Célegyenesben a vb-selejtezők - adatbank

Célegyenesben a vb-selejtezők - adatbank

, focitipp.gj

Minden, amit a vb-selejtezőkről tudni kell - egy hónappal a zárás előtt.




Akik már továbbjutottak


Európa: Hollandia, Anglia, Spanyolország, Németország, Dánia, Szerbia, Olaszország
Ázsia: Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Észak-Korea
Afrika: Dél-Afrikai Köztársaság (házigazdaként), Ghána, Elefántcsontpart
Dél-Amerika: Brazília, Paraguay, Chile
Észak- és Közép-Amerika: Mexikó, USA



EURÓPA


Teljes mérkőzéslista és csoportállások az Európai Zónában >>>

1. csoport

Dánia 1-0-ra legyőzte Svédországot, s ezzel 1986, 1998 és 2002 után negyedszer kvalifikálta magát a világbajnokságra. Magyarország a papírformának megfelelően gyengén játszott, s végül súlyos vereséget szenvedett Lisszabonban. A portugálok ezzel lépéselőnybe kerültek a svédekkel szemben, s ha szerdán megverik Máltát, pótselejtezőt játszhatnak.

A magyarok matematikai esélye a következő: Portugália kikap Máltától, ezzel egyidejűleg Svédország nem veri meg Albániát, illetve Magyarország nagy különbségű (lehetőleg hat- vagy többgólos) győzelmet arat Dániában…

Október 14., szerda
Portugália-Málta, Dánia-Magyarország, Svédország-Albánia

2. csoport

Tavaly szeptemberben Svájc óriási meglepetésre hazai pályán 2-1-re kikapott Luxemburgtól. Azóta hét meccset játszott Ottmar Hitzfeld csapata, 6-1-0-s mérleggel, s az utolsó fordulóban egy pontot elég szereznie a továbbjutáshoz.

A biztos pótselejtezőhöz Görögországnak elég legyőznie Luxemburgot. Izrael esélye már csak elméleti: meg kellene vernie Svájcot idegenben, a görögöknek pedig botlaniuk kellene Luxemburggal szemben. Minimális sansza még a lett válogatottnak is van, de ahhoz Izraelnek (Svájcban) és Görögországnak is (otthon, Luxemburgtól) ki kellene kapnia.

Október 14., szerda
Svájc-Izrael, Görögország-Luxemburg, Lettország-Moldova

3. csoport

Pozsonyban már minden elő volt készítve az ünnepléshez, Szlovákiának ugyanis a döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz. Nem így történt: hiába ült a dísztribünön Fico és Platini, Škrtelék görcsösen, sok hibával futballoztak, a szlovének pedig megérdemelten nyertek 2-0-ra. A szlovákok kétszer kaptak ki eddigi kilenc meccsükön, mindkétszer a szlovénektől…

A továbbjutásról így az utolsó forduló dönt, de az már biztos, hogy Szlovákia a legrosszabb esetben is pótselejtezőt játszik. Ha Szlovénia a papírformának megfelelően szerdán győzni tud San Marinóban, akkor Szlovákiának a továbbjutáshoz 3 pontot kell szereznie Chorzówban Lengyelország ellen. A szlovákok esélyeit rontja, hogy Hološko sérülés, Škrtel, Ïurica, Zabavník és Stoch pedig eltiltás miatt nem szerepelhet szerdán, ráadásul Šesták játéka is kérdéses.

A csehek esélye a pótselejtezőt jelentő 2. hely megszerzésére már csak matematikai: le kell győzniük Észak-Írországot, s egyúttal azt remélni, hogy Szlovénia megbotlik San Marinóban.

Október 14., szerda
Lengyelország-Szlovákia, Csehország-Észak-Írország, San Marino-Szlovénia

4. csoport

Németország továbbjutott, Oroszország pótselejtezős. Minderről nem akármilyen meccs döntött: a német az első válogatott, amely vb-selejtezőn győzni tudott Oroszországban! Az oroszok korábban 51 vb-selejtező mérkőzést játszottak hazai pályán veretlenül (42-9-0), szombaton azonban 75 ezer néző előtt 1-0-ra kikaptak. A németeket nem zavarta a műfüves talaj, s nem zavarta az sem, hogy az utolsó 25 percben emberhátrányban voltak. René Adler, a második számú német kapus kiválóan védett (Joachim Löw védencei 579 perce nem kaptak gólt a kvalifikációs sorozatban), s a német rekord tovább él: idegenbeli világbajnoki selejtezőn a Nationalelf még soha (!) nem szenvedett vereséget, mérlege 36 meccsen 27 győzelem, 9 döntetlen és 0 vereség…

A csoport krónikájához tartozik, hogy megszerezte története első idegenbeli győzelmét tétmeccsen Azerbajdzsán válogatottja, amely Vaduzban tudott nyerni.

Október 14., szerda
Azerbajdzsán-Oroszország, Németország-Finnország, Liechtenstein-Wales

5. csoport

Spanyolország továbbra is 100%-os, s már korábban továbbjutott. A pótselejtezőt érő 2. helyet a bosnyákok szerezték meg, miután Bundesliga-tandemük góljaival (Dzeko-Ibisevic) idegenben győzték le Észtországot.

Némi meglepetésre még pótselejtezőt sem játszhat a 2002-es vb-bronzérmes és a 2008-as Eb-bronzérmes Törökország. A belgiumi vereség után Fatih Terim török szövetségi kapitány bejelentette: az Örményország elleni mérkőzés lesz a búcsúmeccse a török kispadon.

Október 14., szerda
Bosznia-Hercegovina-Spanyolország, Törökország-Örményország, Észtország-Belgium

6. csoport

A csoport nagy vesztese ezen a hétvégén Horvátország volt, pedig válogatottja pályára sem lépett. Csakhogy Ukrajna legyőzte a továbbjutást már korábban kiharcoló, s szombaton 75 percen át emberhátrányban futballozó Angliát, és Sevcsenkóék ezzel a győzelmükkel megelőzték a horvát válogatottat, ráadásul az utolsó körben Andorrával játszanak.

Először fordult elő, hogy Angliában egyetlen tévécsatorna sem közvetítette a válogatott mérkőzését. A közvetítési jogokat korábban megvásárló Setanta ellen ugyanis csődeljárás indult, s a cég nem tárgyalt más tévécsatornával a jogok értékesítéséről, hanem az internetes közvetítés mellett döntött. A meccset csak az láthatta, aki befizette az 5, 10, majd 12 fontra emelt „regisztrációs díjat” az interneten - a becslések szerint az internetes közvetítésnek mintegy 500 ezer nézője volt Angliában.

Október 14., szerda
Anglia-Fehéroroszország, Andorra-Ukrajna, Kazahsztán-Horvátország

7. csoport

Belgrádban talán még most is ünnepelnek: Szerbia válogatottja 5-0-ra legyőzte Romániát, s ezzel behozhatatlan előnyre tett szert a csoport élén. A mérkőzés előtt a belgrádi közönség egyperces néma csenddel adózott a Partizan huligánjai által megtámadott francia drukker, Brice Taton emlékének, aki súlyos fejsérüléseibe két héttel ezelőtt belehalt.

A csoport egyetlen kérdése az utolsó forduló előtt, hogy vajon az 5. helyen végez-e a román válogatott (amely 1998 óta képtelen kijutni a világbajnokságra). Minden más eldőlt: Szerbia továbbjutott, Franciaország pótselejtezőt játszik, Ausztria pedig a harmadik lett.

Október 14., szerda
Románia-Feröer-szigetek, Litvánia-Szerbia, Franciaország-Ausztria

8. csoport

Bulgária súlyos, 4-1-es vereséget szenvedett Cipruson, ráadásul a mérkőzésen lábát törte a bolgár kapus, Dimitar Ivankov, akit mentő szállított kórházba.

A bolgárok veresége azonban már nem osztott, nem szorzott, a dublini rangadón ugyanis minden lényeges kérdés eldőlt: Olaszország (amely az eltiltott - s az utóbbi napokban bundagyanúba keveredett - csapatkapitánya, Fabio Cannavaro nélkül lépett pályára), kétszer is egyenlített az írek ellen, s az egy pont elég volt a világbajnoknak a továbbjutáshoz. Az írek a novemberi pótselejtezőre készülhetnek, Giovanni Trapattoni vezetésével.

Október 14., szerda
Bulgária-Grúzia, Olaszország-Ciprus, Írország-Montenegró

9. csoport

A 9. csoportban már korábban véget értek a küzdelmek. Ezen a hétvégén eldőlt az is, hogy Norvégia semmiképpen nem játszhat pótselejtezőt. Európából ugyanis a csoportgyőztesek továbbjutnak, a pótselejtezőbe kerülő nyolc legjobb másodikról pedig rangsor dönt (nem számítják be a 6. helyezettek ellen elért eredményeket) -ebben a rangsorban Norvégia az utolsó, s már nem is előzhet meg senkit.

Mi dönt azonos pontszámnál?
1. gólkülönbség
2. több lőtt gól
3. szerzett pontok az egymás elleni mérkőzéseken
4. gólkülönbség az egymás elleni mérkőzéseken
5. több idegenben lőtt gól az egymás elleni mérkőzéseken
6. sorsolás


DÉL-AMERIKA


Teljes mérkőzéslista és csoportállások a Dél-Amerikai Zónában >>>

Brazília és Paraguay után Chile válogatottja is továbbjutott a világbajnokságra, miután idegenben 4-2-re legyőzte Kolumbiát. Argentína majdnem szégyenben maradt, Diego Maradona csapata a dél-amerikai selejtezőcsoport leggyengébb együttesének tartott Perut fogadta, s hiába vezetett az outsider ellen, Peru a 90. percben kiegyenlített. Az argentin reményeket a veterán Martin Palermo (Boca Juniors) tartotta életben, aki a 93. percben belőtte a győztes gólt. Palermót (aki 1999-ben a Copa Americán egy Kolumbia elleni mérkőzésen három tizenegyest is kihagyott) tíz év szünet után Diego Maradona hívta be ismét a válogatott keretbe. A 35 esztendős csatár két héttel ezelőtt azzal került a sportlapok címoldalára Argentínában, hogy 45 méterről fejelt (!) győztes gólt a Vélez Sarsfield elleni bajnokin.

Az automatikus továbbjutást jelentő 4. helyről dönt majd szerdán az Uruguay-Argentína mérkőzés. A párharc vesztese retteghet attól, hogy - Ecuador chilei sikere esetén - lecsúszik még a pótselejtezőt érő 5. helyről is.

Október 14., szerda
Uruguay-Argentína, Paraguay-Kolumbia, Peru-Bolívia, Brazília-Venezuela, Chile-Ecuador.

CONCACAF-ZÓNA


Amilyen rosszul kezdte a kvalifikációs sorozatot Mexikó válogatottja Sven-Göran Eriksson irányításával, olyan jól folytatta Javier Aguirre érkezése után: a mexikóiak zsinórban az ötödik győzelmüket aratták a hétvégén, s ezzel kijutottak a világbajnokságra. A Salvador elleni győzelmüket 100 ezer néző látta a mexikóvárosi Azték-stadionban. A mérkőzést egyébként a 3. percben félbe kellett szakítani, mert a salvadori kaput „megszállta” egy méhraj, s percekig tartott, míg sprayjel elűzték a méhecskéket.

Az Egyesült Államok válogatottjával utoljára az 1990-es vébé-selejtezőkön fordult elő, hogy az utolsó játéknapra hagyták volna a döntést. Most sem kértek az izgalomból, hondurasi győzelmükkel már biztos továbbjutók.

A 3. továbbjutó helyért Costa Rica és Honduras vív majd „távharcot” egymással: az utolsó körben mindkét csapat idegenben lép pályára.

Mexikó-Salvador 4-1 (1-0)
Gól: 25. González (öngól), 71. Blanco, 84. Palencia, 90. Vela, ill. 88. J. Martínez
Honduras-USA 2-3 (0-0)
Gól: 46. és 78. De Leon, ill. 55. és 65. Casey, 71. Donovan
Costa Rica-Trinidad és Tobago 4-0 (1-0)
Gól: 27. Abubakr (öngól), 50. Centeno, 61. és 63., Saborío
Piros lap: 65. James (Trinidad)

1. USA 9 meccs/19 pont
2. Mexikó 9/18

3. Costa Rica 9/15
4. Honduras 9/13
5. Salvador 9/8
6. Trinidad 9/5

Október 14., szerda
Salvador-Honduras, Trinidad-Mexikó, USA-Costa Rica

AFRIKA


Afrikából csak a csoportgyőztesek jutnak tovább, s eddig két csapat kvalifikálta magát a világbajnokságra: Ghána és Elefántcsontpart. Meglepetésre öt kör után is nyeretlen Marokkó, amely korábban négy vébén (1970, 1986, 194, 1998) vett részt.

A hétvégi forduló eredménylistája és a csoportállások az Afrikai Zónában >>>

ÁZSIA, ÓCEÁNIA


Pótselejtező, első mérkőzés

Bahrein-Új-Zéland 0-0

A visszavágót november 14-én játsszák.

(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább