A Birmingham City bevonult a történelembe

A Birmingham City bevonult a történelembe

, focitipp.gj

Premier League, 21. forduló

Angliában ítéletidő tombolt a hétvégén; a pelyhes, fehér hó csak hullt és hullt, a közlekedés fokozatosan lebénult, s végül majdnem mindegyik hétvégi meccset elhalasztották.



Az elmúlt hetek csapata a Birmingham City. A szezon rajtjánál még kiesőjelöltként emlegetett galeri szombaton ikszelt a Manchester Uniteddel (1–1), s immár három hónapja nem kapott ki bajnoki meccsen, páratlan veretlenségi szériája tizenkét mérkőzést számlál (7 győzelem, 5 döntetlen és 0 vereség), s ilyesmire még nem volt példa a klub történetében (az 1907/08-as szezonban zsinórban 11 veretlen meccsig jutottak). A BCFC mostani sorozata, október óta:

 

Birmingham–Sunderland 2–1

Birmingham–Manchester City 0–0

Liverpool–Birmingham 2–2

Birmingham–Fulham 1–0

Wolverhampton–Birmingham 0–1

Wigan–Birmingham 2–3

Birmingham–West Ham 1–0

Birmingham–Blackburn 2–1

Everton–Birmingham 1–1

Birmingham–Chelsea 0–0

Stoke City–Birmingham 0–1

Birmingham–Manchester Utd. 1–1


Emlékeznek még arra, ahogy a 2008-as Eb-selejtezőkön az Alex McLeish vezette skótok James McFadden 35 méteres bombagóljával 1–0-ra legyőzték a franciákat Párizsban? A birminghami siker letéteményese éppen a McLeish–McFadden páros, bár igazságtalan lenne egyetlen játékost kiemelni: a BCFC titka éppen a csapategység.

 

McLeish következetesen a csupa szív, rakkolós játékosokra épít, primadonnái nincsenek. A középhátvéd Stephen Carr a vasrudat is átharapná, a Glasgow Rangersben legendaként tisztelt Barry Ferguson küzdeni tudását talán nem kell bemutatnunk, a futballpartizánok ikonikus alakja a leedsi iskolán nevelkedő Lee Bowyer, a csatársorban pedig remekül egészíti ki egymást az egykor nagy tehetségnek tartott Cameron Jerome, valamint a 9 millió fontért szerződtetett, s így a klubtörténet legdrágább futballistájának számító ecuadori Chucho Benítez.

 

Megjegyzendő, hogy a szombati, Manchester United elleni mérkőzés volt zsinórban a kilencedik olyan bajnoki mérkőzés, amelyre McLeish ugyanazt a kezdőcsapatot nevezte! Hogy ez milyen ritkaság a mai futballban, azt a manchesteriekkel is példázhatjuk: a szombati volt egymás után a századik olyan tétmeccs, amelyre Sir Alex Ferguson más összetételű kezdő tizenegyet küldött pályára…

 

Persze, Ferguson csapatösszeállításába a sérülések is beleszóltak: a birminghami meccsről egészségi okok miatt majdnem a komplett védelem hiányzott (Van der Sar, Ferdinand, Vidics, O'Shea és Hargreaves).

 

A hiányzókból két remek csapatot is ki lehetett volna állítani az Arsenal–Everton mérkőzésen: Clichy, Djourou, Eboué, Song, Fabregas, Walcott, Bendtner, Van Persie az egyik, Distin, Jagielka, Anichebe, Yobo, Arteta, Jo és Yakubu a másik oldalon. A meccs színvonalára azonban nélkülük sem lehetett panasz, Steven Pienaar (Everton) például a hétvége gólját lőtte: hosszú szóló után trükkösen átemelte Almuniát.

 

Az Everton éppen az Arsenaltól szenvedte el története két legsúlyosabb vereségét a Premier League-ben (1-6 otthon és 0-7 idegenben), s itt volt a nagyszerű alkalom a törlesztésre, csakhogy Rosický a 92. percben egyenlített.

 

Mi újság a másodosztályban? Az első számú hír a Nottingham Forest szereplése. Amilyen rosszul kezdte a szezont az egykori BEK-győztes (nyolc meccs után egyetlen győzelem), olyan jól folytatja: a Forest zsinórban 17 mérkőzésen maradt veretlen (11-6-0), hazai mérkőzéseinek átlagnézőszáma 25 000, s az angol bajnoki rendszer (első hat osztály) 150 csapata közül a Nottingham az egyetlen, amely az idei szezonban még nem kapott ki idegenben bajnoki meccsen (4-9-0).

 


Tények & érdekességek

A Manchester United 1978 óta nem kapott ki a Birmingham Citytől, mérlege 23 egymás elleni mérkőzésen 16-7-0.

 

Az Everton utóbbi hat bajnokiján nem szenvedett vereséget – de ezen a hat meccsen csak egyszer nyert (1-5-0).

 

Több mint ötmeccses nyeretlenségi szériája van a Burnley-nek (0-5-4), a Blackburnnek (0-5-3), a Sunderlandnek (0-3-4) és a Hull Citynek (0-3-3).

 

A másodosztályban a Sheffield Wednesday-nek van a leghosszabb nyeretlenségi sorozata, amely immár 11 mérkőzésből áll (0-3-8).

 

A Dinamo Moszkva kétmillió fontért megszerezte Andrij Voronyint, a Liverpool ukrán csatárát. Elhagyta a Liverpoolt az olasz hátvéd, Andrea Dossena is, akiért négymillió fontot fizetett a Napoli.

 

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS szerint a 2009-es évben is az angol Premier League volt a világ legerősebb bajnoksága. A sorrend:

1. Anglia, 2. Spanyolország, 3. Németország, 4. Brazília, 5. Olaszország, 6. Franciaország… 52. Magyarország.


 

(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább