Franciaország vs. Írország: egy becsületbeli ügy

Franciaország vs. Írország: egy becsületbeli ügy

, focitipp.gj

Roppant kellemetlen dologra derült fény a Franciaország-Írország világbajnoki pótselejtező-mérkőzésen. Arra, hogy a futballban mindenki egyenlő, de azért vannak, akik egyenlőbbek.



Az írek szerint égbekiáltó igazságtalanság történt. Felháborodásuk jogos: Thierry Henry kezezését mindenki látta, csak a játékvezető és az asszisztense nem. Az írek 1-0-ra vezettek Párizsban, veszélyesebben futballoztak ellenfelüknél, s úgy tűnt, a papírformát megcáfolva továbbjuthatnak a világbajnokságra. Hogy nem így történt, arról Henry keze döntött - a francia csatár a bal karjával állított meg egy előre ívelt labdát, majd a tenyerével még bele is paskolt, s gólpasszt adott Gallasnak. "Egymás után kétszer ért kézzel a labdához. Ez még a röplabdában is szabálytalan" - fogalmaztak fanyar humorral az írek.

Még a svédek is szégyellik magukat

A svéd játékvezető,  Martin Hansson a nyilvánvaló kezezés ellenére gólt ítélt, hiába tiltakoztak kétségbeesetten az ír játékosok. A legtekintélyesebb svéd napilap, az Aftonbladet másnap úgy fogalmazott: "Honfitársunk eljátszotta azt a jogát, hogy a jövőben nemzetközi mérkőzést dirigáljon." Az ír játékosok zokogtak, és magukba roskadva ültek a pályán a meccs után. Nehezen emésztették meg azt, hogy egy szabálytalan gól fosztotta meg őket a világbajnokságtól.

Részlet a FIFA-szabályzat 5. pontjából

"A játékvezetőnek a játékra vonatkozó döntései véglegesek. A játékvezető csak akkor változtathatja meg döntését, ha felismeri, hogy tévedett, vagy saját belátása szerint elfogadja a játékvezető asszisztens ez irányú közlését. Ezt azonban csak addig teheti meg, amíg a játékot újra nem indította vagy a mérkőzést be nem szüntette."


"Felpofoztam volna"

A mérkőzés után megszólalt az egykori kiváló francia támadó, Eric Cantona, akit annak idején éppen karakán jelleme miatt szerettek a szurkolók. "Nem a kezezés volt a sokkoló - vélte Cantona. - Az borított ki, amikor a meccs után Henry nyugodtan leült az ír Richard Dunne mellé a fűre. Hogy volt képe ehhez, amikor az írek neki köszönhették a kiesést? Dunne helyében felpofoztam volna."

Given: Henry csalt!

A gól után a legvehemensebben az ír kapus, Shay Given reklamált a játékvezetőnél. "Tiltakoztam, ahogy csak a tudtam, mert úgy gondoltam, a játékvezetői hármasból valakinek bizonyosan látnia kellett a nyilvánvaló kezezést. Számomra felfoghatatlan, hogy a bíró úgy tett, mintha mi sem történt volna - idézte Given keserű szavait a The Guardian. - Henry csalt, és csalt a játékvezető is, a partjelzővel együtt. Franciaország jutott ki a világbajnokságra. A francia egy nagy nemzet, mi pedig egy kis nemzet vagyunk. Ezért lett elcsalva ez a meccs."

A fair play fontossága...

Az ír válogatott olasz szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni szerint ha a svéd bíró nem látta pontosan az esetet, akkor megkérdezhette volna a történtekről a partjelzőt, a negyedik játékvezetőt, esetleg magát Thierry Henryt is. "Állandóan a fair play fontosságát hangsúlyozzuk. Iskolákba járok előadásokra, ahol a diákoknak a fair playről tartok előadásokat. S akkor ilyesmik történnek... - csóválta a fejét Trapattoni. - A meccs után mondtam a bírónak, hogy óriási hibát követett el. Mindenki látta, hogy mi történt, csak ő nem.”

tf1_jo.jpg

Nem látta a bíró - a TF1 felvétele



Nem kérnek bocsánatot

Francia kollégája, Raymond Domenech nem volt elég bátor ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt bevallja: csapata nem érdemelt továbbjutást, s tulajdonképpen csalásnak köszönheti a világbajnoki részvételt. "Ez egy fontos siker a francia futball szempontjából. Nem értem, hogy miért kellene bűnösnek éreznem magam. A meccs közben nekem nem tűnt fel, hogy Henry kezezett. Amikor utólag videón megnéztem az esetet, akkor már egyértelmű volt, hogy a játékvezető hibázott. De ezért miért nekünk kellene bocsánatot kérnünk? Egy bírói tévedés miatt nem leszünk öngyilkosok. Hányszor előfordult már a múltban, hogy az ilyen tévedések bennünket sújtottak...”

Thierry Henry vallomása

Közvetlenül a mérkőzés után Thierry Henry bevallotta, hogy mozdulata szabálytalan volt. "Őszinte leszek: tényleg kézzel értem a labdához. De nem én vagyok a játékvezető." Henry csalása árnyékot vet egész eddigi pályafutására, pedig Londonban ikonként tisztelték a francia csatárt, aki az Arsenal történetének legeredményesebb góllövője (tétmeccsen 226 gólt lőtt az Ágyúsok mezében). Henry is érezhette, hogy egész eddigi pályafutásának megítélése forog kockán, ezért közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért az írektől.  

"Az írek megérdemelnék, hogy ott legyenek a világbajnokságon. Az lenne a legjobb, ha megismételnék a meccset, de erről sajnos nem én döntök - olvashatók Henry sorai a BBC-n. - A magam részéről aligha tehetek többet, mint hogy beismerem: igen, kézzel értem a labdához a gól előtt. De nem vagyok csaló, sohasem voltam az. Ez egy ösztönös mozdulat volt részemről, repült felém a labda, én pedig odakaptam a kezemmel, mert meg akartam állítani. Minden egy szempillantás alatt történt. A tévénézők a lassított felvételeket látják, kikockázva egy-egy jelenetet, s akkor valóban egyértelműnek tűnik, hogy a mozdulat szabálytalan volt. De semmilyen szándékos csalásról nem lehet szó. Kéz volt, s ezt elmondtam közvetlenül a meccs után az ellenfél játékosainak, a bírónak és a sajtó képviselőinek is."

sky_jo.jpg

Kéz volt - a Skysports felvétele szerint is



A gólöröm is hamis volt

Más véleményen van Kenny Clark, az egykori skót FIFA-bíró. Szerinte Henry igenis csaló, ráadásul kétszeresen is az. Clark a kezezésen túl azt is a francia csatár szemére veti, hogy ugyanolyan önfeledten ünnepelte a gólt, mint a csapattársai. Vagyis nem csupán a kezezéssel csalt, hanem azzal is, ahogy viselkedett utána; a gesztusaival is megpróbált becsapni mindenkit. Ha a gól után csendben visszakocog, vagy lehorgasztott fejjel kezet ad Gallasnak, akkor a játékvezető láthatta volna, hogy valami tényleg nem stimmel. Henry azonban eljátszotta azt, hogy minden a legnagyobb rendben történt, boldogan Gallas nyakába ugrott, és alakításával tökéletesen megtévesztette a bírót. "Ha rajtam múlna, akkor eltiltanám Henryt. Az ilyen csalóknak nincs mit keresniük a világbajnokságon" - fogalmazott Clark.

Akárcsak Zidane

Valamivel megértőbb volt egykori csapattársával szemben Emmanuel Petit, aki korábban a Monacóban, az Arsenalban és a francia válogatottban is együtt futballozott Henryval. "Franciaként örülök a továbbjutásnak, bár azt szerettem volna, ha más körülmények között sikerül kiharcolnunk a vb-részvételt. A szabályok betartásával kellett volna győznünk, nem így. Tizenöt éven át ismertem Henryt, és soha semmi rosszat nem csinált. Úgyhogy azt hiszem, egy hibát elnézhetünk neki. A helyzet hasonló, mint Zidane esetében, akit 14-szer állítottak ki a pályafutása során, néha olyasmikért is, amiket ha az utcán követ el, akkor börtönbe zárják. Mégis megbocsájtottunk neki. Bocsássunk meg Henrynak is."

Petit szerint a játékvezető  azért van a pályán, hogy a szabályoknak érvényt szerezzen. Ha nem így történik, az nem a játékosok felelőssége.

Politikai szópárbaj

Az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI - Football Association of Ireland) a fair play-re és a futball becsületére hivatkozva azonnal megostromolta a nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) vezérkarát, a meccs újrajátszását követelve. A "becsületbeli ügyből" ráadásul politikai ügy is lett, Brian Cowen ír kormányfő ugyanis jelezte, Brüsszelben tárgyalni akar Nicolas Sarkozy francia elnökkel az újrajátszás lehetőségeiről. A felvetés azonban nem aratott osztatlan sikert a megszólított félnél, Francois Fillon francia miniszterelnök kioktató modorban utasította rendre az íreket, elsősorban azt hangsúlyozva, hogy a kormány nem szólhat bele a futballszövetségek dolgába.

Ír kérvény a FIFA-nak

"Az ír válogatott játékosainak nevében is szeretném megköszönni Thierry Henry szavait, amelyekkel elismerte a kezezés tényét, s elismerte azt is, hogy a megfelelő megoldás a mérkőzés újrajátszása lenne - nyilatkozta pénteken Robbie Keane, az írek csapatkapitánya. - Ha azt akarjuk, hogy a futball becsülete ne sérüljön, akkor mindannyiunk érdeke, hogy a továbbjutás megismételt meccsen dőljön el. Bárki is győzne azon a harmadik mérkőzésen, felemelt fejjel utazhatna a világbajnokságra."

Francia elutasítás

Az írek péntek estig reménykedtek. A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF - Fédération Francaise de Football) illetékesei akkor közölték, hogy bár megértik az írek csalódottságát, a FIFA szabályzata a világ bármely pontján egyformán érvényes. Az FFF nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a múltban nem egyszer hasonló játékvezetői tévedések áldozatai voltak a franciák, de újrajátszásra sem akkor nem volt, sem pedig most nincs lehetőség.

A játékvezető döntése végleges

A FIFA egyértelműen fogalmazott: "Az eredmény érvényes, a mérkőzést nem lehet újrajátszani." A labdarúgás játékszabályai (The Laws of the Game) című FIFA-kiadvány 5. szabályzata ugyanis kimondja: a játékvezetőnek korlátlan joga van érvényt szerezni a szabályoknak, s a játékra vonatkozó döntései véglegesek, azaz utólag nem másíthatók meg. "Ha egy téves játékvezetői ítélet miatt megismételnénk a mérkőzést, az káoszt szülne a futballban. Onnantól kezdve mindenki újrajátszást követelne minden egyes bírói hiba után" - állt a FIFA közleményében.  

fifa_jo.jpg



Példa a múltból

Puhl Sándor, az egykori kiváló  magyar játékvezető szerint ha a FIFA precedenst teremtett volna, akkor könnyen lavinát indíthatott volna el. Csakhogy - s ezzel érveltek az írek is - a egyszer már megismételtek egy világbajnoki pótselejtezőt: a 2006-os vébé előtt "játékvezetői műhiba" miatt a FIFA újrajátszatta az Üzbegisztán-Bahrein mérkőzést; akkor a bíró előbb tizenegyest ítélt, majd az elvégzett büntető után meggondolta magát, és kifelé ítélt szabadrúgást.

Vajon miért?

Az újrajátszással kapcsolatban nem voltak illúziói Giovanni Trapattoninak, az ír válogatott temperamentumos szövetségi kapitányának. Az olasz szakember már az ír kérvény benyújtása előtt is biztos volt a FIFA elutasító válaszában. "Ha a bíró lefújja a meccset, akkor annak a meccsnek vége van. Most már csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk megakadályozni a hasonló igazságtalanságok jövőbeni előfordulását." Trapattoni értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a FIFA, amely lépten-nyomon a fair play fontosságát hangsúlyozza, rendre a kiscsapatokat sújtja döntéseivel. „Megváltoztatták a szabályokat a pótselejtezővel kapcsolatban, menet közben eldöntötték, hogy kiemelés lesz. A nem kiemelt csapatok közül egyedül mi játszottuk idegenben a visszavágót. Vajon miért?”  

Jöjjön a videobíró!

Az írek a pótselejtező  során 90 percet futballoztak hazai pályán, idegenben viszont 120 percet. Trapattoni szerint ez is a franciáknak kedvezett. "Azt tanácsolom a FIFA-nak, hogy a jövőben változtassa meg a pótselejtezők lebonyolítási rendszerét. Legyen két meccs, 2x90 perc, s ha az összesített állás döntetlen, akkor azonnal a tizenegyesek következzenek. Úgy egyik csapatnak sem jelent extra előnyt a hazai pálya." Trapattoni üdvözölné a videobíró bevezetését is. "A FIFA előbb-utóbb kénytelen lesz rászánnia magát erre a lépésre, a fair play megőrzése érdekében. A játék 30 másodpercig szünetel majd, de a vitás ügyek azonnal és kétségbevonhatatlanul tisztázódnak. Nem a vétkes játékosnak kell odamennie a bíróhoz, és bevallania, hogy kezezett."

A harag napja

Írországban a mérkőzés utáni csütörtök volt "a harag napja", de a franciaellenes kampány azóta is tart. A népharag a francia termékek ellen fordult, a szurkolók különböző fórumokon megegyeztek abban, hogy mostantól nem isznak francia bort, nem esznek francia kenyeret, tiltólistára kerültek a francia sajtok is, s minden ír hazafinak le kellene mondania a "francia csókról".

Az írek nem jutottak ki a világbajnokságra, az viszont biztosra vehető, hogy a jövő nyáron mind szenvedélyesen szurkolni fognak. Annak, hogy a franciák mielőbb essenek ki.


Arséne Wenger és Sir Alex Ferguson véleménye


Arséne Wenger szerint a "Henry-ügy"  talán meggyőzi a FIFA illetékeseit a videobíró szükségességéről. "Milliók látták, hogy kéz volt, csak egyetlen ember nem látta: Martin Hansson játékvezető. Mégis annak az egyetlen embernek a döntése számít. Ez így nem járható út. A bíró nem látta az esetet? Rendben, előfordul az ilyesmi. A partjelző sem látta? Ez is előfordulhat. De ilyenkor igénybe vehetnek másfajta segítséget: kisétálnak a negyedik játékvezetőhöz, és megkérdezik, hogy mi látszik a felvételeken. Így azonban mindenki úgy érzi, hogy igazságtalanság történt. S még mi, franciák is szégyelljük magunkat."

Hasonló véleményen van Sir Alex Ferguson, a Manchester United skót trénere is. Ferguson a BBC-nek adott nyilatkozatában élesen bírálta a FIFA csökönyösségét. "Amíg ragaszkodnak ahhoz a felfogáshoz, hogy a videobíró idegen a játék szellemétől, addig sajnos hasonló esetek mindig előfordulhatnak. Ha megkérdeznék a játékosok és az edzők véleményét, akkor nem lenne kétséges, hogy mindenki a videobírót ajánlaná."


(focitipp.gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább