Csődben az egykori BEK-győztes

Csődben az egykori BEK-győztes

, focitipp.hu

Keleti blokk

Miközben a Partizan Belgrád bajnoki címet szerzett Szerbiában, a Crvena zvezda története legnagyobb válságába került - a klubházban már nincs villany és víz, a játékosok közül pedig nem mindenkinek telik kenyérre.



Oroszország: a moszkvai ászok fekete hétvégéje

Hat forduló után már a második edzőváltásra került sor az orosz bajnokságban. A Kubany Krasznodar elleni idegenbeli vereség miatt elküldték a Lokomotív Moszkva edzőjét, Rasid Rahimovot. Ideiglenes utódja az a Vlagyimir Maminov lett, aki tavaly 17 mérkőzésen még pályára is lépett a vasutasoknál.

Az újonc Krasznodar korábban a Szpartakot is legyőzte hazai pályán, és az a meccs is egy szög volt Michael Laudrup koporsójába. A Szpartaktól azóta elküldték a dánt, és a csapat rögtön levadászott egy nagy skalpot - a fővárosiak a bajnoki címvédő Kazany otthonában nyertek 2-0-ra Valerij Karpin irányításával.

Az évad eddigi legnagyobb meglepetését hozta a CSZKA-Rosztov meccs (1-2). Nem elég, hogy az újonc megverte a legnagyobb bajnokesélyest, de emellett még szerzett két kapufát és elhibázott egy büntetőt (Oszinov).

A másik meglepetéscsapat a Szamara, amely átvette a vezetést a táblázaton a Dinamo Moszkvai idegenbeli legyőzésével. A veterán Jan Koller másodszor dönti el a Krilija Szovjetov meccsét - a szamarai együttes az eddigi hat találkozójából négyet megnyert, és ötször nem kapott gólt.

Románia: megvan az új kapitány

Utolsó négy bajnokijából háromszor csak döntetlent ért el a CFR Cluj (ezúttal a Galati vitt el egy pontot Erdélyből), és ezzel, úgy tűnik, a kolozsvári csapat kiszállt a bajnoki versenyfutásból. A román lapok szerint a kudarcba belebukik a klubelnök, a diktatórikus módszereket alkalmazó Iuliu Muresan.

A Steauáról is terjednek a pletykák. A klub tulajdonosa, Gigi Becali több hetet töltött letartóztatásban (a vád: önbíráskodás), és ezalatt mintha megvilágosodott volna. Kiszabadulása után arról beszélt, hogy már nem leli örömét a csapat játékában. Nehéz is lenne dicsérni a Steauát. A román rekordbajnok hétvégén a kiesőjelölt Otopenit verte 1-0-ra, és 2008. szeptember 21-e óta nem fordult elő, hogy győztes bajnokin legalább 2 gólt szerezzen.

A Prosport szerint szerdán kinevezik az új román szövetségi kapitányt, Razvan Lucescut. A Sahtarnál sikereket arató Mircea Lucescu fia 2006-ban az UEFA-kupa negyeddöntőjébe vezette a Rapid Bukarestet, idén pedig az újonc brassói csapattal áll a 8. helyen (csapatának csupán 5 veresége van a szezonban, akárcsak a bajnok Kolozsvárnak). Lucescu két és féléves szerződést írt alá, s eszerint évente 250 ezer eurót keres majd - ez 50 ezer euróval kevesebb, mint amennyit Brassóban kapott.

A bajnoki címért tovább csatázik a Dinamo-Unirea-Temesvár trió. Hétvégén mindhárom együttes győzni tudott idegenben, kedden pedig a Román Kupa elődöntőjében a temesváriak demoralizáló győzelmet arattak (4-1) a bukaresti bajnoki éllovas otthonában.

Szerbia: újra bajnok a Partizan, csőd a Crvena zvezdánál

Szerbiában 5 fordulóval a zárás előtt bajnokot avattak, a Partizan 4-1-re verte az OFK-t, és ezzel 18 pontos előnyt szerzett az ezúttal ikszelő Vojvodinával szemben. A fekete-fehéreknek ez volt a 21. bajnoki aranyérmük Szerbiában.

Meggyőző fölénnyel lett bajnok a Partizan, amely még azt is kibírta, hogy télen két tiniásza (Tosics és Ljajics) a Manchester Unitedhez igazolt. A Partizan szerezte a legtöbb gólt (52), a Partizan adja a góllista éllovasát (Diarra - 18), a Partizan nyerte a legtöbb meccset (21), és a Partizan veszítette el a legkevesebb meccset (2 - Csukaricski, Csacsak).

Eközben a Crvena zvezdánál katasztrofális a helyzet. Dobrivoje Tanaszijevics klubelnök múlt pénteken lemondott, miután képtelen volt kivezetni a csapatot a pénzügyi válságból - a CZ-nek 23 millió eurós tartozása van hitelezői felé. A klubházban március végén a szolgáltatók elzárták a vízcsapot és kikapcsolták a telefonvonalakat. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az április 22-i, Javor Ivanjica elleni bajnokira a csapat a meccs napján utazott el, szállodára ugyanis már nem futotta. Egyes játékosoknak kenyérre sem telik: a Reuters beszámolója szerint sokan közülük mindennapi anyagi gondokkal küzdenek.

A vörös csillagosok hátránya jelenleg 20 pont a Partizannal szemben, és már csak abban reménykedhetnek, hogy a Szevojno kiverése után a szerb kupa döntőjében vesznek revánsot a városi rivális felett.

Keleti gólvadászok

Hétvégén a Rijeka 6-2-re verte a Slaven Belupót a horvát bajnokságban. A rijekaiak csatára, Anas Shirbani 5 gólt szerzett a meccsen. A 22 éves, apja révén félig szíriai focistát az egyik legnagyobb tehetségnek tartják Horvátországban. 


Bulgáriában Georgi Hrisztov 4 találatot jegyzett a Belasica-Levszk (1-7)i mérkőzésen. A 24 éves csatár még egy meccset sem játszott a válogatottban, noha 2007-ben a B-, 2008-ban az A-ligában is gólkirályként végzett (18, ill. 19 góllal).


Lengyelország: 200 letartóztatás

Lengyelország a korrupciós ügy kapcsán került újra a nemzetközi sajtó terítékére. A Reutersnek nyilatkozó sportminiszter szerint az sem kizárt, hogy a bajnokság végén külföldi bírók vezessék a lengyel bajnokikat.

Hogy miért? Mert a megvesztegetési botrány miatt immár kétszáz körüli a letartóztatások száma Lengyelországban - az érintettek között a szövetség képviselőit, a klubok elöljáróit, játékosokat és játékvezetőket is egyaránt találunk.

Lengyelországban jelenleg csupán 15 olyan játékvezető maradt, aki bíráskodhat első osztályú meccseken. Miroslav Drzewiecki szerint amennyiben ez a szám a vizsgálatokat követően tovább csökken, akkor várhatóan fiatal, illetve külföldi játékvezetők jutnának lehetőséghez.

A sportminiszter a válogatottról sem árult el jó híreket, utalva arra, hogy a Leo Beenhakker és a Lengyel Labdarúgó Szövetség közti viszony nem mondható ideálisnak - Drzewiecki szerint "a hosszú távú együttműködést így nehéz elképzelni".

(ktn, habarnam)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább