Kitört a pesti futball-láz

Kitört a pesti futball-láz

, ktn

Magyarország-Málta, előzetes

Másfél nappal a mérkőzés kezdete előtt minden jegy elkelt a magyar csapat soron következő vb-selejtezőjére.



Magyarország-Albánia 2-0, Málta-Magyarország 0-1, Albánia-Magyarország 0-1 - ez a három eredmény is bőven elég volt ahhoz, hogy ismét kitörjön a futballmánia Magyarországon. Szerdán este hétkor telt ház, azaz 35 ezer néző várja majd Magyarország és Málta nemzeti csapatát a Puskás Ferenc Stadionban. "Világcsúcs" - értékelte szerénytelenül ezt a tényt Kisteleki István, MLSZ-elnök a Duna Televízióban.

A lázas állapot persze érthető, a magyar futballszurkolók ki vannak éhezve a sikerre. Egymás után négy tétmérkőzést utoljára a Mezey-féle csodacsapatnak sikerült megnyernie 1985-ben. Ráadásul, ha legyőzzük Máltát, akkor 7 pontos előnyt szerzünk a svéd-portugál kettőssel szemben, ami talán még álomnak is túl szép.
A győzelemre azonban ne vegyünk mérget. A máltaiak történetük során összesen négy tétmeccset voltak képesek megnyerni, az utolsót éppen Magyarország ellen, 2006 őszén (Málta-Magyarország 2-1). A szégyenteljes vereségért ráadásul még mindig nem állt nemes bosszút a magyar válogatott: 2007-ben a Várhidi-, 2008-ban a Koeman-tizenegy aratott nyögvenyelős győzelmet a szigetlakók ellen (2-0, 1-0).

A máltai válogatott ezzel együtt nincs a csúcson. A 2008-as Eb-selejtezők során 5 pontot és 10 gólt szerző alakulat eddigi mérlege a vb-selejtezőkön: 6 meccs, 1 pont, 0 szerzett gól, 14 kapott gól. Februárban ezzel minden idők leggyengébb világranglista-helyezését sikerült "elérnie" a válogatottnak (154. hely).

Ráadásul a szlovák származású Dusan Fitzel csapatából hiányzik majd két kulcsember, Luke Dimech és Jamie Pace. Ott lesz viszont a pályán minden magyar védő réme, Michael Mifsud, aki 2006-ban bohócot csinált Vanczákékból. A Barnsley csatára sincs azonban nagy formában - hol van már 2008 tavasza, amikor Málta 7-1-re verte Liechtensteint, Mifsud pedig 5 gólt lőtt? Sehol, a máltai együttes jelenleg Puerto Rico és Niger között senyved a FIFA-világranglistán.

A magyar csapatban is egy "szupercsatár" körül forog a világ, A Tiranában az albánokat kivégző Torghelle Sándor zsinórban három tétmérkőzésen volt eredményes, így mindenki az augsburgi centertől várja a gólokat a Puskás Ferenc Stadionban is. Torghellének a Málta elleni pedigréje sem rossz, 2005-ben (4-0) és 2006-ban (1-2) is eredményes tudott lenni a mai ellenféllel szemben.

Az összeállítással kapcsolatban Erwin Koeman szokás szerint titkolózik. Az biztosnak tűnik, hogy az eltiltott Babos helyett a Sunderlandben újabban brillírozó Fülöp Márton kap lehetőséget. Arról azonban már a holland nem beszélt, hogy a középpályás bulldogot, Dárdai Pált ki helyettesítheti majd Málta ellen. Mint ahogy arról sem ejtett szót, hogy Dzsudzsák és Gera ezúttal is csak a kispadon kezd-e, akárcsak Albániában.

MÁLTA
A szövetség neve: Malta Football Association
Alapítás éve: 1900
Web: www.mfa.com.mt
Aktuális világranglista-helyezés: 154. hely
A legrosszabb világranglista-helyezés: 2009 február
A legjobb világranglista-helyezés: 66. hely (1996)
Klubok száma: 61
Igazolt játékosok száma: 10 753
A legtöbb válogatottság: 122, David Carabott
A legtöbb gól: 23, Carmel Busuttil
Szerelés: piros mez, fehér nadrág, piros sportszár


Az eddigi egymás elleni mérkőzések
1971 vb-selejtező Málta-Magyarország 0-2 Bene (2)
1972 vb-selejtező Magyarország-Málta 3-0 Kocsis L., Bene, Juhász
1988 vb-selejtező Málta-Magyarország 2-2 Vincze I., Kiprich
1989 vb-selejtező Magyarország-Málta 1-1 Boda
1997 barátságos Málta-Magyarország 1-4 Urbán, Halmai, Orosz, Plókai
1997 barátságos Magyarország-Málta 3-0 Kovács Z., Sebők V., Lipcsei
2004 vb-selejtező Málta-Magyarország 0-2 Gera, Kovács P.
2005 vb-selejtező Magyarország-Málta 4-0 Torghelle, Said (öngól), Takács, Rajczi
2006 Eb-selejtező Málta-Magyarország 2-1 Torghelle
2007 Eb-selejtező Magyarország-Málta 2-0 Feczesin, Tőzsér
2008 vb-selejtező Málta-Magyarország 0-1 Torghelle


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább