Kamu volt az egész

Kamu volt az egész

, ktn

Portugália-Magyarország 3-0

A portugáliai vereség kijózanító lehetett. Legalábbis azoknak, akik megrészegültek a magyarországi futballkampánytól.



A magyar válogatott derekasan helytállt a félelmetes Luz Stadionban Portugália vendégeként. A mieink a 74. percig tartották magukat, akkor aztán két sajnálatos egyéni hiba megpecsételte a sorsukat.

Pedig alakulhatott volna másként is! A 2. percben például Gera Zoltánnak sikerült majdnem becseleznie magát a tizenhatosra - de szerelték. A kutyafáját! - gondoltuk ekkor. És kezdtünk reménykedni, hátha meglesz az a fránya továbbjutás. Sokáig mezőnyjáték folyt a pályán, Husztiék (Erwin Koeman tanácsát megfogadva) próbálták járatni a labdát, Torghelle foggal-körömmel küzdött a világklasszis védők szorításában. Babosnak az égvilágon semmi dolga nem akadt - talán még arra is volt ideje, hogy a kapuja mögött ülő MLSZ-fotóst zrikálja.

Aztán sajnos bekövetkezett az, amitől tartottunk. Elég volt egy hiba, kétszer egy másodpercnyi kihagyás (Gyepes Gábortól), és a luzitánok büntettek. Cristiano Ronaldo beadását Babos csak kiütni tudta, Simao Sabrosa pedig bevágta a kipattanót.

De a java csak ezután jött, a félidő végén - olybá tűnt - Bern szelleme kísért Lisszabonban. Utoljára talán az 1954-es vb-döntőben volt akkora pechje a magyar válogatottnak, mint a szünet előtti percekben. Előbb Dzsudzsák pattogós lövése, majd Gera fejese okozott riadalmat hazai oldalon - Magyarország idegenben két kapufát lőtt Portugália ellen! Bal sors akit régen tép...

Ami aztán a második félidőben történt, arra jobb fátylat borítani, és helyette inkább a jövőbe tekinteni. Ha ugyanis szerdán Magyarország egy ötöst hint a már vb-résztvevő Dániának Koppenhágában, s eközben Málta két góllal megveri idegenben a portugálokat, valamint Svédország is vereséget szenved odahaza Albániától, akkor - s bár a labda gömbölyű, ezt csak félve merjük leírni - Magyarország még elérheti a pótselejtezőt érő második helyet.

Egy szó, mint száz, a Jókai-regény parafrázisával élve: "Valami mégis megmozdult a magyar labdarúgásban". Erwin Koeman csapata az utolsó fordulóig versenyben van a vb-továbbjutást illetően. Reméljük, hogy az Eb-selejtezőkön a munka végleg beérik, és az álom megvalósul!

***

Valahogy így kellett volna értékelni a tegnapi portugál-magyar mérkőzést, ahol Erwin Koeman válogatottja sima vereséget szenvedett egy nagyképűen futballozó, és alaposan túlértékelt portugál csapattól. Legalábbis akkor, ha a futballhangulatot mesterségesen felkorbácsoló médiumok (tisztelet a kivételnek!) tartották volna magukat a 2009-es hurráoptimista trendhez.

2009 az öncsalás éveként vonul majd be a magyar futballtörténelembe. A futballszövetség terve bejött - a selejtezők első felében kétszer-kétszer lebirkóztuk az albán és a máltai válogatottat, ezzel a hajrára pótselejtezős helyen fordulhattunk. Az érdeklődést sikerült mesterségesen az egekig korbácsolni. A sztori folytatását ismerjük, azóta három meccsből hármat elveszítettünk, és csak a fenti science-fiction verzió szerint szerezhetjük meg a pótselejtezős helyet a csoportban.

Pedig 2009 őszén egyszerűen csak annyi történt, hogy a magyar futball ismét találkozott a realitással. A realitás pedig kijózanító, a csoport erős ellenfeleivel szembeni öt meccsünkön szereztük 1 pontot (Dánia ellen) és 1 gólt (Svédország ellen, tizenegyesből).

Eközben azok a szövetségi alkalmazottak, szenzációhajhász újságírók, mamelukok és lebzselők, akik áprilisban már a johannesburgi gépen érezték magukat, most hallgatnak. Vagy az U20-as válogatott sikereibe menekülve beszélnek a közelgő megváltásról. Vagy a legegyszerűbb megoldást választva elverik a port a "béna" Gyepesen és a "lassú" Torghellén - azokon, akiket Málta ellen még a mennybe emeltek.

Ez a magyar futball igazi szégyene, nem a lisszaboni 0:3. A mindent átjáró hamisság és elvtelenség.

***

Az érintettek jobban tennék, ha végre megtanulnának egyszerűen és őszintén beszélni. Propaganda és ámítás helyett nevén nevezni azt, ami a magyar futballban zajlik. Ez esetben talán nem kéne kétévente ugyanazokat nyilatkozni az aktuális selejtező-sorozat előtt ("a második hely a cél") és után ("a negyedik-ötödik-hatodik hely volt a realitás").

De legfőképpen elnézést kell kérniük a szurkolóktól. Legalábbis azoktól, akiket sikerült a "továbbjutási álmok" és "verhető sztárcsapatok" patetikus frázisaival beetetniük. Mert kamu volt az egész.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább