Alex Ferguson történetei Wayne Rooney-ról

Alex Ferguson történetei Wayne Rooney-ról

, focitipp.gj

Premier League, 27. forduló

"Azt szeretem a legjobban, amikor odajön hozzám Rooney, és megkérdezi, hogy milyen csapattal állunk fel a meccsen. Te kimaradsz, válaszolom neki. Mire ő: de most tényleg, milyen csapattal állunk fel a meccsen?"



Vasárnap a Guardian exkluzív interjút közölt Sir Alex Fergusonnal, a Manchester United skót trénerével. Ebből szemezgettünk.

"Azt szeretem a legjobban, amikor odajön hozzám Rooney, és megkérdezi, hogy milyen csapattal állunk fel a meccsen. Te kimaradsz, válaszolom neki. Mire ő: de most tényleg, milyen csapattal állunk fel a meccsen? Mire én: nem tudom, még nem döntöttem el. De Rooney nem éri be ennyivel. Azt mondja: nekem lenne egy kezdőcsapatom, elmondhatom? És elmondja, hogy ő kiket küldene a pályára. Látszik rajta, hogy ilyesmiken töri a fejét. És majdnem pontosan eltalálja azt a kezdőcsapatot, amelyikre gondolok. Ért a focihoz a srác, az kétségtelen."

Ferguson szerint Rooney olyan hős lesz az Old Traffordon, mint Eric Cantona vagy Cristiano Ronaldo volt, ráadásul van benne valami Roy Keane harcias mentalitásából is. Ahogy a milánói meccs félidejében leszidta a társait, akik szerinte nem futballoztak teljes odaadással, az jelzésértékű volt: megszületett a vezér. "Látszik rajta, hogy nem tud beletörődni a vereségbe. Szomjúhozza a győzelmet. Minden egyes mérkőzésen. Vele nem foglalkoznak pszichológusok, mint a mai sztárokkal, őt nem pátyolgatják a szülei meg a menedzserei, ő egyszerűen egy régi vágású srác, aki meg akarja mutatni, hogy mit tud a labdával."

A Manchester United célja ebben a szezonban: megszerezni a 19. bajnoki címet, és zsinórban harmadszor bejutni a BL-döntőbe. S mi a helyzet a Glazer-család ellen tiltakozó szurkolókkal? "A klub adósságai nyugtalanítják a drukkereket, ami természetes dolog. Csakhogy ezek a tulajdonosok, akiket a szurkolók a legszívesebben elűznének, eddig mindenben támogatták az elképzeléseimet. Egyszer sem mondták azt, hogy erre vagy arra nincs pénz. Volt pénz, mindig. Most éppen a középhátvéd Smallingra, akiért 10 millió fontot fizettünk a Fulhamnek. Szóval nehéz dolog igazságot tenni."

Ferguson kitért Cristiano Ronaldóra is. "Távozásának egyetlen oka volt: el akart menni. Leültünk beszélgetni, és láttam a szemén, hogy menni akar. Azt mondta: főnök, a Real Madridban akarok játszani. A kapcsolatunk továbbra is jó. A múlt héten boldog születésnapot kívántam neki sms-ben. Most volt 25 éves. Azt válaszolta, hogy hiányzom neki. Végül is hat éven át dolgoztunk együtt."

Tények & érdekességek


Az Everton 2010-ben a következő eredményeket érte el a dobogós helyen álló csapatokkal szemben: Arsenal 2-2, Chelsea 2-1, ManUnited 3-1.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (The FA) fegyelmi bizottsága három mérkőzésről eltiltotta a Manchester City francia középpályását, Patrick Vieirát, aki a Stoke City elleni mérkőzésen lágyékon rúgta ellenfelét, Glenn Whelant. A szabálytalanságot a játékvezető nem vette észre, Vieirát a tévéfelvételek alapján büntették meg. Vieira nem ismeretlen az FA fegyelmi bizottsága számára, korábban az Arsenal játékosaként kilenc szezon alatt 10 piros, illetve 100 sárga lapot kapott. A középpályás a téli átigazolási időszakban érkezett a ManCitybe a milánói Interből.

Robin van Persie novemberi sérüléséig az Arsenal meccsenként 3.2 gólt lőtt - azóta az Ágyúsok gólátlaga 1.6.

Hathetes kihagyás után ismét pályára lépett Fernando Torres; a Liverpool spanyol csatára csereként állt be a Manchester City ellen (a 75. percben Ryan Babelt váltotta).

Az utóbbi 15 évben a ManCity csak kétszer tudta legyőzni a Liverpoolt. Roberto Mancini edzőként harmadszor találkozott a Liverpoollal, és csapatai egyetlen gólt sem szereztek ezeken a meccseken (Inter-Liverpool 0-1 és 0-2, ManCity-Liverpool 0-0).

Gera Zoltán adott egy gólpasszt, majd a 91. percben kiharcolt egy szabadrúgást, amiből Bobby Zamora megszerezte a Fulham győztes gólját a Birmingham City ellen (2-1).

A Wolverhampton az 1974/75-ös szezonban 7-1-re legyőzte a Chelsea-t - az volt a Wolves utolsó győzelme a Kékek felett. Az összesített mérleg a Wolverhampton szempontjából: 37 győzelem, 26 döntetlen, 36 vereség.

A horvát Nikola Kalinic volt a Blackburn-Bolton (3-0) mérkőzés hőse; a 21 éves csatár, akit a nyáron 6 millió fontért szerződtettek a Hajduk Splitből, a hetedik gólját szerezte tétmeccsen első angliai szezonjában. A meccsnek külön tétje volt Sam Allardyce számára, a Blackburn edzője korábban (1999-től 2007-ig) a Boltonnál dolgozott.

A Sunderland november óta képtelen nyerni a Premier League-ben (0-6-7).

Kénytelen kihagyni a szezon hátralévő részét Marouane Fellaini, az Everton belga középpályása, aki a február 6-i, Liverpool elleni derbin szenvedett súlyos bokasérülést Kirjakosz belépője után. Fellaini 2008-ban érkezett az Evertonba a Standard Liége-ből, klubrekordot jelentő 15 millió fontért.


(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább