A Barca nem viccelt

A Barca nem viccelt

, gj

Primera División, 15. forduló

Ennek a fele sem tréfa: a Barcelona egymás után három közvetlen riválisát győzte le (Sevilla 3-0, Valencia 4-0, Real Madrid 2-0), s 15 forduló után 12 pont az előnye a címvédő Reallal szemben.



Korábban csak egyszer fordult elő, hogy a bajnokságnak ebben a szakaszában nagyobb volt a különbség a két csapat között, még az 1929/30-as szezonban (13 pont).

A Real Madrid edzőt váltott az El Clásico előtt, a "túl pesszimista" Bernd Schuster helyére az a Juande Ramos érkezett, aki két UEFA-kupát (2006, 2007) nyert a Sevillával, majd csúfosan megbukott Angliában a Tottenhammel. Az utóbbi öt és fél évben ő a nyolcadik edző a Real Madridban - ez is rekord a maga nemében, a topligákban egyetlen klub sem fogyasztja ilyen iramban a trénereket. Juande Ramos régi ismerősként utazott Barcelonába, annak idején, az 1996/97-es idényben ő vezette a Barca B-csapatát - ki is esett az a gárda, pedig még a szárnyait bontogató Puyol (ma a Barca A csapatkapitánya) is szerepelt nála (gólt is lőtt a Villarrealnak).

A Realból sérülés miatt hiányzott Ruud van Nistelrooy (csak jövő ősszel látjuk viszont), Pepe, Heinze, Diarra, hiányzott a szívbeteg Rubén de la Red, valamint az eltiltott Marcelo és Robben is - hogy csak a legnagyobb neveket említsük. A meccs első félidejében pedig - szokás szerint - megsérült Sneijder.

Mindezek ellenére meglepően jól tartotta magát a Real, pedig csak a statisztika szólt mellette: ezt megelőzően az utóbbi öt barcelonai El Clásicóból kettőt megnyert (0-1, 1-2), kettőn pedig döntetlenezett (1-1, 3-3). A 2006/07-es 3-3 előtt ráadásul hasonlók voltak az erőviszonyok, mint most.

Ha az ellenfél nem figyel oda eléggé, a Barca már a legelején eldönti a meccset - erről leginkább a Valladolid (félidő 3-0 a Barcának), az Almería (félidő 5-0) vagy az Atlético (félidő 5-1) tudna mesélni. A Real odafigyelt: 20 másodperc elteltével Salgado már ütközött is Henry-val, 1 perc 11 mp elteltével pedig Sergio Ramos "mutatkozott be" Messinek.

A Real sokáig tartotta a lépést, s amikor Casillas a 70. percben kivédte Eto'o tizenegyesét, úgy tűnt, a Blancók ezzel megkapták a szükséges lelki pluszt, amivel hozzák a hajrát. Nem hozták. Eto'o-ban ugyanis nem szokott benne maradni a gól, "ki is rúgta" magából ezen a meccsen is: a kameruni 14 bajnokiján 15. találatát szerezte ebben az idényben.

A Barca 2-0-ra győzött, nem érdemtelenül: a labdabirtoklási arány 66:35 % volt, a lövéseké pedig 19:6. A Blaugrana ezzel meghosszabbította veretlenségi sorozatát a bajnokságban, amely immár 14 mérkőzés óta tart. A Barca mérlege ezeken: 12 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 46-8-as gólarány.

"Természetesen örülök a győzelemnek, de azt is tudom, hogy még csak 15 fordulón vagyunk túl, ezért korai lenne bármilyen következtetéseket levonni. A folytatás ettől még nem lesz könnyebb, hiszen a bajnokság mellett a kupában és a BL-ben is helyt kell állni. Ráadásul tapasztalatból tudom, milyen nehéz lesz mondjuk az Osasuna elleni idegenbeli meccs, vagy akár a Numancia elleni hazai, amikor az ellenfél tíz emberrel védekezik. Az, hogy 12 pont előnyünk van a Reallal szemben, szép dolog, de ne feledkezzünk meg a Valenciáról vagy a Villarrealról sem" - idézte az AP hírügynökség Josep Guardiola meccs utáni szavait.

A holland kapcsolat

A szurkolói köztudatban sokáig a Barcelona számított "holland klubnak". A holland kapcsolat a hetvenes évek elején kezdődött, Rinus Michels 1972-ben lett a Barca edzője, s akkoriban érkezett a csapathoz Johan Cruijff, majd nem sokkal később Neeskens is. Ők hárman a hetvenes évek végéig szolgálták a katalán klubot.
Cruijff közel tíz év szünet után, 1988-ban tért vissza a Camp Nouba, immár trénerként, s hozta magával Ronald Koemant, négy évvel később pedig megjelent a csapatban Richard Witschge is.

Az igazi holland invázió Van Gaal edzősködése alatt valósult meg, az Ajaxból érkező trénerrel egy seregnyi holland légiós jött. Az 1998/99-es idényben például nyolc holland futballistája volt a Barcának: Bogarde, Cocu, Frank és Ronald de Boer, Hesp, Kluivert, Reiziger és Zenden.

Azóta még négy holland szerepelt a csapatban, Overmars, Gio van Bronckhorst, Davids és Van Bommel. A játékosok közül utoljára Van Bronckhorst távozott (2007, Feyenoord), míg Frank Rijkaard edző nyári menesztésével véget ért a „holland kapcsolat" Barcelonában.

Madridban viszont csak most kezdődött el igazán: a Realnak jelenleg öt holland játékosa van (Van Nistelrooy, Drenthe, Robben, Van der Vaart és Sneijder), s télen csatlakozik a kvintetthez az Ajax gólgyárosa, Klaas-Jan Huntelaar is.

Hollandok a Barcában
Johan Cruijff 1973-1978
Johan Neeskens 1974-1979
Danny Muller 1988
Ronald Koeman 1989-1995
Richard Witschge 1991-1993
Jordi Cruijff 1993-96
Michael Reiziger 1997/04
Ruud Hesp 1997-2000
Winston Bogarde 1997-2000
Bowdejwin Zenden 1998-2001
Phillip Cocu 1998-2004
Patrick Kluivert 1998-2004
Ronald de Boer 1999-2000
Frank de Boer 1999-2003
Marc Overmars 2000-2004
Gio van Bronckhorst 2003-2007
Edgar Davids 2004
Mark Van Bommel 2005-2006


(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább