Mindenhez méltó döntő

Mindenhez méltó döntő

, focitipp.hu

BL-döntő

Liverpool-Milan

Aludnunk kellett néhányat ahhoz, hogy az év mérkőzését tiszta fejjel tudjuk elemezni. De még mindig fogalmunk sincs arról, hogyan tudott egy éven belül harmadszor is összeomlani így a Milan.



A meccs előtti kommentárok és elemzések igyekeztek mindannyiunk kedvét elvenni az idei BL-döntőtől. A Liverpool? Egy angol csapat a nagyok árnyékában, akinek sokáig csak a szerencse segített a sorozatban. Nem rúgnak gólt, csak beállnak védekezni és még egy rendes játékosuk sincs Gerrardon kívül. Mert, példának okáért, ki az a Jamie Carragher? Jamie és a csodalámpa, na az valami, de ez a Carragher-gyerek… A Milán? Ők ugye olaszok, vagyis eleve nem is akarnak támadni, mert csak a védekezéshez értenek. Arra fognak játszani, hogy lőjenek/találjanak egy gólt, aztán majd őrzik körömszakadtukig az eredményt. És fetrengenek, színészkednek. Emellett állandóan szabálytalanságokkal tördelik majd a játékot. A szakértők izgalmas, de gólszegény meccset ígértek, ahol talán a tizenegyesek döntenek majd. Végül is igazuk lett.

Magyaros előjáték

Magyarországon egy ideje már fogjuk a fejünket, hogy is kerülhetett a BL-közvetítés joga a Viasat3-hoz. (Mert sokkal több pénzük van, mint a sportcsatornának – álnaiv megjegyzés.) Az Urbányi–Fehér–Bozsik trió két tagja újra dilettáns benyomást keltette. E heti kérdésünk: ki volt köztük a kivétel? A győztes Viasat3-előfizetést nyerhet. A szakértők szerint a mérkőzés kulcsfigurája egyértelműen Riise lehetett volna, aki „fel tudja venni a versenyt Cafúval”, és egy balra kihúzódó „játékos” (Gerrard? Kewell?) segítségével kettő az egyben szétfutják majd a brazilt. Mert ugye a Milán a szélen nem védekezik, ez nem fér bele a legendás „rombusz-alakzatba”. Bizonyára az elemzők még nem láttak Milán meccset idén, így nem tudhatták, hogy Gattuso sok esetben hátrébb védekezik Cafúnál.

Azért, hogy fejlődjön a jellemünk

A döntő drámaiságának visszaadásával a focitipp.hu nem kísérletezik. Inkább megmagyarázzuk, miért nyitottunk a kezdetektől meccskritika rovatot oldalunkon. Röviden: az ilyen meccsek miatt. Aki teljes koncentrációval végignézte a 120 percet és a tizenegyeseket is, az tudja, hogy az élmény egy súlyos mondanivalójú regény vagy film hatását is képes felülmúlni – így az egyéni jellemfejlődés egyik lehetséges eszköze hetente többször leülni egy focimeccs elé és csak figyelni, mi történik a pályán. Hogy itt mi történt?

Milan: a sokadik összeomlás

A Milán emlékezetes 1994-es BL-győzelmére (Milan–Barcelona 4:0) sok előjel utalt. Az ellenfelet akkor is némileg esélyesebbnek tartották, és az isztambuli helyszín is valamelyest Athént idézte. Amit az olaszok az első félidőben produkáltak, az maga volt a tökély. (Zárójeles megjegyzés: a focitipp.hu egyik énje éppen azért rajong az olasz labdarúgásért, mert a foci minden ideáltipikus, szeretett eleméből magában hordoz egy csipetnyit – brazilos technikai virtus, balkáni gátlástalanság, német precizitás, kiszámíthatatlan latin temperamentummal kiegészítve.) Az azonban pszichológusért kiált, miképpen fordulhatott elő egy éven belül immár harmadszor (Depor, PSV, Liverpool) egy olyan (ezúttal csak 10 perces) rövidzárlat, ami egy év munkáját teszi semmivé. A sors iróniája, hogy amennyiben az olaszok ragaszkodnak a rájuk aggatott címkéhez és megelégszenek egy-két góllal, aztán a catenaccióval, akkor talán a BL idei győztesének neve nem FC. Liverpool. Egy szűkebb előny megőrzésére valahogy mintha jobban be lennének rendezkedve, mint a saját sziporkázó játékuk okozta sokk feldolgozására. Most végig focizni akartak, gálajátékot szerettek volna és ez lett a vesztük. Apróság, de a Milán mellett szól emberileg, hogy talpra tudtak állni, a Liverpool egyenlítése után néhány perccel a gépezet hasonló hatékonysággal működött, mint annakelőtte. De a 60. perctől már egy harmadik mérkőzés zajlott az idei BL-döntőben – valahogy úgy, ahogy sokan várták a meccs előtt. Kevés helyzet, olasz kontroll, 0:0, tizenegyesek, Liverpool győzelem.

Liverpool: a foci lényege

Az olaszok talpraállása persze önmagában derekas, de amit a Liverpool művelt Isztambulban, azt még nehezebb jellemezni. Az olaszokért rajongók és a pártatlan drukkerek idén örökre megtanulhattak valamit. Különböző okokból lehet csapatokért rajongani: pusztán a nevük, tradíciójuk és az ehhez kötödő attribútumok alapján (Real Madrid, Manchester, Juventus). Azért, mert outsiderek (Alkmaar, Alaves). Azért, mert ösztönből fociznak (Uruguay, Argentína vagy az Inter). Azért, mert megalkuvás nélkül támadnak (Barcelona). De a Liverpool – és ez Isztambulban érthetővé vált – külön kategória. A futball egy másik – az olaszéval például teljesen ellentétesen értelmezett – lényege. A világon százmilliók irigylik most a Liverpool szurkolóit, vagy lettek végérvényesen azzá. Smicer, Hamann, Carragher, Riise és a többiek a Liverpool nélkül tényleg középszerű játékosok, egyéni képességeik alapján játszhatnának a Tottenhamben vagy a Sampdoriában is. De ők a Liverpoolban játszanak és ez olyan többletet jelent, ami ezúttal egy BL-címet jelentett a számukra.

Man of the Match: Steven Gerrard

Egy külön bekezdés Steven Gerrardnak. Nem lenne igazságos a mezőny legjobbjának nevezni, hiszen akkor hogyan lehetne értékelni Hyypiát, Carraghert és a másik oldalról Maldinit vagy Crespót? (Persze egy külön fejezetet tényleg megérne Carragher értékelése vagy Maldini magándrámája.) Az angolok irányítójának megítélésében a focitipp.hu korábban nem tudott egységes álláspontra jutni: zseniális, erőtől duzzadó csapatember vagy fejét elveszteni hajlamos dúvad? Aztán a hosszabbításban már jobbhátvádet játszott (tökéletesen), hogy a milánóiak egyik utolsó esélyét, a frissen beállt Serginhot holtfáradtan hatástalanítsa – ez mindennél többet elmond a futball iránti hozzállásáról. A brazilnak jóformán egy beadása sem volt, és olyannyira elbizonytalanodott, hogy még a tizenegyest is kihagyta – legyen ez is Steven Gerrard érdeme.

focitipp.hu: epilóg és prológ

Ezúttal csak egy rövid összegzéssel zárunk. A Liverpool megérdemelten nyerte az idei BL-sorozatot. Ugyanilyen megérdemelten nyerhetett volna persze a Milan, esetleg a Chelsea vagy a Barcelona is. Végül mégis a vörösök nyertek, talán tényleg igaz a közhely – ők akarták legjobban, övék is lett. A szezon részletesebb elemzésre marad elég időnk a nyári szünetben, figyeljék csak.

(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább