Könnyű testi sértés (és más történetek)

Könnyű testi sértés (és más történetek)

, focitipp.gj

Premier League, 16. forduló

Buzsákyt lefejelték, Agbonlahor befejelte, a Liverpoolt elfelejthetjük, Dean Ashton befejezte. Hazai pályán játszottak a nagyok, de egyikük sem nyert. Angliai körképünk.



Ha a bundaügy éppen alszik, akkor a Buzsáky-sztorit lovagolják a magyar sportlapok. Az angol második ligás QPR edzője, Jim Magilton ugyanis egy heves szóváltás fináléjaként lefejelte csapata magyar középpályását, Buzsáky Ákost. Az incidens a Watford–QPR (3–1) mérkőzés után történt, s halmazati büntetésként a tréner kizárta a megszégyenített Buzsákyt az öltözőből, aki dideregve ácsoroghatott odakint.

A tréner pedagógiai módszereit nem díjazták a klubnál, az eset után felfüggesztették állásából, ráadásul a QPR összes játékosa ellene fordult egy bizalmi szavazáson. A „makarenkói pofon” híve volt annak idején a legendás angol edző, Brian Clough is (Nottingham Forest). Clough egyszer úgy vélte, Nigel Jemson nem teljesített megfelelően, ezért a meccs után megkérdezte a lazsáló játékostól, vajon méltóztatott-e már fiatal élete során kapni egy igazi gyomrost? Jemson zavartan azt rebegte, hogy „nem”, mire Clough egy jobbhoroggal kiütötte. S hozzátette még: "Akkor most kaptál egyet, fiam."

Brian Clough volt az, aki "felmosta a padlót" a zöldfülű Roy Keane-nel is, miután a kezdő védő elrontott egy hazaadást. "Meglöktem, de nem túl erősen, hiszen feltápászkodott utána" – mentegetőzött a tréner.

Idén májusban Alan Shearer, a Newcastle edzője gondolta úgy, ad egy utolsó esélyt a rosszcsont Joey Bartonnak. Barton akkor jött ki a börtönből, és a Liverpool elleni mérkőzésen kellett volna bizonyítania, hogy benőtt a feje lágya. Ehhez képest egy horrorba illő mozdulattal tette ártalmatlanná Xabi Alonsót, amiért azonnal piros lapot kapott. "Nagy hiba volt beállítani téged a csapatba" – kezdte a mérkőzés utáni értékelését az öltözőben Shearer, mire a börtönviselt Barton azt felelte, hogy bocs, de egyrészt ő a legjobb játékos ebben a galeriben, másrészt pedig Shearer egy szar edző, akinek a taktikái szart sem érnek. Ekkor egymásnak ugrottak, s csak a többiek választották szét őket.

S ha már Xabi Alonsót említettük: az exliverpooli középpályás vasárnap ott ült az Anfield Road tribünjén, így saját szemével láthatta, hogy a Liverpool miként süllyed középcsapattá. A Vörösöknél először játszott együtt a bajnokságban Gerrard, Aquilani és Torres, mégis kikaptak az Arsenaltól (1–2), hátrányuk a dobogóra immár kilométernyi, s 16 forduló után a Birmingham Cityvel állnak egy szinten.


Tények & érdekességek


Véget ért a Chelsea hazai sorozata, a londoniak szombatig 100%-osak voltak a Stamford Bridge-en a bajnokságban (7-0-0, 20-0-s gólarány), az Evertonnal viszont csak ikszeltek (3-3). Pedig a vendégektől hét alapember is hiányzott, az eltiltott Cahill mellett a sérült Yobo, Neville, Osman, Jagielka, Arteta és Anichebe.

Az Arsenal elleni 3–0-s győzelem óta négy tétmérkőzést játszott a Chelsea, s egyet sem tudott megnyerni (Atlético 2-2, Blackburn 3-3, APOEL 2-2, Everton 3-3).

A Chelsea zsinórban negyedszer döntetlenezett hazai pályán az Evertonnal a bajnokságban:
2009/10 Chelsea-Everton 3-3
2008/09 Chelsea-Everton 0-0
2007/08 Chelsea-Everton 1-1
2006/07 Chelsea-Everton 1-1

Agbonlahor fejesgóljával az Aston Villa 1-0-ra győzött az Old Traffordon, s ezzel 27 nyeretlen bajnoki (0-7-20) után verte meg a Manchester Unitedet. Ez volt a második leghosszabb nyeretlenségi széria az angol élvonalban. A leghosszabb a Tottenhamé, amely 1990 és 2006 között zsinórban 32 egymás elleni mérkőzésen nem tudta megverni a Chelsea-t.

A Liverpool csupán három mérkőzést nyert meg utóbbi 15 tétmeccséből.

Andrej Arsavin, az Arsenal orosz támadója két idegenbeli bajnokin összesen öt gólt lőtt a Liverpoolnak.

A félpályáról lőtt gólt Maynor Figueroa (Wigan) a Stoke City elleni mérkőzésen.

A Bolton az egyetlen csapat, amely ebben a szezonban minden bajnokiján kapott legalább egy gólt.

A Wolverhampton 1973 óta először verte meg idegenben a Tottenhamet. A Wolves egymás után két élvonalbeli bajnokin győzött (Bolton 2-1, Tottenham 1-0), ilyesmi utoljára 1983 decemberében fordult elő.

Befejezte pályafutását Dean Ashton, a West Ham 26 éves csatára. Ashtont az angol futball egyik legnagyobb ígéretének tartották (a Kalapácsosoknál 46/15 volt a mérlege), ám 22 éves korában a válogatott edzésén Shaun-Wright Philipsszel ütközött, s olyan súlyos bokasérülést szenvedett, amelyből már nem épült fel teljesen. Egy szezonra még visszatért, de sérülése állandóan kiújult, ezért inkább a visszavonulás mellett döntött.

A Birmingham Cityben folytathatja pályafutását a kassai Ján Novák, aki tavalyelőtt a szlovák élvonal gólkirálya volt. A próbajáték első napjai alatt jó benyomást tett Alex McLeishre, aki a Sky Sportsnak úgy nyilatkozott: nem a kiöregedett Ruud van Nistelrooy, s nem is a megfizethetetlen Edin Dzeko, hanem éppen Ján Novák lehet az ő embere. A 24 éves válogatott csatár ára 3 millió euró.


(focitipp.gj)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább