Liverpoolról soha nem a Beatles jutott elsőként az eszünkbe

Liverpoolról soha nem a Beatles jutott elsőként az eszünkbe

, focitipp.hu

S ha már itt tartunk: tudja, melyek voltak a legszebb szezonok? Mikoriak a BEK-trófeák? Ki volt Bill Shankley és Kevin Keegan? S emlékeznek arra, mikor kapott ki a Liverpool a Fraditól?



Keresztelők: az Everton születése
1878 – megalakul az első liverpooli futballklub, Saint Domingo Church Sunday School néven, eredetileg a Stanley Parkban, ahonnan hamarosan a Priory Roadra költöznek. Hat évvel később, 1884-ben a klub megkapja a professzionális státuszt, és ekkor teszik át székhelyüket az Anfield Roadra. A pálya bérleti díja körül folyó viták végül odáig fajulnak, hogy 1892-ben a vezetőség egy része néhány játékossal együtt felnyalábolja a mezeket és a sportszereket, és a dühös galeri a közeli Goodison Parkba vonul – így jön létre az Everton.

A gatyátlan maradékot
John Houlding sörgyártulajdonos vette pártfogásába, és 500 font alaptőkével bejegyeztette az FC Liverpoolt. A szurkolókkal együtt a vörös színt választották, és ekkortól datálódik a You will never walk alone kezdetű lelátói himnusz is, amely a szurkolók és a csapat közti erős kötelékre utal (szemben az arisztokrata Evertonnal). Houlding szinte azonnal szerződéseket írat alá játékosaival, nehogy a jobb anyagi helyzetben lévő rivális elcsábítsa a használható futballistákat.

Bölcső
A szövetség végül úgy dönt, hogy a második divízióban indítja a Liverpoolt (ez az 1893/94-es idény), amely villámrajtot vesz (4:0-ás győzelem a Lincoln City ellen), és végül veretlenül jut az első osztályba: 28 meccsen 22.6.0., 77:18-as gólarány.
Az élvonalból azonnal visszazuhannak (az utolsó helytől már csak az Everton elleni 0:3 csúfosabb), de az Anfield Roadon komolyan gondolják a futballt, és ennek eredményeképpen egy idény után ismét első liga, 1899-ben csak 2 ponttal maradnak le a bajnok Aston Villa mögött, 1901-ben pedig már megállíthatatlanok, és (a zenekar itt tust húz) első angol bajnoki címüket ünnepelhetik.
1906 – a második angol bajnoki cím (a Preston North Endet és a Sheffield Wednesdayt megelőzve). A sikerek kulcsfigurája ebben az évtizedben egy skót játékos: Raisbeck.
1914 – az első (bár vesztes) kupadöntő: Liverpool-Burnley 0:1.
1922, 1923 – két bajnoki cím egymás után.

Shankley és a kamaszok
Az 1939/40-es bajnokság a világháború miatt a 3. fordulóban félbeszakadt (a Liverpool a 4. helyen állt), s a bajnoki meccsek csak 1946-ban folytatódnak. A Liverpool mindjárt az első pontvadászatot megnyeri (1946/47; a ManUtd, a Wolverhampton és a Stoke City előtt).
1950 – az angol kupa döntőjében vereség (0:2) az Arsenaltól, innen pedig csak egyre lejjebb vezetett az út, egészen az 1954-es kiesésig. A klubkassza kiürül, ennek ellenére a csapat kitesz magáért: az elkövetkező években négyszer is a 3. helyen végez a másodosztályban, vagyis éppen csak lemaradnak a két feljutó mögött.
1959-ben Bill Shankley veszi át a csapat irányítását, és a skót menedzser remek szimattal tisztítja meg a csapatot: leszerződtet egy-két rutinos veteránt, és a csapatot zöldfülű, de többnyire saját nevelésű kamaszokkal egészíti ki, s kiépíti az A és B csapatos rendszert a klubon belül. Az eredmény nem marad el: 1962-ben, 8 hosszú év után a Liverpool visszatért az élvonalba, 1964-ben pedig már 6. bajnoki címét szerzi – Bill Shankley vezetésével az elsőt. A csapat két meghatározó játékosa – Hunt és Callaghan – meghívót kap a válogatottba, a Liverpool pedig az európai premierre készülődik.

Honvéd is, Fradi is
A nemzetközi kupaporondon való debütálást nem aprózza el a csapat: azonnal a BEK-ben próbálja ki magát, és ha már ott van, az elődöntőig jut: a Reykjavík (5:0, 6:1) és a lényegesen jobb erőkből álló Anderlecht (3:0, 1:0) kiverése után az FC Köln ellen a két gólnélküli döntetlen után semleges pályán harmadik meccset kell játszani, de mivel Amszterdamban sem bírnak egymással (2:2), sorsolás dönt (a Liverpool javára), az elődöntőben viszont a hazai 3:1 sem elég az Internazionale ellen (idegenben 0:3).
A vörösöket az vigasztalta, hogy megnyerték az angol kupát: a Wembleyben 2:1-re verték a Leeds Unitedet.
1965/66: ez a kupasiker a KEK-et jelentette, ahol előbb a Juventust (2:0, 0:1), majd a belga Standard Liege-t (3:1, 2:1) búcsúztatták. A negyeddöntőben az a Honvéd várt a vörösökre, amelyik addig a Dukla Prágát és a Reipas Lahtit ütötte ki, a finneket (most fogódzanak meg) idegenben 10:2-re, otthon 6:0-ra verve... A budapesti 0:0 után a Liverpool otthon 2:0-ra győzött, majd a Celticen túljutva (2:0, 0:1) visszatért Glasgowba, de a Hamden Parkban rendezett döntőben nem bírt a Borussia Dortmunddal (1:2).
1966 – újabb bajnoki cím, de a BEK-ben hidegzuhany az Ajaxtól (1:5) és gyors búcsú.
1970/71 –az UEFA Kupa elődjének tartott Vásárvárosok Kupájában a Ferencváros (1:0, 1:1), a Dinamo Bukarest (3:0, 1:1), a Hibernian (2:0, 1:0) és a Bayern (3:0, 1:1) után ismét az elődöntőben kapnak ki, ezúttal a Leedstől (0:1, 0:0).

Kitérő: Pécsi Dózsa
Megjegyezzük, hogy ebben a szezonban a BEK-ben az UT Arad kiütötte a Feyenoordot, a Carl-Zeiss Jena idegenben 4:0-ra megverte a Fenerbahcét, a Cardiff City a KEK negyeddöntőjében megverte a Real Madridot, a Pécsi Dózsa pedig az UEFA Kupában a Craiova után a Newcastle Uniteden is túljutott (majd kikapott a Juventustól, 0:1, 0:2-re: a Juvéban Tancredi védett, Bettega támadott, a középpályán pedig ott volt Fabio Capello).

Vagányok
1972/73 – támadás.
A brit sajtó ujjongva fogadja a Liverpool offenzív stílusát. A kapuban Clemence, előtte a bajnokság legjobb védelme (Lawrel, Smith, Lloyd és Lindsay), középen a rutinos Callaghan és Heighway, elől pedig olyan nagymenők, mint a walesi Toshack, a skót válogatott McCormack és a fiatal Keegan. Az átlagnézőszám ekkor 47 ezer, és az Anfield Roadon új serleg kerül a vitrinbe: az UEFA Kupában német évadot zárt a csapat, az AEK Athén (3:0, 3:1) és a Tottenham (1:0, 1:2) mellett ugyanis az Eintracht Frankfurt (2:0, 0:0), a Dinamo Berlin (0:0, 3:1) és a Dinamo Dresden (2:0, 1:0) következett, a fináléban pedig a Mönchengladbach (3:0, 0:2).
A csapat ráadásul megnyeri az angol bajnokságot is, de a következő idényben újabb csalódás a BEK-ben, már a 2. körben megállítja őket a Crvena Zvezda Beograd (1:2, 1:2).
1974 – angol kupagyőzelem, ami egyúttal Bill Shankley utolsó diadala a csapattal. Helyét addigi asszisztense, Bob Paisley foglalja el.

Vereség a Fraditól
Paisley nem is kezdhetett volna jobban a kispadon: 1974 őszén a KEK-ben a norvég Stromsgodset ellen 11:0-ás hazai győzelem... Mindez azonban mit sem ér. A következő körben ugyanis a Ferencváros az ellenfél, és a hazai 1:1 után a budapesti 0:0 a Fradi továbbjutását jelentette (a zöld-fehérek végül a döntőben kapnak ki a Dinamo Kijevtől).
Paisley nem csügged, és két évre rá elhódítja a trófeát, óriási meglepetést okozva az elődöntőben, amikor a Barcelonát sikerült kiütni, a Cruyff nevével fémjelzett Barcát. Mindenki azt várta ugyanis, hogy Paisley emberfogást játszat majd a holland zsenire: a liverpooliak ehelyett lefogták a katalánok összes többi támadó szellemű játékosát, és Cruyff egymaga volt kénytelen helyzeteket teremteni. Nem tudott.
A döntőben az FC Brugges érkezett az Anfield Roadra, és az első félidő rémálomra hasonlított: 0:2. Szünet után felpörgette az iramot a Liverpool, és 4 (négy) perc alatt három gólt lőve fordított 3:2-re, ami az idegenbeli 1:1-gyel végül a kupagyőzelmet jelentette.

BEK először, BEK másodszor
Az 1976-os bajnoki cím új érát nyitott:
A BEK 1976/77-es kiírásában a Crusaders Belfast, a Trabzonspor, a St. Etienne és az FC Zürich búcsúztatása után a római döntőben a német Mönchengladbach volt az ellenfél, Berti Vogts, Stielike, Schafer, Bonhof, Simonsen, Jupp Heynckes… A krónikák elsősorban a Vogts-Keegan párharcot emelik ki, amely végül egy büntetőt is eredményezett a Liverpool javára – ezzel lett 3:1.
(A Liverpool összeállítása: Clemence – Neal, Jones, Smith, Hughes – Case, Kennedy, Callaghan, McDermott – Keegan, Heighway.)
Az étvágyra nem lehetett panasz, aminek egy újabb német gárda látta kárát, a Szuperkupában ugyanis 6:0-ra lemosták a Hamburgot.
A lendület ráadásul kitartott a következő szezonra is, 1978-ban a BEK-döntőben az FC Brugges a szenvedő fél (Dalglish góljával nyer a Liverpool 1:0-ra).

BEK harmadszor, BEK negyedszer
A harmadik BEK-diadalra mindössze három évet kell várni, az 1980/81-es szezonban a BEK-ben a finn OPS Oulu előbb beijeszt (1:1), majd beleszalad a késbe (1:10); a továbbiakban az Aberdeen, a CSZKA Szófia és a Bayern marad alul, a párizsi döntőben pedig a Real Madrid (Kennedy góljával 1:0).
1983 – Bob Paisley-t asszisztense, Joe Fagan váltja, és azonnal BEK-et nyer: az Odense, a Bilbao, a Benfica és a Dinamo Bukarest után a római Olimpiai Stadionban 1:1 az AS Roma ellen, a tizenegyespárbajt azonban a vörösök nyerik 4:2-re, miután Conti és Graziani kihagyta.
Az utolsó BEK-győztes liverpooli tizenegy: Grobbelaar – Neal, Lawrenson, Hansen, A. Kennedy – Johnston (Nicol), Lee, Souness, Whelan – Dalglish (Robinson), Rush.

(Ugyanebben az évadban a Rába ETO két meccsen 9, azaz kilenc gólt kapott a Dinamo Minszktől, a KEK-ben viszont az Újpest az AEK Athén után az FC Kölnt is búcsúztatja, s csak az Aberdeenel szemben marad alul, hosszabbításban.)

Magánzárka
1985-ben ismét BEK-döntő, a Juve elleni, Platini tizenegyesgólja után végül 1:0-ra elvesztett brüsszeli meccs azonban nem a játékról maradt emlékezetes: a tragédia után az angol csapatokat eltiltják a nemzetközi kupaszerepléstől, Joe Fagan ezzel egyidejűleg lemond a menedzseri posztról, és helyére Kenny Dalglish kerül, akivel 1986-ban, 1988-ban és 1990-ben is bajnok a Liverpool.
Dalglisht Graeme Souness követi, akit játékosként szeretett a focitipp.hu, edzőként viszont keserves emlékeket hagyott hátra, s tulajdonképpen vele kezdődött a Liverpool mélyrepülése, csupa 6. meg 8. hely, amin aztán Roy Evans sem tudott érdemben változtatni.
A klubvezetés végül 1998-ban forradalmi döntést hoz: a kontinensről hív edzőt, méghozzá a francia Gérard Houlliert – ilyesmire még nem volt példa Albionban. De Houllierből sem lett messiás, s az egyetlen kiemelkedő idénye, a 2000/2001-es is csak „másodrangú“ sikerekkel volt díszítve: az FA Kupa és a Ligakupa mellett a csapat megnyerte az UEFA Kupát (ahol szélsőségesen deffenzív játékkal lépett túl a Barcelonán és az AS Román, majd a két dilettáns csapat meccsét idéző döntőben hosszabításban 5:4-re legyőzte a spanyol Alavest).

Liverpool Football Club
Cím: Anfield Road, Liverpool 4 OTH, ENgland
Alapítva: 1892
Stadion: Anfield Road, 45 362 férőhelyes
Klubszín: piros
Bajnoki címek (18x) : 1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990.
Angol Kupa (6x): 1965, 1974, 1986, 1989, 1992, 2001.
Ligakupa (7x): 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003
Szuperkupa: 1977
BEK-győzelem: 1977, 1978, 1981, 1984
UEFA Kupa-győzelem: 1973, 1976, 2001
A legismertebb játékosok: Raisbeck, Hunt, Callaghan, Byrne, Milne, Thompson, Yeats, Stevenson, Keegan, Toshack, Clemence, Dalglish, Rush, McDermott, Barnes, McManaman, Owen, Murphy (a focitipp.hu kedvence volt, jelenleg Charlton), Gerrard.


gj

*****


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább