Ki játszott jól? Carles Puyol!

Ki játszott jól? Carles Puyol!

, focitipp.gj

Primera Liga, 12. forduló

"Több mint egy futballklub" - hangzik az FC Barcelona mottója. Az El Clásico pedig több mint egy futballderbi.



"A Barcelonához képest még a Manchester United is provinciális csapatnak tűnik; a manchesteri klub nem rendezett olyan művészeti versenyt, amelyen Salvador Dalí is indult volna, és a barcelonaiakkal ellentétben azzal sem büszkélkedhetnek az Old Traffordon, hogy a 108 000. számú szezonbérlet tulajdonosa maga a római pápa. Sőt mi több, a Barca-múzeumot többen látogatják, mint a Picasso-múzeumot..." - írta a Barcelonáról a kiváló holland sportszakíró, Simon Kuper a Football against the Enemy című könyvében.

A spanyol polgárháború idején Katalónia a végsőkig ellenállt a náci Németország és a fasiszta Olaszország által támogatott Franco tábornoknak, akinek a csapatai végül 1939-ben foglalták el Barcelonát. A katalánok onnantól kezdve 1975-ig a diktatúra uralmát nyögték. A Franco-rezsim betiltotta a katalán nyelv használatát, s tulajdonképpen az FC Barcelona stadionja, a Camp Nou volt az egyetlen hely, ahol a piros-sárga csíkos katalán zászló megjelenhetett, s ahol nem szabtak ki büntetéseket a nyelvtörvény megsértése miatt. Az egyetlen katalán szimbólum ugyanis, amit Francónak nem sikerült megsemmisítenie, az FC Barcelona volt.

Katalóniának ma több mint hétmillió lakosa van, s az El Clásicót még az is megnézi, akit máskülönben hidegen hagy a futball. Az ellenfél ugyanis a Real Madrid, Kasztília szeme fénye, a gyűlölt Franco tábornok egykori kedvence. Barcelonában megbocsáthatatlan bűnnek számít, ha valamelyik játékos átpártol az ősi ellenséghez - 2001-ben például disznófejet dobtak az "áruló" Figo felé a lelátóról.

A vasárnapi mérkőzés (Barca-Real 1-0) nem volt olyan attraktív, mint tavasszal a madridi El Clásico (Real-Barca 2-6), de az iramra nem lehetett panasz. A Real tulajdonképpen jó taktikát választott, Lass és Xabi Alonso sűrítette a középpályát, hogy a Barca plasztikus, sokpasszos játéka ne érvényesülhessen. Ez sikerült is, de csak ideig-óráig: a csereként beállt Ibrahimovic kapáslövésével szemben már nem volt ellenszer (a svéd csatár mérlege a Barcában: 10 meccsen 8 gól).

Messi és Cristiano Ronaldo közül egyik sem sziporkázott: Messi kihagyta a maga ziccerét (Casillas védett), csakúgy, mint Cristiano Ronaldo (Valdés védett). Ronaldo kapott még egy kötényt Keitától, és feleselt egy sort Iniestával. Nem ők voltak az El Clásico csillagai.

Ki játszott jól? Elsősorban Puyol. A 31 éves hátvéd küzdött, hajtott, csúszott-mászott, rohangált fel-alá, s két madridi helyzetnél is ő vetődött bele a labda útjába. A meccs hőse volt.

Tények & érdekességek


Az FC Barcelona a rangadó napján ünnepelte létrejöttének 110. évfordulóját: a katalán klubot 1899. november 29-én alapította a svájci Joan Gamper.


A Barcelona és a Real Madrid 1902. május 13-án játszotta az első egymás elleni meccset, a Barca 3-1-re nyert az akkor még Madrid FC-nek nevezett gárda ellen. A fővárosi csapat csak 1920-ban kapta meg a királyi (Real) jelzőt.


Ez volt a 159. El Clásico. Az összmérleg: 61-30-68. A mérleg Barcelonában: 46-16-18.
A két csapat eddig összesen 50 bajnoki címet szerzett (Barcelona 19, Real Madrid 31), s a két csapatban 16 aranylabdás futballista játszott (Barcelona 7, Real Madrid 9).


A vasárnapi mérkőzésen összesen hat (4+2) olyan játékos lépett pályára, aki megtalálható a 2009-es Aranylabdára jelölt futballisták tízes listáján: Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi Hernandez, Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo és Kaká. Rajtuk kívül a France Football Didier Drogbát (Chelsea), Samuel Eto'ot (Inter), Steven Gerrardot (Liverpool) és Wayne Rooneyt (ManUtd) nevezte a legjobb tízbe.


Néhány híresebb játékos, aki a Barcelonában és a Real Madridban is futballozott: Ricardo Zamora, Bernd Schuster, Gheorghe Hagi, Michael Laudrup, Robert Prosinecki, Luis Enrique, Luís Figo, Ronaldo, Samuel Eto'o, Javier Saviola.


A Barcelonának és a Real Madridnak is ez a 78. idénye a spanyol élvonalban. A madridiak egyelőre sikeresebbek: a Real összesen 57-szer végzett dobogós helyen, a Barcelona 53-szor.


Utoljára 1997 májusában végződött 1-0-s barcelonai győzelemmel a rangadó, akkor a brazil Ronaldo volt a gólszerző, a Real kapujában pedig a német Bodo Illgner állt. A Barcában azon a meccsen pályára lépett a jelenlegi edző, Pep Guardiola, a madridiaknál pedig ott volt a kezdőben Raúl.


(focitipp.gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább