Idegháború - pro és kontra

Idegháború - pro és kontra

, gj

Premier League, 21. forduló

Volt egy ManUtd-Chelsea rangadó is a hétvégén, de Angliában mindenki a Benítez-Ferguson vitáról beszél.



Ártatlannak tűnő zrikával indult, Ferguson rágózva közölte, hogy szerinte a Liverpool nem bírja majd az első hely nyomasztó súlyát, az ezzel járó stresszt ésatöbbi, és szerinte egy ilyen nyilvánvalóan zöldfülű csapat (mint a Liverpool) idegileg összeroppan a bajnoki finisre.

Több se kellett a Liverpoolnak, Benítez megköszörülte a torkát és kitálalt. "Meglepett Ferguson kijelentése, de nyilván nehezen viseli idegileg, hogy mi állunk az első helyen." Az igazi attak azonban hátra volt. "Alex Ferguson az egyetlen edző Angliában, aki büntetlenül szidhatja a játékvezetőket. Beszéljünk a tényekről" - mondta, majd tételesen felsorolta Ferguson kirohanásait a bírók ellen. "Ahányszor az Old Traffordon járunk, pontosan látjuk, hogyan működik a Ferguson-féle lélektani hadviselés élőben. Az első félidő végén rátapadnak a játékvezetői hármasra, és addig duruzsolnak a bíró fülébe, amíg el nem érik a kívánt hatást."

"Miért van az, hogy Ferguson az egyetlen edző, aki állandóan bírálhatja a kezdési időpontokat és a játékvezetést? Két éve a Liverpool játszotta a legtöbb szombat déli meccset, miközben a United vasárnap lépett pályára, de egy szót nem szóltunk. Büntetlenül csak Ferguson reklamálhat." Benítez szerint húsz éve senki sem mer szembeszállni Fergusonnal, senki nem merte nyíltan kimondani, hogy a ManU-val éppen az edző miatt kivételeznek.

Nem vitás: Benítez is lélektani hadviselést űz. Nyilván nem véletlen, hogy a kemény tavasz előtt igyekszik a Manchester Utd ellen hangolni a játékvezetőket. Ez persze nem újkeletű dolog. Emlékezzünk csak vissza - írja a The Independent kommentátora -, hogy 1988 áprilisában az akkor 46 éves Ferguson majdnem ugyanezekkel a vádakkal illette a Liverpoolt. A Manchester azon a 21 évvel ezelőtti derbin (1988. április 4-én) 3-1-es vesztésre állt, de 10 emberrel is pontot mentett (3-3, góllövők: Beardsley, Gillespie, McMahon, ill. Robson 2, Strachan), az egyenlítő gólt szerző manchesteri Strachan "szivarra gyújtott" a liverpooli B-közép előtt, Ferguson pedig csak a fejét csóválta. "Csoda kell ahhoz, hogy az Anfielden valaki nyerni tudjon" - utalt keserűen a játékvezető szerepére.

Benítez szavai azonban nem légből kapottak. Egy hete Jan Poortvliet, a Southampton holland trénere jegyezte meg a lehető legudvariasabb stílusban a ManUtd elleni kupameccs után, hogy Ferguson csak egyszer "robbant" a kispadon, de utána minden "egálnak tűnő" esetet a manchesteriek javára ítélt a bíró. "Benítez meg van zakkanva, nem szeretnék részt venni az ilyen adok-kapokban" - reagált Ferguson. "Számunkra egyetlen cél van: utolérni az éllovast. Erre figyelünk, nem a sárdobálásra."

A Manchester United lépéselőnybe került: ha két elhalasztott meccsét (a Wigan, illetve a Fulham ellen) megnyeri, akkor átveszi a vezetést a tabellán. A Liverpool ugyanis Xabi Alonso nélkül csődöt mondott a hétvégén, nem bírt a Stoke Cityvel. Pedig amikor utoljára játszott a Stoke vendégeként (2000-ben Ligakupa-meccset), akkor 8-0-ra nyert (Fowler-tripla), idén azonban 180 perc alatt egyszer sem tudta feltörni az újonc védelmét, s a hazai 0-0 után idegenben is be kellett érnie a 0-0-lal.

Ki jár túl a manchesteri kapus eszén?

Utoljára november 8-án, az Arsenal elleni mérkőzésen kapitulált Edwin van der Sar, a Manchester United kapusa. A leghosszabb szériák kapott gól nélkül a Premier League-ben az utóbbi tíz évben (percben, a sorozat utolsó meccsével és dátumával):


1025  Petr Cech - Chelsea: Norwich-Chelsea 1-3 (2005. március 5.)
827  Petr Cech - Chelsea: West Ham-Chelsea 1-4 (2007. január 20.)
763  Edwin van der Sar - ManUtd: a sorozat még tart
762  José Reina - Liverpool: Everton-Liverpool 1-3 (2005. december 28.)
694  Peter Schmeichel - ManUtd: ManUtd-West Ham 2-1 (1997. szeptember 13.)
689  José Reina - Liverpool: Blackburn-Liverpool 1-0 (2006. december 26.)


2006 óta nem szenvedett ilyen megsemmisítő vereséget a Chelsea, mint vasárnap az Old Traffordon. Ez volt a Kékek első idegenbeli veresége több mint egy év (húsz meccs) után. A Chelsea széteső, passzív, ötlettelen futballját rossz volt nézni. A krízis számokban: Scolari csapata az utóbbi hat tétmeccséből csak egyet nyert meg (West Ham 1-1, Everton 0-0, West Brom 2-0, Fulham 2-2, Southend 1-1, ManUtd 0-3). Ez kevés.

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább