A Steaua játékosai díszsorfalat álltak az Újpestnek

A Steaua játékosai díszsorfalat álltak az Újpestnek

, focitipp.hu

''Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig.''



Ez volt az a transzparens, amelyet a Steaua-szurkolók egy csoportja felmutatott a Ghencea Stadionban a csütörtöki, Újpest elleni Európa Liga-selejtezőn. Nem túlzás: köpni-nyelni nem tudtunk, amikor kibetűztük a feliratot.

De akkor sem tudtunk köpni-nyelni, amikor azt hallottuk, láttuk, hogy egy barátságos meccsen a Fradi nevében huligánok rontanak neki a német szurkolóknak, "Sieg Heilt" kiáltva.

Mindkét eset ugyanolyan gyomorforgató - legalábbis a józan többség számára. Ha ugyanis nyíltan hangoztatjuk, hogy a német szurkolókat üldöző randalírozók nem a magyar társadalom többségéhez tartoznak, akkor azt is beláthatjuk, hogy a magyargyalázó transzparens látványa miatt a románok túlnyomó része is szégyelli magát. (Magyarországon kevés szó esik róla, de Romániában Gigi Becali, a magyarellenes Steaua-elnök lassan persona non gratának számít. A klub szurkolói régóta - így az Újpest elleni meccsen is - tüntetnek ellene, mondván alpári viselkedésével szégyent hoz a Steauára.)

Azok persze, akik nőkre és újságírókra támadnak, vagy éppen ízléstelen molinókat emelnek a magasba, nem jutnak el eddig a következtetésig.

Maradva a Steaua-meccsnél: a gyűlölködőket egyik oldalon sem érdeklik az olyan gesztusok, amilyet például a Steaua játékosai tettek. Az Újpest honlapja szerint a hazai futballisták a lefújás után díszsorfalat álltak a legyőzött magyar futballistáknak.

A gyűlölködőket csak a gyűlölet érdekli. A gyűlölet spirálja szerint pedig minél jobban gyűlölködik az egyik fél, annál inkább joga van a gyűlöletre a másiknak. Vegyük végre észre: a román és magyar (és szlovák és szerb etc.) szélsőségeseknek szükségük van egymásra, mint egy falat kenyérre. Egymás nélkül nem is léteznének.

A valódi probléma mégis az, hogy ezt a bosszúlogikát Közép-Kelet Európában sokan hosszú évek óta a hazaszeretettel azonosítják. Mintha ez felmentést adna a kölcsönös gyűlölködésre.

A hazaszeretet ugyanis nem azt jelenti, hogy az ember Nagy-Romániát/Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókat lenget. Ami a Fradi-Hertha meccsen történt, annak semmi köze a hazaszeretethez, annál több a köztörvényes bűnözéshez. Jól látja ezt nemcsak a Ferencváros vezetése, hanem Dárdai Pál is - talán az ő őszinte hazaszeretetét senki sem vonja kétségbe.

De ugyanígy nem a hazaszeretet megnyilvánulása az, ha futballdrukkerek Romániát gyalázva utaznak végig 15 órát Budapesttől Bukarestig. Mert csütörtökön ez történt, ha hihetünk az MTI-nek - vagy a Romániai Demokrata Szövetség alelnökének, aki elítélte a sörösdobozokat hajigáló szurkolókat.

Könnyű ugyanis egy vonatszerelvényből gyalázkodni, majd hazamenni, rendőri kíséret mellett. Jó hecc. Magyarként élni Romániában (és Szlovákiában és Szerbiában etc.), viselve az ehhez hasonló esetek következményeit - ez viszont nem jó hecc. Nem lehet elégszer leírni: a szomszédos országokat gyalázó magyarországi magyarok a hazaszeretet címszava mögé bújva éppen a határon túli magyaroknak ártanak a legtöbbet. A Becali- és Slota-féle szélsőségesek ugyanis minden alkalommal rajtuk verik el a port.

S hogy miért érdekes most ennyire mindez? Mert augusztus 12-én magyar-román barátságos mérkőzés következik a februárban meggyilkolt Marian Cozma emlékére a Puskás Stadionban. Ahol a gyűlölködés bármilyen formája méltatlan lenne az elhunyt emlékéhez. És szégyent hozna Magyarországra.

(focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább