Wayne Rooney négy gólt lőtt (de Fair play-díjat nem kap)

Wayne Rooney négy gólt lőtt (de Fair play-díjat nem kap)

, focitipp.gj

Kezdjük egy régóta esedékes nyelvleckével: a manchesteri lelátói folklór egyik méltán népszerű darabjának szövege a következő (a dallamot most nem kottázzuk):



"I saw my mate the other day,
he said to me he saw the white Pele;
so I asked who is he;
he goes by the name of Wayne Rooney."


Szabad fordításban mindez így hangzik: a haverom szólt, hogy látta játszani a fehér Pelét; kérdeztem, kiről van szó; a neve Wayne Rooney.

Ennyit bevezetésként.

A Fehér Pelé ebben az esetben nem az egykori kivételes tehetségű csallóközi spíler, Szikora György (akit a hatvanas években a brazil sajtó nevezett el így egy Brazília-Csehszlovákia meccs után), hanem Wayne Rooney, aki a hétvégén négy gólt lőtt a Hull Citynek (hármat lábbal, egyet fejjel), s ezzel vezeti a góllövőlistát. Rooney eddigi maximuma 16 találat volt egy szezonban (2005/06), most már 19 gólnál jár, s még csak január van. "Már egy gólt rúgni is rohadtul jó érzés. Hát még négyet" - nyilatkozta a meccs után.

Az viszont nem volt szép, ahogy a második gól született. A Hull City hátvédje, Dawson saját csapattársával, a kapus Myhillel ütközött, majd fekve maradt az öt és felesen; a manchesteriek azonban nem rúgták ki a labdát, hogy Dawsont ápolni lehessen, hanem folytatták az akciót, amelyet Rooney góllal fejezett be (akárcsak az Arsenal szerdán a Bolton elleni meccsen).

Rooney négy gólja nem jelent meccsrekordot a ManUnitedben: 1995-ben Andy Cole ötször köszönt be az Ipswichnek egy 9-0-s manchesteri győzelem során. Cole bravúrját később ketten ismételték meg a Premier League-ben, Alan Shearer lőtt egy ötöst a Newcastle-Sheffield Wednesday (8-0) meccsen, az idei szezonban pedig Jermain Defoe talált be ötször a Tottenham-Wigan (9-1) mérkőzésen. Az angol élvonal abszolút rekordere Ted Drake: az Arsenal csatára 1935-ben hét gólt szerzett az Aston Villa elleni idegenbeli bajnokin.

A statisztikákat el lehet felejteni, mert jön a derbi: szerdán este az Old Traffordon ManUnited-ManCity angol Ligakupa-elődöntő, a United egygólos hátrányból indul, és nagy kérdés, hogy mattot ad-e. A lélektani hadviselés már elkezdődött, Sir Alex Ferguson szerint a ManCity nem bírja majd a nyomást (Fergie tavaly ugyanezzel a szöveggel frusztrálta - eredményesen - a Liverpoolt), a manchesteri rendőrség pedig az utcai hadviselésre készül, az első meccs után ugyanis 18 drukker kötött ki az őrszobán.

Tények & érdekességek


Az Everton-Birmingham City (1-2) kupameccsen véget ért egy hosszú sorozat: a birminghamiek 1957 óta először nyertek a Goodison Parkban.

A negyedik ligás Notts County 2-0-ra is vezetett már az élvonalbeli Wigan ellen, de végül be kellett érnie a 2-2-es döntetlennel, s újrajátszás vár rá. A Notts County (a világ legrégibb, 1862-ben alapított profi futballklubja) utoljára 1991-ben búcsúztatott elsőligás csapatot a kupából (a ManCityt).

Az FA-kupa történetében harmadszor sorsolták össze a Preston North End csapatát a Chelsea-vel - s harmadszor is a Chelsea jutott tovább.


(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább