A Manchester United beérte a Liverpoolt

A Manchester United beérte a Liverpoolt

, gj

Anglia 2008/09

Megvédte címét a Manchester United a Premier League-ben - visszatekintés a 2008/09-es futballszezonra.



A szezon első gólját Samir Nasri, az Arsenal francia középpályása lőtte, de a dobogóról is lemaradó Ágyúsoknak ezen kívül nem sok okuk volt az örömre. Az első mesterhármast Gabriel Agbonlahor, az Aston Villa válogatott csatára érte el (a Manchester City ellen hét perc alatt triplázott).


Az elsőséget a ManUnited szerezte meg, zsinórban harmadszor. Ez volt a Vörös Ördögök 18. bajnoki címe, amivel utolérték az örökranglista élén az FC Liverpoolt. Sir Alex Ferguson csapata közel járt a hazai triplázáshoz, a bajnokságon kívül megnyerte a Ligakupát is, az FA-kupában pedig büntetőpárbaj után kapott ki az Evertontól az elődöntőben.


A manchesteriek 90 pontot szereztek - ilyen sokat utoljára az 1999/2000-es szezonban. A házi gólkirály Cristiano Ronaldo lett (18 találattal), s a rúgott gólokon összesen 16 játékos osztozott. A ManUnited elsősorban a "kiscsapatok" ellen jeleskedett, a nyolcadik helytől lejjebb végzett együttesek közül mindenkit megvert, otthon és idegenben is (kivétel a Newcastle, amellyel ikszelt az Old Traffordon a nyitófordulóban). Az ezüstérmes Liverpoolt az vigasztalhatja, hogy oda-vissza legyőzte a ManUnitedet és a Chelsea-t.


Az Év játékosa: Steven Gerrard (Liverpool)
Az angol újságírók szavazatai alapján a Liverpool saját nevelésű csapatkapitánya, az idei bajnokságban 16 gólt szerző Steven Gerrard volt az Év legjobbja. A játékosok Ryan Giggset választották az Év játékosává, a Manchester United veterán walesi szélsője mind a 17 élvonalbeli idényében betalált, ráadásul a 23. nagy trófeáját szerezte meg idén (a tizenegyedik bajnoki címét).


Az idény felfedezettje Stephen Ireland, a Manchester City 22 éves középpályása, aki az egyetlen biztos pontot jelentette a rapszodikus teljesítményt nyújtó Cityben, 9 gólt lőtt és 9 gólpasszt adott - nem véletlen, hogy a szezon végén öt évvel meghosszabbították Ireland szerződését.


A szezon száma: 14
A ManUnited egy bravúros sorozattal alapozta meg a bajnoki címvédést: november elejétől február végéig, sorozatban 14 mérkőzésen nem kapott gólt a csapat, a holland Edwin van der Sar kapuja 1334 percen át bevehetetlen volt.


A góllövőlista élmezőnye
19 gól - Nicolas Anelka (Chelsea)
18 Cristiano Ronaldo (Man. United)
16 Steven Gerrard (Liverpool)


Gólátlag meccsenként: 2,47 (942 gól/380 meccs)
A legtöbb gólt hozó mérkőzés: Arsenal-Tottenham 4-4, Liverpool-Arsenal 4-4
Legnagyobb arányú győzelem: Manchester City-Portsmouth 6-0


FA-kupa, döntő: Chelsea-Everton 2-1

Ligakupa, döntő: ManUnited-Tottenham 0-0, tizenegyesekkel 4-1


Európai kupákban indul
ManUnited - Bajnokok Ligája, csoportkör
Liverpool - Bajnokok Ligája, csoportkör
Chelsea - Bajnokok Ligája, csoportkör
Arsenal - Bajnokok Ligája, negyedik selejtezőkör
Everton - Európa Liga, negyedik selejtezőkör
Aston Villa - Európa Liga, negyedik selejtezőkör
Fulham - Európa Liga, harmadik selejtezőkör


Kiesett: Newcastle, Middlesbrough, West Brom

Feljutott: Wolverhampton, Birmingham, Burnley


[forrás: uefa.com]


Az angol bajnokság összes eredménye és részeletes tabellája (otthon, idegenben, kereszttábla) >>>


(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább