Rajtunk múlott minden

Rajtunk múlott minden

, focitipp.hu

Kaká

A brazil. Öccse nem tudta kimondani a Ricardo nevet, s mindig csak addig jutott: Ri-ka-ká. Így ragadt rá beceneve. Mivel magyarázza a Liverpool elleni blamát? Miért kell lassan nyugdíjba mennie Ronaldónak? A World Soccer interjúja.



Kezdjük a BL-döntővel. Hogyan magyarázza?
Ilyen a futball. Néha úgy jutunk tovább, hogy az utolsó percben lövünk gólt, néha győzni lehet úgy is, hogy közben az ellenfél sokkal jobban játszik, és néha el lehet veszíteni egy BL-döntőt úgy, ahogyan azt mi tettük a Liverpool ellen.

Hat perc alatt három gólt kapni egy olyan csapattól, amelyik addig helyzetig sem jutott el, s amelyik az első félidőben fáradtnak tűnt és szinte ott sem volt a pályán�

Nem lehet azt mondani, hogy a második félidőre feltámadtak volna, és átvették volna az irányítást. Rajtunk múlott minden. Az első két gólt mi ajándékoztuk nekik, egyedül a harmadik, egyenlítő góljukat előzte meg nagyobb roham a részükről.

Azt állítja, hogy a Liverpool nem szolgált rá a győzelemre?

Azt. A BL-döntőt megelőzően három meccsüket láttam, a Chelsea elleni két elődöntőt, aztán az Arsenal elleni bajnokit, és mindhárom mérkőzésen ugyanazt a taktikát alkalmazták: egy nagyszerűen megszervezett védelem, és egy dinamikus középpálya, amelyik csak azt leste, hol keletkezik rés az ellenfél hátvédsorában, s arra azonnal lecsapott, és gyors kontrákkal próbálkozott. A BL-döntőben esélyük sem volt erre, a védelmüket fellazítottuk, de így is nyerni tudtak. A futball néha szörnyű is tud lenni.

A Liverpoolban több spanyol játékos szerepel, az edzőjük is spanyol - hatással volt ez a játékukra?

Nem hinném - általában a klasszikus angol stílust játsszák.

Mi a véleménye az egyes játékosokról? Például Gerrardról?
Fantasztikus játékos, intelligens, minden akcióban központi szerepet vállal, egyszóval igazi kapitány.

Fáradt volt a Milan Isztambulban?

Tény, hogy akkor fárasztó hét állt mögöttünk, három nehéz meccset játszottunk, előbb a Fiorentina ellen, aztán BL-elődöntőt Eindhovenben, végül pedig ismét egy fontos bajnokin a Juventust fogadtuk. De ami a kondíciónkat illeti, azt hiszem, arra nem lehetett panasz, a döntőre jó erőben érkeztünk. A Liverpool harmadik gólja után például erőteljes letámadásba kezdtünk.

Mire emlékszik legszívesebben a BL-ből?

Volt egy nagyszerű sorozatunk, az Old Traffordon kezdődött, a Manchester United elleni 1:0-s győzelemmel, és egészen a PSV elleni idegenbeli meccsig tartott: 5 győzelem zsinórban.

Mikor volt a Milan csúcsformában az előző szezonban?
Azon a bizonyos Manchester elleni idegenbeli meccsen, de a ManU ellen a San Siróban is egészen jól futballoztunk.

Ki volt a legerősebb csapat a BL-ben?
Leszámítva a Liverpool elleni lidérces 6 percünket: mi. Nem hinném, hogy bárki is más véleményen volna.

És melyik csapat okozott meglepetést az ellenfelek közül?

Egyértelműen a PSV Eindhoven.

Megfordult a fejében a PSV elleni eindhoveni párharc során, hogy itt akár ki is eshetnek?

Cocu első gólja után eszembe jutott az egy évvel azelőtti, La Coruna elleni idegenbeli meccsünk, amikor a hazai 4:1 után 4:0-ra megvert minket a Depor. De nem engedtem közel magamhoz még a gondolatát sem annak, hogy az megismétlődhet.

Második olaszországi szezonja nem sikerült olyan fényesre, mint az első.
Sok minden megváltozott, többek között az újságírók hozzáállása és a szurkolók elvárásai is. Amikor az előző idényben volt egy trükkös sarkazásom egy meccsen, a sajtó máris magasztalt. Idén már hiába mutattam be ugyanazt, már nem számított meglepetésnek, hogy erre vagy arra a trükkre képes vagyok. Az igaz, hogy az első milánói évemben több gólt lőttem, most viszont sokkal több gólpasszt jegyezhettem, és sokkal inkább alárendeltem magam a csapatnak. Nem könnyű állandóan megfelelni az elvárásoknak, állandóan meglepni a nézőket, de ha az eredményeket nézzük, akkor sokkal hasznosabban játszottam idén, mint tavaly, a BL-ben és a Serie A-ban is. Úgy érzem, hogy sokkal érettebb futballista lettem, rengeteg új trükköt és új játékelemet sajátítottam el. Majd meglátják az új szezonban.

Ha a Milan nem vette volna meg, mit gondol, hol játszana most?
Istennek hála, a Milan megvett, és így válhattam igazán jó, az egész világon elismert futballistává. A brazil bajnokság meccseit is lehet ugyan követni a tévéközvetítések által, de azért a Milanban játszani mégiscsak más.

A Real Madrid elnöke, Florentino Perez talán még máig nem tért napirendre afölött, hogy Kakából végül nem lett galaktikus. Miért nem?

Mert a Real ajánlatát nem tartotta jónak a Sao Paolo.

A madridiak minden nyáron sztárokat igazolnak. Esetleg még idén is a leigazolhatja a fehér balett�
Úgy tervezem, hogy néhány évig még Milánóban maradok.

A Real már a BL-nyolcaddöntőjében kiesett. Meglepetés volt?

Erről szól a Bajnokok Ligája: sok erős csapat van, valamelyiknek menetközben búcsúznia is kell.

Eddigi itáliai tartózkodása alatt melyik volt a legjobb meccse?

Azt hiszem, a 2003/2004-es szezonban játszott derbi az Inter ellen. 3:2-re nyertünk, én pedig egy egyéni akció után betaláltam, azzal egyenlítettünk 2:2-re.

És a legszebb bajnoki gólja? Ugyanabban a szezonban az Empoli ellen, a 85. percben távolról lőttem - azzal nyertük meg a meccset 1:0-ra.

Ki volt az első példaképe?

Rai.

Hogyan került a futball közelébe?
Kilencéves koromtól egészen addig, amíg le nem igazolt a Milan, a Sao Paolóban játszottam, végigjártam a szamárlétrát. A felnőtt csapatban 2001 januárjában mutatkoztam be, és végül 131 meccsen 48 gólt lőttem.

Milyen poszton játszott a Sao Paolóban?

Mindig is a közvetlenül a csatárok mögött mozogtam, de az sem számít, ha csatárként kell játszanom, vagy eggyel hátrább. Ha a jobb oldalon kezdek, akkor mintha több terem lenne.

Mit jelent az Ön számára a futball?
Szórakozást és fegyelmet egyidejűleg.

Fegyelmet? Különös ezt hallani egy braziltól.
Vannak, akik eltávolodnak a nemzeti hagyományoktól. Több olyan brazil focistát fel tudnék sorolni, akik európaibb stílusban futballoztak, mint az európaiak: Falcao, Cerezo, Rai, Dunga, Emerson és még sokan mások.

Amikor a Milanhoz érkezett, sokan úgy gondolták, na, itt egy újabb brazil, következik a szokásos brazil-sztori: sok csel, kevés alázat.
Tudom, ráadásul azt is mondták, hogy túl fiatal vagyok még egy olyan erős bajnoksághoz, mint az olasz. De itt vagyok, és megmutattam, hogy meg tudom valósítani a pályán az elképzeléseimet. A kételkedőknek ugyanazt üzenhetem: higgyenek bennem, és én a pályán bebizonyítom a rátermettségemet.

Hogyan kapta a becenevét?

A legkisebb öcsém nem tudta kimondani egyszerre a nevemet, hogy Ricardo, és mindig csak addig jutott, hogy Ka-ká, aztán valahogy rám ragadt.

A Konfederációs Kupát látva úgy tűnik, nehéz lesz legyőzni ezt a brazil válogatottat a 2006-os világbajnokságon.
Papíron lehet, hogy mi leszünk a fő esélyesek, de nem szabad elfelejteni, hogy mi történt Isztambulban: akkor is a Milan volt a nagy favorit. A brazil válogatott minden trófeát meg szeretne szerezni, és a 2006-os vébén sem lesz ez másként: egy újabb torna, amit majd meg akarunk nyerni. Minden évben új játékosok jelentkeznek játékra a válogatottban, ami azt jelenti, hogy mindig a topon kell lennem ahhoz, hogy helyem legyen a csapatban, minden egyes nap bizonyítanom kell, hogy igenis oda való vagyok. Azért dolgozom, hogy ott lehessek a világbajnokságon.

Kaká, Ronaldinho, Adriano: félelmetes névsor.
A selecao megújult, ez kétségtelen, egy új generáció érkezett. Cafú és Roberto Carlos ott lesz még 2006-ban, de 2010-ben már aligha, és a cserének folyamatosnak kell lennie. Ezért volt fontos egy új nemzedék erőteljes bejelentkezése. Adriano, Ronaldinho, Robinho, Diego, Luis Fabiano vagy én, ez a névsor új távlatokat nyithat a brazil válogatott előtt. Az olyan játékosok, mint Ronaldo, fokozatosan átadják a helyüket a fiatalabbaknak.

Ha Brazília nyerné a világbajnokságot, az már a hatodik vb-diadala lenne.
Hát, szépen hangzik.

[A World Soccer nyomán]

(vss.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább