Kassai őrjárat: a hegedűs cigányoktól Francesco Tottiig

Kassai őrjárat: a hegedűs cigányoktól Francesco Tottiig

, focitipp.hu

Kassán jártunk, AS Romát láttunk. Feljegyzések a Csermely-völgyi stadionból.



A mint annak idején. Az AS Roma vendégjátéka kapcsán nem érdemtelen megjegyezni, hogy annak idején volt Kassán egy SK Roma nevű, cigány játékosokból verbuválódott csapat, amely a krónikák beszámolója szerint az 1930-as években a Baltikumban (Lettországban, Litvániában és Észtországban) turnézott. A cigány futballisták két meccs között, szabadidejükben előkapták hegedűjüket, s a helyi kávéházakban húzták a talpalávalót, hatalmas közönségsikert aratva.

B mint Berenhaut bácsi. Gyerekként azt hittem, ő is a futballpályák tartozéka. Nélküle nem volt meccs. Zuhoghatott az eső, tombolhatott a szélvihar, egy őszes hajú alak akkor is ott ácsorgott a pálya szélén, nyakába akasztott fényképezőgéppel, "az idők kezdete óta". Hírlik, hogy archívuma 35 ezer negatívból áll. Természetesen most is ott volt a kapu mögött, nyolcvanévesen is, s ez megnyugtató érzés. A világ mulandó, Berenhaut bácsi örök.

C mint cinizmus. A kassai klubvezetés cinizmusa nyilvánult meg abban, hogy a fedett tribünre 100 euróba került a belépő. Képzeljünk el egy apát, aki havonta bruttó 690 eurót keres (ennyi az átlagfizetés a Kassai kerületben), s el akarja vinni két kamasz fiát a meccsre - a három jegyért több mint félhavi fizetését oda kellett volna adnia.

D mint Double Tree. A kassai Fő utca elején állt egykoron a Schalkház Szálló (amelynek dísztermében Bartók Béla és Pablo Casals is koncertezett). A Schalkház helyére épült később a csúf külsejű Hotel Slovan. A szállodát felújították, a hotel homlokzatán ott virít az új név: Double Tree ("két fa"). A kassai magyarok csak úgy emlegetik: "két-fa-szálló".

E mint európai gyakorlat. Meglehetősen nehéz az újságíró dolga, amikor az előzetes egyeztetéssel - és az európai gyakorlattal - ellentétben a stadion területén nincs WIFI (vezeték nélküli internet), a tribünön pedig hiába is keresnénk konnektort. A meccs príma volt, a szervezést azonban még tökéletesíteni kell.

F mint Forza Roma. Aki látta a Kemény mag (Ultrá, 1990) című olasz filmet, az pillangókéssel hadonászó, az autóbusz ablakából kivizelő római fanatikusokat várt. Semmi ilyen nem volt. A Romát kevés (mintegy másfélszáz) drukker kísérte el Kassára, s közülük is sokan magyarországi szimpatizánsok voltak (a vendégszektor aljában ott lógott egy Dunaújváros feliratú zászló is).

G mint gól. Milinkovics már az 5. percben betalált a Romának, s hiszik vagy sem, de az utóbbi két évtizedben ez volt az első kassai gól európai élcsapat ellen hazai pályán (korábban: Celtic 0-0, ManUtd 0-3, Juventus 0-1, Feyenoord 0-1, Bröndby 0-2, Liverpool 0-3).

totti_kassan33.jpg
Totti Kassán

H mint Hajrá, VSS! Nagyjából a 80. perc tájékán hangzott fel a tribünről, magyarul, mint régen. Egy elnyújtott, kántáló hang a felső sorokból. "Hajrá, VSS!" Jó volt hallani.

J mint játékvezető
. Semmi baj nem volt a dán Rasmussennel, azon kívül, hogy ártatlan szemmel befújt egy kamu tizenegyest a rómaiaknak. Durva hiba volt, spori.

K mint Karaš. A kassaiak 18 esztendős középpályása, a kölyökképű Kamil Karaš csereként állt be az AS Roma ellen. Ügyesnek tűnt. A helyiek szerint nagyobb tehetség, mint a Chelsea által leigazolt Nemanja Matics. Az A-csapatban idén júliusban, a DAC elleni győztes (2-0) bajnokin debütált.

L mint Lokomotíva. Talán sosem derül ki, hogy kik és milyen fondorlatokkal semmizték ki a Lokomotívát. Visszás helyzet: míg a Loki-stadionban az AS Roma parádézik, addig a Loki a Vyšné Opátske elleni negyedosztályú bajnokira készülhet egy falusi pályán. Szomorú történet egy klubról, amelynek csapata 1978-ban legyőzte az AC Milant.

M mint magyar könyvesbolt. Régi emlékeimet keresem, s a magyar könyvesbolthoz érve szorítást érzek a gyomorszáj tájékán. Tizenöt évvel ezelőtt ide járattam a Focivilág című lapot. A kassai magyar könyvesbolt mára megszűnt. Előbb csak lezüllött, jó könyvek helyett színes csecsebecséket és porcelángiccseket árult, aztán megszűnt. Nincs többé. A Dóm még a helyén, az Orbán-torony is, de valahogy üresebb lett a Fő utca.

N mint Novák. Manapság Ján Novák miatt járnak meccsre az emberek Kassán. Négy gólt lőtt a Spartak Trnavának, majd duplázott a Roma ellen. Ha hozzá került a labda, a közönség izgatottan morajlani kezdett. Még a római védők is féltek tőle. Ján Novák kinőtte a Corgon Ligát.

Ó mint óhaj. Örömittas, boldog kassai drukkerek özönlöttek a kijárat felé a meccs után. Egy rekedt hang a tömegből: "Már csak annyi óhajom van mára, hogy az Ajax nagyon verje meg a Slovant." Úgy lett.

P mint Pizarro. A chilei David Pizarro az AS Roma legjobbja volt ezen a meccsen. Védekező középpályásként kezdett, majd irányítóvá lépett elő. Okosan, intelligensen osztogatott, élmény volt nézni a játékát.

S mint Spalletti. "Ekkora hibát!" - mintha csak ezt mutatta volna Luciano Spalletti, majd tenyerével dühösen rácsapott a kispad falára. Kollégája, Ján Kozák derűsebben szemlélte a meccset, szokásával ellentétben senkit sem fojtogatott az öltözőfolyosón.

totti333.jpg
Totti belövi a büntetőt (Somogyi Tibor felvételei)


T mint Totti. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy a sérüléssel bajlódó Totti (a nagy Totti, személyesen) vajon játszik-e. Játszott. Néhány elegáns cselsorozat, néhány pörgetés, két ütem közé beszúrt passz. Na és a gólok. Tulajdonképpen még el sem kezdődött az idei szezon, de Totti már 7 gólt lőtt az Európa Ligában.

V mint visszavágó.
A legutóbbi nemzetközi kupameccs a római Stadio Olimpicóban a májusi BL-döntő volt. A kassaiak csütörtökön tesztelhetik a római stadiont, a vendégszektorba 15 euróért lehet jegyet venni. Kezdés 20:45-kor.

Z mint zárszó. A Liverpool 1998 őszén járt Kassán. Tizenegy év telt el, míg újra neves ellenfél érkezett a Csermely-völgyi stadionba. Megérte várni.

(MFK Košice–AS Roma 3–3, Európa Liga, play-off, első mérkőzés)

Gazdag József
A cikk eredetileg az Új Szó szlovákiai magyar napilapban jelent meg.

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább