Néhány szó az angolokról

Néhány szó az angolokról

, gj

FA-kupa, 5. forduló

Melyik a két "legangolabb" csapat Angliában? Az Everton és az Aston Villa. Vasárnap egymással randiztak az FA-kupában, bolondok lettünk volna kihagyni.



Először azért hívták a külföldieket, hogy tanuljanak tőlük. Külföldi futballistához külföldi edző dukál, gondolták később. Aztán azon kapták magukat, hogy nem csak a spájz, hanem a konyha és a nappali is tele van külföldiekkel. Ez ma az alapképlet az angol futballban. Az Arsenal kezdőcsapatában egyetlen angol van, a Liverpooléban kettő (lásd a The Independent alapján készített összeállításunkat).

Hová tűntek az angol futballisták az angol csapatokból?

A listán csak azok szerepelnek, akik többé-kevésbé alapembernek számítanak, vagyis akik több mint 15 mérkőzést játszottak ebben a szezonban. Bekerültek azok is, akik - ha egészségesek voltak - a meccsek több mint 75%-án a kezdőcsapatban léptek pályára (így például Walcott, aki csak 13-szor szerepelt idén). 


Aston Villa (9 angol): Gabriel Agbonlahor, Gareth Barry, Luke Young, Ashley Young, Curtis Davies, Emile Heskey, James Milner, Nigel Reo-Coker, Steve Sidwell.
Middlesbrough (8): Stewart Downing, Ross Turnbull, David Wheater, Gary O'Neil, Andrew Taylor, Chris Riggott, Adam Johnson, Justin Hoyte.
Tottenham (8): Aaron Lennon, Darren Bent, David Bentley, Jermain Defoe, Jonathan Woodgate, Jermaine Jenas, Tom Huddlestone, Ledley King.
Bolton (6): Kevin Davies, Fabrice Muamba, Jlloyd Samuel, Matt Taylor, Gary Cahill, Gavin McCann
Everton (6): Phil Jagielka, Joleon Lescott, Phil Neville, Leon Osman, Leighton Baines, Tony Hibbert.
Portsmouth (6): Peter Crouch, David James, Sean Davis, Sol Campbell, Glen Johnson, Hayden Mullins
Hull (5): Jimmy Bullard, Michael Turner, Ian Ashbee, Dean Marney, Andy Dawson
ManUnited (5): Michael Carrick, Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Paul Scholes, Gary Neville.
Newcastle (5): Nicky Butt, Michael Owen, Danny Guthrie, Steve Taylor, Kevin Nolan.
Stoke City (5): Richard Cresswell, Andy Griffin, Danny Higginbotham, Dave Kitson, Ryan Shawcross.
Sunderland (5): Dean Whitehead, Kevin Richardson, Anton Ferdinand, Phil Bardsley, Nyron Nosworthy.
West Brom (5): Scott Carson, Paul Robinson, Jonathan Greening, Luke Moore, Ishmael Miller.
West Ham (5): Rob Green, Matthew Upson, Scott Parker, Carlton Cole, Mark Noble.
Blackburn (4): Stephen Warnock, Paul Robinson, Matt Derbyshire, David Dunn.
Chelsea (4): Frank Lampard, Ashley Cole, John Terry, Joe Cole.
Fulham (4): Danny Murphy, Paul Konchesky, Bobby Zamora, Andy Johnson.
Wigan (4): Lee Cattermole, Titus Bramble, Chris Kirkland, Emmerson Boyce.
ManCity (3): Joe Hart, Micah Richards, Shaun Wright-Phillips
Liverpool (2): Jamie Carragher, Steven Gerrard

Arsenal (1): Theo Walcott


Forrás: The Independent


Volt idő, amikor ilyesmi elképzelhetetlen lett volna. Abban a West Hamben, amely 1964-ben megnyerte az FA-kupát, s amely egy évre rá KEK-győztes lett, mind a tizenegy játékos angol nemzetiségű volt. S ha már az Aston Villára fókuszáltunk: 1982-ben a Villa úgy nyert BEK-et (Bayern 1-0), hogy a kezdőcsapatból nyolcan angolok voltak (plusz az edző, Tony Barton), ráadásul olyan angol futballisták, akik közül egy sem lépett pályára abban az évben a spanyolországi világbajnokságon. Ma már elképzelhetetlen az ilyesmi, mint ahogy az akkori Bayern felállása is végleg a múlté: 11 német játékos és egy magyar edző (Csernai Pál).

westh1.jpg 

Mind angolok voltak. A West Ham kupagyőztes csapata 1964-ben. Felső sor, balról: Brown, Burkett, Bond, Standen, Bovington, Moore (csapatkapitány). Alsó sor, balról: Brabrook, Boyce, Byrne, Hurst, Sissons.

Ma az angol élvonalban az Everton és az Aston Villa számít a "legangolabb" csapatnak. Az Evertonnak "tiszta angol" védősora van (Hibbert, Jagielka, Lescott, Baines), a középpályán Leon Osman és Phil Neville cirkál, s az utóbbi hetekben egyre több lehetőséget kap az U18-as angol válogatott csapatkapitánya, Jack Rodwell, valamint a Liverpool elleni FA-kupameccsen győztes gólt szerző, 19 esztendős Dan Gosling is. S ott van még a David Moyes szerint "brit szellemiségű" ausztrál középpályás, Tim Cahill is, aki Yakubu és Saha sérülése miatt idén szükségből csatárt játszik, és prímán csinálja: december óta öt gólt szerzett.

Az Everton és az Aston Villa párharcait kihagyni vétek. A két csapat 205-ször találkozott egymással, s ezeken a mérkőzéseken 630 gól született (315:315). Nem voltak "süket" periódusok: húsz évvel ezelőtt a Villa nyert 6-2-re, százhúsz éve az Everton 7-0-ra, stb. Az FA-kupában sem vasárnap randevúztak először: 1897-ben ők játszották a döntőt (Villa-Everton 3-2).

Most az Everton nyert 3-1-re, egy remek hangulatú, pörgős iramú meccsen. Az az Everton, amelyiknek annyi pénze sincs, mint az Aston Villának (ezért nem tudta megszerezni Emile Heskey-t a télen), s amelyik ennek ellenére utóbbi 14 tétmeccsén csak egyszer kapott ki.

A többi mérkőzésről a watfordi Priskin Tamás villanását emeljük ki, aki egy gyors kontra végén átemelte a labdát Cech fölött - ezzel vezetett 1-0-ra a Watford a Chelsea ellen. Mesének indult, de nem végül nem az lett belőle, Anelka triplájával a Chelsea fordított, mosolyt csalva a lelátón jegyzetelő új tréner, Guus Hiddink arcára. Folytatás szombaton, Aston Villa-Chelsea rangadóval, immár a Premier League-ben.

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább