull, Fulham), miközben az előző szezon során összesen háromszor kapott ki a bajnokságban... "Miután 10 pont a hátrányunk a listavezető Chelsea-re, nem mi vagyunk az esélyesek" - nyilatkozta a meccs előtt Wenger. Az angol sajtó keményen kikezdte a francia trénert, megemlítve, hogy utolsó trófeáját 2005 májusában nyerte az Arsenallal (FA-kupa), legközelebbi siker pedig a Ligakupa-győzelem lehetne jövő márciusban, vagyis 3 év és és 10 hónap telik el az Arsenal történetéből sikerélmény nélkül. "Az ilyesmit nem szokták tolerálni a nagy kluboknál" - károgta a Chelsea honlapja is a meccs felvezetőjében, arra utalva, hogy ezt megelőzően Terry Neillnek volt hasonlóan hosszú "nyeretlenségi" szériája az Arsenalban, őt végül 1983 decemberében - 4 év és 7 hónap után - rúgták ki...

Az Arsenal elegánsan válaszolt a bírálatokra: idegenben győzte le a Chelsea-t, 0-1-ről fordítva 2-1-re. Az Arsenal négyórányi böjt után lőtt ismét gólt a Premier League-ben, a Chelsea viszont több mint kilencórányi játék után kapott ismét gólt. Alighanem ettől is jobban fáj Luiz Felipe Scolarinak, hogy:

1. Az Arsenal első gólját leshelyzet előzte meg,
2. A két csapat közötti különbség 13 pontról 7 pontra olvadt.
3. A Stamford Bridge legendás bevehetetlensége immár végérvényesen a múlté, idén 8 bajnoki meccsből csak 3-at nyert meg odahaza a Chelsea (3-3-2).

A "nagy négyes" (top four) egymás elleni meccsei alapján ez a helyzet:

1. Arsenal 2 2 0 0 4-2 6
2. Liverpool 2 2 0 0 3-1 6
3. ManUtd 3 0 1 2 3-5 1
4. Chelsea 3 0 1 2 2-4 1


A Chelsea-ben ezen a meccsen debütált a nyitrai származású Miroslav Stoch (43-as mez), aki Decót váltotta a 81. percben. A tehetségesnek tartott, de fölöttébb trémásan szaladgáló Stoch mérlege a pályán: két labdaérintés, egy szabálytalanság, illetve egyszer kikísérte a labdát, abban a hiszemben, hogy szöglet lesz belőle (nem lett).

Akik a manchesteri derbire gerjedtek, azok kaptak egy kapufát (Ireland), egy gólt (Rooney) és egy pirosat (Cr. Ronaldo). Utóbbi volt a legérdekesebb: Rooney szöglete után Cristiano Ronaldo érthetetlen módon beletenyerelt a labdába, amiért megkapta második sárga lapját, s kiszállt a játékból. "Az arcát féltette" - vélte Sir Alex Ferguson, bár ez a verzió gyanúsnak tűnik, hiszen akkor akár bele is fejelhetett volna a labdába, elvégre a világ egyik legjobban fejelő futballistájáról van szó. "Sípszót hallott előtte, ezért nem játszotta meg a labdát fejjel" - ezt lehetett leolvasni Ronaldo arcáról és gesztusaiból. Így vagy úgy, ez már a harmadik piros lapja volt manchesteri pályafutása során. A derbi leggyengébbje a láthatatlan Robinho volt, a pálya minden szegletében feltűnt viszont az üstökösként száguldozó Shaun Wright-Phillips, akiről négy United-játékos kapott sárga lapot (Fletcher, Ronaldo, Evra és Carrick).

Végezetül egy mondat az Evertonról: Stollverkosok idegenben győzték le a Tottenhamet (akárcsak tavaly és tavalyelőtt), David Moyesnek ez volt a 300. mérkőzése a csapat kispadján, öröme azonban nem lehetett felhőtlen - a Spurs elleni meccsen súlyos sérülést szenvedett az Everton nigériai csatára, Yakubu Ayegbeni, és ebben az idényben már nem léphet pályára.

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább