Verhetetlen Werder, galaktikus Galata

Verhetetlen Werder, galaktikus Galata

, ktn

Négy csapat harcolta ki a továbbjutást az Európa Liga negyedik játéknapja után: Sahtar, Werder, Galatasaray, Anderlecht.



A francia Toulouse ellen 2-0-ra nyert, így négyből négy győzelem a Sahtar mérlege az Európa Liga csoportkörében. Ezzel eldőlt, hogy a címvédő már biztosan a legjobb 32 között folytatja. Az ukránok március óta nem tudnak hibázni az UEFA-kupában/Európa Ligában, március 19-e óta a Sahtar tizenkét mérkőzést játszott a sorozatban, és ezek közül tizenegyet megnyert. A kakukktojás a tavaszi UEFA-kupa elődöntő első meccse volt, amikor a gárda csak ikszelt a Dinamo Kijevvel szemben.

A tavalyi döntő másik résztvevője is hátradőlhet. A Werder Bremen a hajrában lőtt gólokkal 2-0-ra verte az Austria Wient, s továbbjutott. Az észak-németek formája páratlan, a Werdert 17 mérkőzés óta nem tudta legyőzni egyetlen ellenfele sem. A zöld-fehérek ezúttal mégsem a góllövőiknek, hanem Tim Wiese kapusnak köszönhetik a három pontot, aki az első félidőben többször is bravúrral védett.

A Werderhez hasonlóan 10 ponttal jutott tovább a Galatasaray is, amely 3-0-ra győzött a Dinamo Bukarest otthonában. A két csapat között ezzel hét pontra nőtt a különbség, a Galata így várhatóan a 9 ponttal második helyen álló görög Panathinaikosszal vív majd nagy harcot az elsőségért. A Galatasaraynak egyébként először sikerült győznie Romániában. A törökök egyébként brillíroznak vendégként: a sárga-pirosak zsinórban a tizedik idegenbeli nemzetközi kupameccsükön maradtak veretlenek.

Az Anderlechtnek csak 8 pontja van, de az A csoportban ez is elég volt a továbbjutáshoz, mivel az UEFA a büntetőpontokkal "lenullázta" a Dinamo Zagrebet. A belgák a negyedik fordulóban 3:1-re győztek a Temesvár ellen. A csoportban az Ajax 8, a Temesvár 2 pontos. A románok két győzelemmel elméletileg még beérhetik a brüsszeli, vagy az amszterdami csapatot is - ez esetben az egymás elleni eredmény döntene, márpedig az Anderlecht ebben jobb a románoknál (3:1, 0:0), vagyis Juhász Rolandékat már csak az Ajax előzheti meg a csoportban. Illetve a 0 pontos Dinamo is, amennyiben az UEFA helyt ad a klub fellebbezésének, és visszaadja a 3 pontot a horvát együttesnek.

A legfurcsább helyzetben alighanem a Red Bull Salzburg van, amely a Sahtar mellett az egyetlen csapat, amely mind a négy meccsét megnyerte. Csakhogy a 12 pontos osztrákokat elvben még beérheti a Villarreal (6) és a Lazio (6) is - vagyis az utolsó forduló után akár három 12 pontos csapat is állhatna a táblázaton. Ez esetben az egymás elleni eredmények döntenének a klubok között.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább