Egyet léptünk, de merre is?

Egyet léptünk, de merre is?

, focitipp.hu

Portugália-Magyarország 3-0

A magyar válogatottról kellene jegyzetet írni, de nehezen megy. Mit is mondhatnánk egy futballcsapatról, amely a miénk, s amely Európa egyik leggyengébb csapata?



Milyen a magyar válogatott idegenbeli mérlege azokkal a csapatokkal szemben, amelyek nála jobb helyen végeztek a selejtezőcsoportban? 1986-tól kezdve 34 ilyen idegenbeli meccs volt. Ebből mindössze egyet nyert meg a magyar válogatott. Mérlegünk: 1-7-26.

Könnyű lenne most a hibákon élcelődni, Gyepes Gábor válogatott hátvédtől megérdeklődni, hogy mégis milyen elképzelései vannak a futball nevű játékról, vagy Huszti Szabolcs válogatott középpályásnál rákérdezni, vajon miért (mi okból) nem volt hajlandó szombat este futólépésben közlekedni a pályán, és így tovább. Hagyjuk ezt. A magyar válogatott mentalitásáról mindent elmond, hogy Bodor Boldizsár válogatott hátvéd a lisszaboni mérkőzés előtt egyszerűen lekéste a taktikai értekezletet.

Szorítkozzunk csupán a tényekre: a magyar válogatott egyetlen magasabban jegyzett ellenfelét sem tudta legyőzni, sem Dániát (0-0), sem Portugáliát (0-1, 0-3), sem pedig Svédországot (1-2, 1-2), és minden valószínűség szerint csoportja 4. helyén végez. Az egész selejtezősorozat egyetlen pozitívuma a kedvező sorsolás volt (a végére maradtak a nehéz meccsek), ez azonban "pályán kívüli" tényező, a futballhoz semmi köze.

"Mindenki a maximumot nyújtotta" - értékelt Erwin Koeman a portugáliai vereség után. Nincs okunk nem hinni neki, alighanem ő ismeri legjobban a fiúkat, az mindenesetre kétségbeejtő, ha ez a gyenge, alibiző játék a maximum. "Sajnos nem volt szerencsénk" - tette még hozzá Koeman. Ó, igen. Helyben is volnánk. A taktika bizonyára kifogástalanul működött, a játékunk tökéletes volt, a fiúk pedig a maximumon pörögtek. Minden klappolt, csak az a fránya balszerencse, az okolható a 0-3-ért. Hogyne.

A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar válogatott utóbbi négy mérkőzésén egyetlen akciógólt sem lőtt, 360 percnyi (azaz hatórányi) játék alatt. Jobb helyeken ilyen mérleg után az edző bejelenti lemondását (például Fatih Terim török vagy Lars Lagerbäck svéd szövetségi kapitány a hétvégén). A magyar futball azonban nem jobb hely.

Koeman pedig nem az a tökös edző, aki felelősnek tartaná magát a sikertelenségért, amely sikertelenséget, s erre mérget veszünk, hamarosan fondorlatos nyilatkozatbravúrokkal sikernek állítanak be. Koeman maradni fog, annál is inkább, mivel éppen a közelmúltban hosszabbított vele szerződést az MLSZ, nyilván a nagyszerű eredményekre való tekintettel.

Előrelépett Koeman irányításával a magyar válogatott? Jobb lett a játék? Kedvezőbb lett a magyar csapat megítélése? Levesszük a pályáról az ellenfeleket? Legalább magunknak ne hazudjunk. A selejtezősorozat kezdetén, 2008 szeptemberében a FIFA-rangsorban Magyarország a 27. helyen állt az európai válogatottak között. Ma ugyanezen a listán a 28. pozíció a miénk.

Az MLSZ propagandájának abban igaza van, hogy egyet léptünk. De merre is?


focitipp.gj
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább