Hughes-t menesztették, Benítezt reggelre kirúgják?

Hughes-t menesztették, Benítezt reggelre kirúgják?

, focitipp.gj

Premier League, 18. forduló

Érdekes hétvége volt: sem a Chelsea, sem a Manchester United, sem a Liverpool nem győzött.



Hamar kiderült, hogyan képzelik el az arab sejkek az angol futballt: bajnoki címet szeretnének, lehetőleg azonnal. A Manchester City klubvezetése a Sunderland elleni győzelem (!) után menesztette Mark Hughes-t, a csapat edzőjét.

Hughes 2008 nyarán érkezett a City kispadjára, ahol Sven-Göran Erikssont váltotta. Korábban a Blackburn Roversből faragott masszív középcsapatot (négy év alatt három kupaelődöntővel), Manchesterben pedig 77 meccsen 36-16-25 a mérlege. A klub hivatalos közleménye szerint az utóbbi 11 fordulóban szerzett két győzelem meglehetősen kevés egy ambiciózus klub számára, és Hughes személye nem garancia a változásra.

Hughes meglepve reagált a hírre. Nyilatkozataiból kiderül: vele nem közölték előre, hogy mi készül, ráadásul a szezon előtt abban állapodott meg a klubvezetéssel, hogy a 6. hely a reális cél, illetve 70 pont megszerzése. Hughes-t mindenesetre kirúgták, pedig csapata csupán 6 pontra van a BL-indulást jelentő negyedik helytől (s ha elhalasztott mérkőzését is megnyeri, hátránya három pontra csökken), a Ligakupában az Arsenalt verte 3-0-ra, s ezzel bejutott a legjobb négy közé, a Premier League-ben pedig csak kétszer szenvedett vereséget, s legyőzte például a Chelsea-t is. Mindez kevés volt.

A ManCity arab tulajdonosai az olasz Roberto Mancinit szerződtették Hughes helyére, ami kockázatos lépésnek tűnik: mert igaz ugyan, hogy Mancini korábban három bajnoki címet nyert az Interrel, de másfél évet kihagyott, ráadásul nem ismeri az angol futball légkörét. Az élvonalbeli edzők közül többen is - például Arséne Wenger vagy a sunderlandi Steve Bruce - kiállt Hughes mellett.

A hétvége különlegessége, hogy sem a Chelsea, sem a ManUnited, sem pedig a Liverpool nem nyert. A Chelsea vasárnap a West Ham elleni londoni derbin ikszelt, a ManUnited pedig súlyos vereséget szenvedett a Fulham otthonában. Korábban a Craven Cottage volt a ManU kedvenc idegenbeli pályája, ahol 45 éven át nem kaptak ki a Vörös Ördögök. Most egymás után kétszer is: tavasszal 2-0-ra (amikor Gera ollózásos gólt szerzett), most pedig 3-0-ra.

Hogy a Liverpool ismét kikapott, az már nem is meglepetés - ezúttal ráadásul az utolsó Portsmouth páholta el a Vörösöket. A kilátástalan futballból már a liverpooli drukkereknek is elegük van, erre utalt, hogy a portsmouth-i meccsen a vendégszurkolók radikálisabb csoportja Benítez lemondását követelte ("Holnap reggel ki leszel rúgva" - énekelték).

Tények & érdekességek
Zsinórban kilenc bajnokin nem kapott ki a Birmingham City, mérlege 6-3-0. 


Az Arsenal vasárnap idegenben lépett pályára, szerdán is idegenben lépett pályára, majd szombaton fogadta azt a Hull Cityt, amely 12 napot pihenhetett. "Aki a meccsmenetrendet készítette, az valami speciális suliba járhatott" - jegyezte meg Arséne Wenger. Csapata azonban így is győzött: Arsenal-Hull City 3-0.


A Fulham 3-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet, s már hét tétmérkőzés óta veretlen (5-2-0).
A Blackburn Rovers vereséggel jubilált: a Tottenham elleni bajnoki volt a Rovers 600. mérkőzése a Premier League-ben, s a 300. az Ewood Parkban (ebből 150-et nyert meg).


Sokan bírálták Mick McCarthyt, a Wolves edzőjét, amiért a Tottenham elleni szenzációs győzelem (1-0 idegenben) után a Manchester United elleni mérkőzésre tíz helyen változtatott csapatán.

McCarthy akkor úgy nyilatkozott: nekik a bentmaradáshoz a Burnley-t kell legyőzniük, nem a Manchestert. A tréner taktikája bejött: a "kipihent" Wolves a kiesési rangadón 2-0-ra legyőzte a Burnley-t.


Jamie Carraghernek a Portsmouth elleni bajnoki volt a 600. mérkőzése a Liverpool mezében.
A Sunderland utolsó öt bajnokijának mérlege: 0-0-5. Hat mérkőzés óta nyeretlen a Blackburn Rovers (0-3-3) és az Everton (0-3-3), hét meccs óta a Burnley (0-3-4).


(focitipp.gj)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább