Kapus, mint Casillas

Kapus, mint Casillas

, focitipp

Az év kapusai

Első helyezettünk a spanyol válogatottban véd, az ötödik a német válogatottban védett. Kik voltak a 2009-es év legjobb kapusai? A focitipp toplistája.



1. Iker Casillas (spanyol, Real Madrid)

Az év elején volt a Real Madridnak egy hosszú veretlenségi szériája (16-1-0) a bajnokságban, s ezen a 17 meccsen Iker Casillas csupán kilenc gólt kapott. S bár a képbe belerondít a tavaszi 2-6 a Barca ellen, illetve néhány őszi lepke, nálunk ő a legjobb.

2. Sébastien Frey (francia, Fiorentina)

Újra beválogattuk a Fiorentina fenomenális kapusát, Freyt. A 29 éves francia főleg a Bajnokok Ligájában sziporkázott, nélküle a violák sosem jutottak volna be Európa legjobb tizenhat csapata közé. Az már csak bónusz Frey mellett, hogy példaképe Roberto Baggio, aki miatt még a buddhista vallást is felvette.

3. Van der Sar (holland, Manchester United)

Nem feledkeztünk meg Edwin Van der Sarról sem. A Manchester United holland kapusa azzal kezdte az évet, hogy márciusra megdöntötte a világrekordot: zsinórban 1311 percen át nem kapott gólt tétmeccsen! Így még azt is megengedhette magának, hogy ősszel egy sérülés miatt "eltűnjön".

4. Júlio César (brazil, Internazionale)

Brazíliának utoljára a hatvanas években, Gilmar személyében volt olyan jó kapusa, mint amilyen Júlio César. Ezt nemcsak mi mondjuk, hanem például Gianluigi Buffon is, aki szerint az Inter kapusa jelenleg a világ legjobbja a posztján. César 2010-ben tényleg a csúcsra érhet: 30 évesen kaphat először főszerepet egy világbajnokságon.

5. Robert Enke (német, Hannover)

Enke nemcsak kapusként, hanem örökbefogadó apaként és a gazdátlan állatok pártfogójaként is kiérdemelte szimpátiapontjainkat. Tragikus öngyilkossága pedig újra felhívta a figyelmet a mentális betegségekben szenvedők kezelésének fontosságára - Enke milliók kedvence volt, mégis egy expresszvonat elé feküdt.

Akik kimaradtak

A, mint Adler és Akinfejev. A németek és oroszok fiatal kapusa már kerülgeti a toplistát. René Adler (Leverkusen) utoljára május 23-án védett vesztes bajnokin a Bundesligában, Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva) pedig a BL-ben pecsételhet meg magának egy topligás szerződést.

Az év kapusai a focitipp szerint
2008
2007
2006
2005


(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább