Krími 'száműzetésben' az ukrán csodacsapat

Krími 'száműzetésben' az ukrán csodacsapat

, focitipp.hu

Keleti blokk

Oroszországban is pattog már a labda, az első kör után a Zenit beragadt, a CSZKA nekilendült. Ukrajnában összeomlani látszik a meglepetéscsapat, Romániában feltámadtak a kiesőjelöltek.



Oroszország: villámrajtot vett a CSZKA
Elindult az orosz bajnokság 2009-es idénye, immár három magyar játékossal. Az első fordulóban csak egyikük kapott szerepet, a tomszki Németh Norbert 56 percet játszott a Tom Tomszk-Krilija Szovjetov Szamara (0-1) meccsen. Huszti (Zenit) és Gaál (Amkar) ezúttal pihent.

A forduló rangadóját a Luzsnyiki Stadionban játszották, ahol a Szpartak 1-1-re végzett a Zenittel. Pörgős meccs volt, amelyre leginkább az orosz ligában (bűnrosszul) bemutatkozó Fernando Meira és Pavel Pogrebnyak (fotó) emlékszik majd vissza. A portugál védőről az első öt percben akár két gólt is kaphatott volna a Zenit (egyet kapott is), az orosz center pedig egy félelmetes erejű szabadrúgáslövéssel egyenlített.

Játék a számokkal

A Luzsnyikiben 52 ezren hallgatták meg az orosz himnuszt az idénynyitó előtt. A meccsre 800 Zenit-szurkoló érkezett, a biztonságra 3000 rendőr felügyelt, a meccs kapcsán kirobbant balhék során 659 huligán került letartóztatásra.


Egyaránt 3-0-s győzelemmel kezdte a szezont a bajnok és a bajnokság elsőszámú esélyese. A Rubin az újonc Kubany Krasznodart végezte ki, a CSZKA az emberhátrányban játszó Szaturn Moszkvának pakolt be egy hármast. Az UEFA-kupában is menetelő CSZKA-ban ezúttal nem játszott a kisebb sérüléssel bajlódó Vagner Love. Helyette a csapat középhátvédje, Szergej Ignasevics rúgott két gólt. A 29 éves védő az ellenfél kapuja előtt sem szívbajos, az előző két szezonban összesen 9 gólt jegyzett.

Ukrajna: harkovi kínok
Újabb pofont kapott a története legszebb és egyben legnehezebb periódusát élő Metaliszt Harkov. A bajnokságban előbb a Dinamo Kijev (0-2), majd a Sahtar Donyeck (0-3) győzte le saját pályáján a csapatot, amely az UEFA-kupa nyolcaddöntőjének első meccsén is kikapott Kijevben (0-1). Csütörtökön minden eldőlhet: jön a Dinamo elleni UEFA-kupa visszavágó. Ha a Metaliszt kiesik a sorozatból, akkor senkit sem érdekel majd, hogy a gárda a 2008. október 18. és 2009. február 26. között lejátszott tétmeccseit 13-2-0-val hozta. A márciusi mérleg ugyanis eddig 0-1-3. 

Miron Markovics edző csütörtökre új csapatot ígér – a Metaliszt a Sahtar elleni 0-3-at követően azonnal elutazott egy edzőtáborba a Krím-félszigetre. "Ott legalább száraz edzőpályán tudunk készülni" – adott helyzetjelentést a kelet-ukrajnai éghajlati viszonyokról Markevics.

Románia: feltámadnak a kiesőjelöltek?
A román bajnokságban a tabella végén szerénykedő csapatok okoztak bombameglepetést. A 0-3-16-os mérleggel rajtoló Gloria Buzau megszerezte szezonbeli első győzelmét, miután idegenben 2-1-re nyert az Otelul Galati ellen. "Csoda" – ezt a tömör címet adta a mérkőzésről szóló tudósításának az egyik román lap.

Csodát tett az újonc Otopeni is, amely a listavezető Dinamo Bukarest otthonában harcolt ki 0-0-s döntetlent. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a mérkőzés is elmarad, lévén az Otopeni játékosai az elmúlt öt hónapban nem kaptak fizetést a klubtól. A csapat vezetői azonban az utolsó pillanatban megállapodtak a sztrájkkal fenyegetőző futballistákkal, akik aztán hozták a bravúrt. Mi lett volna, ha fizetést is kapnak?

De nemcsak az Otopeninél vannak anyagi gondok Romániában. Gigi Becali, a Steaua tulajdonosa a gazdasági válságra hivatkozva a következő három évben 20 millióról 7 millióra kívánja csökkenti a klub éves költségvetését. "Nem akarok kivenni pénzt a Steauaból, de nem is szándékozom költeni rá. A klubnak abból kell megélnie, amit termel" – nyilatkozta a juhászból lett üzletember. A spórolás idén kezdődött a katonacsapatnál, a Radoiért a szaúdi Al-Hilaltól kapott 6 millió például fél évig eltartja a Steauát.

A román bajnokság egyébként idén minden eddiginél szorosabb, a tabella első kilenc helyezettje között csupán 10 pont a különbség. Úgy tűnik, igaza volt Dumitru Dragomir ligaelnöknek, aki a "legerősebb és legtisztább bajnoki idényt" ígérte a szezon kezdetén.

Szlovénia: rangadón dőlt el a bajnoki cím sorsa?
Négyezer néző előtt került sor a szlovén bajnokság rangadójára, amelyen a Celje az NK Maribort fogadta. A meccs 1-1-es végeredménnyel zárult, így a vendégek őrzik hétpontos előnyüket a táblázaton a Celje előtt - a Dnevnik nevű szlovén napilap szerint ez az eredmény gyakorlatilag azt jelenti, hogy Mariborban már hűthetik a pezsgőket, a bajnoki cím a csapaté.

A mariboriak 1996 és 2003 között zsinórban hét bajnoki címet szereztek, azóta egyet sem. A csapat az előző öt idényben legfeljebb a bronzéremig jutott. A helyzet tavaly ősszel változott meg, amikor a vezetők az egykori játékoslegendát, Zlatko Zahovicot nevezték ki a klub edzőjévé.

(ktn, kb)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább