Juhász Roland: Ibrahimovicot nem szabad egyedül hagyni

Juhász Roland: Ibrahimovicot nem szabad egyedül hagyni

, focitipp.hu

Interjú

Intelligens, precíz középhátvéd. 45-szörös válogatott. A magyar-svéd világbajnoki selejtező előtt Juhász Rolanddal beszélgettünk.



Az a hír járja, hogy kisebb sérüléssel bajlódsz. Miről van szó pontosan?
Két bordám között beszakadt az izom a keddi edzésen, azóta ezt kezelgetik. Szerdán emiatt nem is edzettem, de a svédek ellen mindenképpen pályára akarok lépni.

Az átigazolási időszak kedden lezárult, s bár emlegették veled kapcsolatban a Bayern Münchent és az Aston Villát is, végül maradtál az Anderlechtben. Nem bánod, hogy így alakult?
Megtisztelő volt, hogy nagycsapatok érdeklődtek irántam, de a tárgyalásokkal a menedzserem van megbízva, az én dolgom az, hogy a pályán minden alkalommal profi teljesítményt nyújtsak.

Az Anderlecht 5 millió eurót kér érted. Ezzel te lennél napjaink legdrágább magyar futballistája.

Egy Belgiumban játszó magyar hátvédért ennyit nem fizetnek ki, ez óriási összeg. Egyrészt hízelgő, hogy ennyire ragaszkodnak hozzám, másrészt viszont így tényleg nehéz máshová szerződni.

Ki volt a legkomolyabb kérőd?

Erről nem szívesen nyilatkozom.

Miért?
Mert nincs kizárva, hogy fél év múlva, vagy a jövő nyáron ugyanez a klub ismét bejelentkezik értem. Igazából most is csak az Anderlechttel kellett volna megegyezniük, én készen álltam a váltásra. De ha már így alakult, akkor továbbra is úgy akarok futballozni, hogy felfigyeljenek rám Európában.

A sajtóban erősen rezonált a hétvégi belga rangadó: az Anderlecht-Standard Liége (1:1) mérkőzésen ugyanis nyílt lábtörést szenvedett csapattársad, a lengyel Marcin Wasilewski, akinek a sípcsontja és a szárkapocscsontja is több helyen eltört. Mi volt az első reakciód, amikor megláttad, hogy mi történt?
Ilyet még sosem éreztem a pályán, mint most. Elég közel álltam a szituációhoz, és először döbbentem rá arra, hogy milyen veszélyes helyzetek adódhatnak a futballban. Wasilewski ráadásul nagyon jó barátom, ezért különösen megrázott az egész jelenet. Pedig ha valaki kemény gyerek, akkor az ő. Ilyen masszív, keménykötésű csapattársam eddig még nem akadt. De hát az egy alattomos belépő volt vele szemben, kifejezetten alattomos, nem tudok arra a mozdulatra mást mondani.

Az elkövetőnek rendőrök védik a házát, annyi szurkolói fenyegetést kapott. A szövetség tíz mérkőzésről tiltotta el. Sok vagy kevés?
Én azt mondom, hogy könnyen megúszta. Ha rajtam múlna, hosszabb eltiltást adnék neki. Csak akkor térhetne vissza, amikor Wasilewski felépül. Aki ráadásul egész héten azt mondogatta nekem, hogy megkereste egy másik klub, s hogy 29 évesen ez az utolsó esélye, hogy egy nagycsapathoz igazoljon. Hétfőn kellett volna aláírnia a szerződést. Aztán vasárnap közbejött ez a súlyos sérülés, s most az is elképzelhető, hogy befejezheti profi pályafutását.

Azon a meccsen egy másik csapattársad, a cseh Jan Polák is megsérült, az ő térde szintén elképesztő látványt nyújtott.

Polák keresztszalag-szakadást szenvedett, és hat hónapig hiányozni fog. Két fontos embert vesztett a csapatunk.

Az Anderlecht vezeti a belga bajnokságot, viszont 2:8-as összesítéssel kiestetek a BL-ből a francia Olympique Lyon ellenében.
Azt azért tudtuk, hogy a Lyon alaposan megerősödött a nyáron, ennyiből nem volt meglepő a kudarcunk. Az biztos, hogy a Debrecennek is nehéz dolga lesz a franciákkal.

A debreceni Bodnár László úgy döntött a tragikus kimenetelű balesete után, hogy nem csatlakozik a válogatotthoz. Hogyan vélekedsz erről?
Szerintem jól döntött, ilyen helyzetben nem tudna száz százalékig a mérkőzésre összpontosítani.

Bodnár a második védő, aki kiesett a keretből - Vanczák sérülés miatt nem játszhat. Megnehezíti ez a félkészülést?

Nem hinném, mert a válogatott keretet hosszú ideje ugyanazok a játékosok alkotják, ismerjük egymást, szerintem bárkit állítanak a helyükre, az a lehető legfegyelmezettebben fogja megoldani a feladatát.

A románok elleni főpróbán 1:0-ra kikapott a válogatott. Milyen tanulságokat szűrtetek le abból a meccsből?
Ahogy akkor az első félidőben játszottunk, úgy még egyszer nem szabad futballozni. A románok elleni párharc mindenképpen jó volt arra, hogy belássuk: nagyon sok szempontból fejlődnünk kell még.

Svédországban küzdött, hajtott, a mérkőzés nagy részében jól focizott a magyar válogatott, mégis a svédek nyertek. Mi lehet a siker receptje szombaton?
A rövidpasszos játékot kell erőltetnünk, nem az ívelgetéseket, mert hátul elég erős embereik vannak, úgyhogy birkózásban legyőznének bennünket. A stockholmi mérkőzésen volt egy tizenöt perces üresjáratunk, s lényegében azon ment el a meccs. Most meg kell próbálnunk végig odafigyelni, az utolsó sípszóig.

A svédek ikszeltek Albániában, kikaptak odahaza a dánoktól, vagyis győzelmi kényszerrel lépnek pályára szombaton. Ez előnyt jelenthet a magyarok számára?
Ez majd a meccsen kiderül. De nem hiszem, hogy a nagy tét görcsössé tenné őket, azért annál profibb csapat ez.

Zlatan Ibrahimovic, a Barcelona svéd csatára hétfőn gólt fejelt a Gijón ellen. Készülsz ellene valahogyan?
Ibrahimovic a világ egyik legjobb támadója, belőle nem nagyon lehet felkészülni. Persze, nagyjából ismerem, játszottam is már ellene, s tudom, hogy őt egy pillanatra sem szabad magára hagyni, mert egyből büntet.

Juhász Roland góljai a válogatottban


2004, Magyarország-Japán 3-2, barátságos, 1 gól
2007, Magyarország-Olaszország 3-1,-barátságos, 1 gól
2008, Magyarország-Görögország 3-2, barátságos, 1 gól
2008, Magyarország-Albánia 2-0, vb-selejtező, 1 gól
2009, Magyarország-Málta 3-0, vb-selejtező, 1 gól

Elárulok egy érdekes statisztikát: az utóbbi három évben Juhász Roland több gólt lőtt válogatott meccsen (négyet), mint Zlatan Ibrahimovic (hármat).
Ejha, erről nem tudtam. Mostanában többször is szerencsém volt a kapu előtt, valahogy kijött a lépés. Hát, nem bánnám, ha ez a statisztika nem változna a szombati mérkőzésen sem.

A románok ellen középcsatárként fejezted be a meccset. Kedvezőtlen állás esetén a svédek ellen is elképzelhető egy ilyen taktikai variáns?

Elég sokáig csatárt játszottam, ebből kiindulva néha előre szoktak tolni az edzők. Annak nem örülnék, ha a svédek ellen is előre kellene mennem, mert az azt jelentené, hogy vesztésre állunk. Inkább maradnék végig hátul, legyen egy biztos védekezés, elől pedig vannak olyan játékosaink, akik képesek eldönteni a meccset.

Van valami konkrét célkitűzés a soron következő két mérkőzésre, hogy hány pontot kellene szerezni?
Én csak egy mérkőzésben gondolkodom, a portugálokkal majd ráérünk vasárnaptól foglalkozni. Először le kell győznünk a svédeket. A három pont rendkívül fontos számunkra. Egyelőre a mi kezünkben van a sorsunk, és ilyen már régen volt.

Sok sikert a svédek ellen!
A többiek nevében is köszönöm.


Gazdag József
(Az interjú eredetileg az Új Szó szlovákiai magyar napilapban jelent meg)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább