Utólag már sajnáljuk

Utólag már sajnáljuk

, focitipp.hu

Bologna–Parma 0:2, Serie A - osztályozó a bennmaradásért

Jövőre Carlo Mazzone és a Bologna nélkül indul a Serie A. A Parma elleni drámai osztályozóról szóló cikkünkben megemlékezünk Weisz Árpádról is, őt talán kevesen ismerik.



„A Parma ne essen ki, meg a Brescia sem, a Fiorentináról nem is beszélve. Inkább a Bologna, mert az egy unalmas csapat.” Ezt írtuk április 22-én. A Brescia mégis kiesett (utólag belátjuk: megérdemelten), de másik kívánságunk teljesült: szombaton kilenc A-ligás szezon után kipottyant a Serie A egyik legeredményesebb csapata, a hétszeres bajnok Bologna. Utólag azt is belátjuk: sajnáljuk a piroskékeket. Hiába verték meg idén négy meccsből háromszor a Parmát, mégis ők búcsúztak.

bolognai futballtörténelem – magyar főszereplővel
A Bologna a harmincas években élte fénykorát, négy bajnoki címet szerezve a Serie A-ban. A csapat ebben az időszakban három alkalommal is (1935/36, 1936/37, 1938/39) Weisz Árpád vezetésével került fel a dobogó legtetejére, igaz, a harmadik szezonban öt forduló után a német Hermann Felsner vette át a szakember helyét. Az 1896-ban Solton született zsidó származású Weisz egyébként a Törekvésben focizott, majd az 1923/24-es szezonban a Makkabi Brno játékosa lett. Innen Olaszországba vezetett az útja, az Inter játékosaként 10 mérkőzésen 3 gólt szerzett a Serie A 1925/26-os évadjában. Ezután az Alessandria másodedzői posztját töltötte be, majd az Ambrosiana Intert is edzette (bajnoki cím 1929/30-ban), de legnagyobb edzői sikereit mégis a Bolognánál érte el. A második világháborúban nyomtalanul eltűnt. (Zárójeles megjegyzés: rajta kívül még négy magyar edző mondhatja el magáról, hogy olasz bajnoki aranyat tudott szerezni: Schaffer Alfréd, Roma (1941/42); Czeizler Lajos, Milan (1950/51); Sárosi „Giorgio” György, Juventus (1951/52); Guttman Béla, Milan (1954/55). A bolognaiak az 1963/64-es szezonban szerezték utolsó bajnoki címüket. A sors iróniája, hogy akkor a „spareggio” nekik hozott szerencsét, hiszen 1964. június 7-én Rómában 2:0-ra verték Helenio Herrera Internazionaléját (Facchetti öngólja után még Nielsen is betalált). A kilencvenes években aztán a C-ligát is megjárták, majd 1996-os feljutásuk óta stabil tagjai a Serie A mezőnyének, általában a középmezőny elején végezve. Sosem játszottak igazán látványos focit, az olasz foci doyenje (az edző: Carlo Mazzone) és Beppe Signoti vezérletével azonban biztosan vették az akadályokat – talán ezért is neveztük unalmasnak a csapat játékát. A Dall’Arában lejátszott Parma elleni osztályozó után azonban csak az együttérzésünkről tudjuk biztosítani a bolognai csapatot és szurkolótáborát.

hogy jutottak idáig?
Az idei szezonban is szinte végig a középmezőnyben tanyáztak, és csak az utolsó fordulóban fordultak rosszra a dolgok: a Sampdoria elleni hazai 0:0 után három csapat is (Bologna, Fiorentina, Parma) azonos pontszámmal állt a tabellán. Hiába volt övék a legjobb gólkülönbség (-3), a szabályok szerint a három csapat összevetésében legjobb Fiorentina csont nélkül bennmaradt, a Bologna és a Parma pedig készülhetett az osztályozóra. Az első meccs előtt a pármaiaknál hat eltiltott játékos (Bonera, Bolano, Morfeo, Contini, Gilardino és Vignaroli) miatt nagy volt a kesergés – nem véletlenül, a Bologna nyerni tudott az albán Tare góljával és előnyös helyzetből várhatta a visszavágót, ahol színültig megtelt stadionban léptek pályára a csapatok. A Parma legutoljára 1998-ban tudott nyerni a Dall’Arában (akkor Paramatti góljára Stanics és Crippa válaszolt a sárgakékek részéről) és ezzel az eredménnyel most is boldogok lettek volna a vendégek. Alig telt el negyed óra a mérkőzésből, mikor is egy szöglet utáni kavarodás során Bellucci menteni próbált, de csak Cardone lábát sikerült telibetalálnia – nagy potyagóllal egalizált a Parma. Új meccs kezdődött ekkor, egy igazi dráma. Nézzük a főszereplőket.

Gilardino és Tare
Az olaszok egyik legtehetségesebb fiatal csatárát majdnem minden nagycsapat megkörnyékezte már, de Gilardino ígéretet tett, mindent megtesz azért, hogy a Parma benn maradjon a Serie A-ban, csak így tudna jó szívvel távozni. Tényleg mindent megtett, az első félidő hosszabbításában a combjáról pattant a kapuba a laszti – ekkor vált biztossá a focitipp.hu számára is, hogy Gilardino nyerő típusú játékos, aki talán még a medencecsontjával is gólt tudna szerezni. Egyébként a gólján kívül sokat nem csinált. Szemben vele, a bolognaiak centere, Igli Tare pályafutása egyik legjobb produkcióját nyújtotta a Parma ellen, de most ez is kevés volt. Talán az albánokat sújtó évezredes átok szólhatott közbe. A tejfehér hajú és arcú csatár tucatszor fejelte le a labdát a második hullámban érkező társaknak, mindig megjátszható volt, egy tökéletes fejesét pedig a hozzá hasonlóan szőke Frey kapus halászta ki a sarokból (még 0:1-nél, a 35. percben). Érthető, hogy a meccs végén keservesen zokogott, játékával és emberi hozzáállásávak kivívva magának a focitipp.hu örökre szóló szimpátiáját. Ígérjük, át fogjuk adni neki.

mi lesz veled, Nicola?
Legrottaglie. A Chievo Veronában tűnt fel ez a szőke (vagy melírozott?) védő. Megbízható védőjátékos és szögleteknél életveszélyes támadó – ilyennek láttuk 2001 körül. Aztán eligazolt a Juventusba, ahol a kezdeti szurkolói reménykedés után a csapat egyik leggyengébb láncszemévé vált. Némi tipródás után végül a Juve kölcsönadta a Bolognának. A 46. percben kiderült, hogy Legrottaglie valamit Veronában felejthetett: Bresciano bal oldalról belőtt labdáját könnyen kivághatta volna, ehelyett hanyattesett. Mire Gilardino feleszmélt volna, máris a kapuba hullott a labda. (Újabb zárójeles megjegyzés: a Juventus által kölcsönadott védők közül Tudor a Sienát, Iuliano a Mallorcát segítette a bennmaradáshoz, még akkor is, ha mindketten kiállításokkal is felhívták magukra a figyelmet.) De hogy Legrottagliével mi lesz?

Frey és Pagliuca
Pagliuca először édesanyáink és barátnőink kedvence volt, amikor a 94-es vébé-döntőben kapufára ejtett egy lövést (aki elküldi ide, kinek a lövése volt, értékes könyvet nyerhet!), majd megkönnyebbülten adott csókot a kapufának. A válogatottból kikerült, de a Bologna kapujába bebetonozta magát, 1999 óta sorozatban a 186. bajnoki mérközésen védi a piroskékek kapuját (az összetett verseny állása a Serie A idei szezonjának végén: 1. Dino Zoff 570 – egyéni csúcsa 332 meccs zsinórban, 2. Gianluca Pagliuca – 569, 3. Paolo Maldini 568 – csak az AC Milan játékosaként.). A jelenlegi állás szerint Pagliuca azonban hiába védett szinte hiba nélkül az egész szezonban, Zoff csúcsát nem ő fogja megdönteni. Valószínűleg Sebastien Frey sem, hiszen őt már évek óta elméletben leigazolta a fél angol liga, és a Bologna elleni „spareggión” bemutatott védései után ez feltehetően gyakorlatban is realizálódni fog. Frey a Dall’Arában többször is olyan robinzonáddal örvendeztette meg a vendégszurkolókat, amiből szezononként egy is éppen elég lenne egy átlagos kapustól. Tare fejesét Inspector Gadget-et idézve, szinte teleszkópkézzel tenyerelte maga elé, a lapos lövésekre DJ Catként vetődött, az utolsó percben pedig Batmanként csapott le egy labdára a tizenhatos vonalánál. Robin (Bonera) és a többiek eközben az ötösön sétálgattak, de ennyi elég is a kommersz filmek szereplőinek citálásából. Frey értékelése 10,5, felvettük a kedvenceink listájára őt is.

és még néhány karakter
Carmignani és Mazzone, a két „öreg” mester egyaránt a lelátóról nézte végig az idegölő csatát, Farina játékvezető ugyanis az odavágón mindkettejüket kiállította. Gedeone Carmignani hangulatváltozásait látva a kommentátor (az angyalian sztoikus Fülöp Lászlót már régóta szerettük volna szembedicsérni, itt az alkalom) pszichiáterért kiáltott, joggal. Mazzone pedig egyszerűen összeomlott. Az ironikus nyilatkozataiért és leplezetlen AS Roma-imádatért körberajongott „Carletto” a meccs 88. percéig bírta cérnával – majd eltűnt a stadion egyik oldalfolyosóján. Pierluigi Collinát sem istenítettük még, de egyetértünk az angol szövetséggel (ők szívesen hívnák Angliába bíráskodni, ha Olaszországban nem változnak a szabályok és a kopasz sípos onnan jövőre kiöregszik). Utolsó (?) hivatalos meccsén elegánsan vezetett, Capuano Maradonásan kezezett gólját éles szemmel kiszúrta és érvénytelenítette.

jövőre emlékezni fogunk
Egy oda-visszavágós meccset lejátszani és végignézni úgy, hogy nem a győzelem a cél, hanem a bennmaradás – új dimenziót nyithatna a futballban. Kár, hogy az olasz szövetség ebben az évben szüntette meg ezt a szabályt… A Bologna elkényelmeskedte ezt a szezont, mondván, megvan a nyolcadik-tizedik hely, túlvagyunk ezen is, de azt nem vették figyelembe, hogy ezúttal minden eddiginél több csapat volt érintett az élethalálharcban. Későn kapcsoltak, túl későn. A Parma előtt már elégszer emeltük kalapunkat ebben a szezonban (lásd kapcsolódó cikkeinket alul), ezúttal hatalmas szerencséjük volt, de az egész évet tekintve még mindig inkább a balszerencse jellemezte őket. Valakinek mégiscsak ki kellett esnie. A focitipp.hu véleménye szerint a bennmaradást a Fiorentina ezúttal ajándékba kapta (bár szenvedtek ők is éppen eleget a közelmúltban), jövőre kritikusabbak is leszünk a firenzeiekkel, adózva a Bologna és Weisz Árpád emlékének.

Bologna–Parma 0:2 (0:2)
Bologna, Stadio Dall’Ara 40.000 néző
Jv.: Collina
Gólszerzők: Cardone 16. (0:1), Gilardino 45+1. (0:2)

(knt)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább