Miért lehet szeretni az angol futballt?

Miért lehet szeretni az angol futballt?

, gj

Premier League, 17. forduló

A harmadosztályban a Leeds Utd otthon kapott ki 2-1-re a Colchestertől (20 ezer néző előtt), a Luton Town pedig, amely húsz éve megnyerte a Ligakupát, jelenleg a negyedosztály utolsó helyén áll, mínusz 6 ponttal. S mi a helyzet a Premier League-ben? Rájárt a rúd az élcsapatokra.



A hétvége azzal kezdődött, hogy nem nyert az Arsenal (Middlesbrough 1-1), bár ez lassan senkinek sem okoz meglepetést. December közepe van, s az Arsenal már tizenkettedik tétmeccsén nem nyert - ami sok, az sok. Persze, a sérült középpályások, Nasri és Walcott nélkül nem olyan könnyű nyerni, úgy pedig pláne nem, ha Van Persie köddé válik a pályán, de idézzük csak fel a tíz évvel ezelőtti (1998/99) Middlesbrough-Arsenal meccset, mi is lett az eredmény? Boro-Arsenal 1-6, gólszerzők Armstrong, ill. Kanu 2, Anelka 2, Overmars és Vieira.

Tíz ponttal elhúzhatott volna az Arsenaltól a listavezető Liverpool, s ehhez elég lett volna legyőznie az Anfield Roadon az újonc Hull Cityt. Nem sikerült. A Liverpool ezúttal is botlott otthon, akárcsak korábban a Stoke (0-0), a Fulham (0-0) és a West Ham (0-0) ellen. Pedig a statisztikusok fejből szórták: amikor utoljára találkozott egymással az LFC és a Hull (kilenc éve a Ligakupában), akkor a Vörösök 9-3-as összesítéssel jutottak tovább.

Most 2-2 lett, és liverpooli szempontból lehetett volna akár rosszabb is, hiszen 22 perc után 0-2 volt az állás. Phil Brown, a vendégek mestere joggal csóválta a fejét a lefújás után, ugyanis a Liverpool mindkét gólját liverpooli szabálytalanság előzte meg. A „magyarok külföldön" rovatból: Halmosi (Hull City) csereként állt be a második félidőben, de sokat nem tudott hozzátenni csapata játékához.

A Hull eddig nem rossz: minden idegenbeli meccsén lőtt legalább egy gólt, s a "nagy négyesből" eddig három csapattal mérkőzött idegenben, s egyszer sem csinálta össze magát, sőt:

Arsenal-Hull City 1-2
Manchester Utd-Hull City 4-3
Liverpool-Hull City 2-2


Tavasszal nem titkoltan az UEFA-kupát jelentő helyezés lesz a cél az újoncnál, s ehhez Aruna Dindane-t (Racing Lens) akarják szerződtetni, a 28 éves elefántcsontparti csatár ára 5 millió font.

A Liverpool botlásából a Manchester United profitálhatott volna, csakhogy a Tottenham ellen az egy pontért (0-0) is hálás volt Sir Alex Ferguson (aki nem számíthatott az eltiltott Rooney-ra és Evrára). Először tért vissza a White Hart Lane-re Dimitar Berbatov, aki az átigazolási időszak utolsó napján hagyta ott a Tottenhamet a ManUtd kedvéért. Azt kapta, ami az "árulóknak" dukál: a közönség nem csak akkor fütyült, amikor labdához, hanem már akkor is, amikor a labda közelébe ért.

A meccs hőse nem ő, hanem a Spurs brazil kapusa, Heurelho Gomes volt. Az a Gomes, akiről néhány hete azt is nehezen lehetett elképzelni, hogy egy ártatlan hazaadást képes kivédeni. Karjai kalimpáltak, térde remegett, Gomes maga volt a páni félelem. Most azonban megmutatta, hogy egy nemzetközi szintű kapus bújt meg benne (mélyen). Harry Redknapp október végén vette át az addig győzelem nélkül álló Tottenhamet, a Spurs mérlege azóta tétmeccsen: 9-2-2.

Szombaton nem nyert sem az Arsenal, sem a Liverpool, sem a Manchester United - ez a Chelsea hétvégéje lesz, gondolták a Stamford Bridge-en, de az eufória csak vasárnap délutánig tartott: a Chelsea nem tudta legyőzni a West Hamet (1-1). Ezért lehet szeretni az angol futballt. A Chelsea kétszer annyi pontot (37/19) szerzett és kétszer annyi gólt lőtt (36/18), mint a West Ham, az utolsó hat egymás elleni meccs mutatója pedig 6-0-0 volt a CFC szempontjából, a pályán mégsem tűnt fel a különbség. Zola, az egykori Chelsea-játékos jött, látott, és majdnem győzött is csapatával: a 91. percben Behrami zseniálisan ugratta ki Carlton Cole-t, aki egy az egyben a kapussal szemben elrontotta a ziccert...

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább