'Ez itt a Bernabéu, uram! Mi itt futballozni szoktunk!'

'Ez itt a Bernabéu, uram! Mi itt futballozni szoktunk!'

, focitipp.gj

Primera Liga, 25. forduló

A spanyol szezon eddigi legjobb mérkőzését láthattuk szombat este: a Real Madrid 0-2-ről fordított 3-2-re a Sevilla ellen.



A válogatott meccsek miatti szünet szétzilálta a Barcelonát, amelynek hét játékosa járta a világot hétközben, ráadásul Pep Guardiola nem számíthatott az eltiltott Piquére, a sérült Abidalra és Keitára, s az Almería ellen végig a kispadon maradt Thierry Henry is, aki formahanyatlás miatt január óta csak egyetlen bajnokin lépett pályára.

A Barcelona két évvel ezelőtt 2-2-es döntetlent játszott Almeríában, s Milito kiállítása miatt emberhátrányban fejezte be a meccset. A forgatókönyv megismétlődött: a Barca ezúttal is 2-2-es döntetlent játszott Almeríában, s Ibrahimovic (némileg vitatható) kiállítása miatt ezúttal is emberhátrányban fejezte be a meccset.

Szombat este tízre már tudható volt: ha a Real Madrid legyőzi a Sevillát, akkor - október óta először - átveszi a vezetést a tabellán. Csakhogy a Sevilla kellemetlen ellenfél a madridiak számára, a két csapat utóbbi tizenegy mérkőzéséből például hetet (!) a Sevilla nyert. Most is úgy tűnt, hogy (a sérült Luis Fabiano nélkül is) odapörköl a Realnak, hiszen hiába volt az első félidőben 16-1 a lövések aránya a hazaiak javára, az állás az 53. percben 0-2-re módosult.

Ami ekkor következett, az valami fenomenális volt. A Real (immár a csereként beállt Gutival) letámadta, beszorította, s végül összeroppantotta ellenfelét  - harminc perc alatt lőtt három gólt (Ronaldo, Ramos, Van der Vaart) és három kapufát (Higuaín, Guti, Higuaín). Ennél pompásabb születésnapi ajándékot nem is kaphattak volna a szurkolók: a Real Madrid a mérkőzés napján, március 6-án ünnepelte alapításának 108. évfordulóját.

A Sevilla elleni meccs 2007 tavaszát idézte, amikor Fabio Capello irányításával a Real Madrid egymás után többször is bravúros hajrával fordított - a legemlékezetesebb az Espanyol elleni feltámadás volt (1-3-ról 4-3, gólszerzők: Van Nistelrooy, Reyes, Raúl, Higuaín, ill. Pandiani 3). Akkor azonban hiába lett bajnok a Real Madrid, nem túl látványos, óvatoskodó futballjáért sok kritika érte Fabio Capellót, az akkori trénert, akinek azt üzente a Marca című napilap: "Ez itt a Bernabéu, uram! Mi itt futballozni szoktunk!"

Most senkinek sem jut eszébe "kivárásos taktikával" vagy "túlzott defenzívával" vádolni a Realt, amely a Málaga elleni januári győzelem (2-0) óta minden ellenfelének rúgott legalább három gólt:

Deportivo idegenben 3-1
Espanyol otthon 3-0
Xérez idegenben 3-0
Villarreal otthon 6-2
Tenerife idegenben 5-1
Sevilla otthon 3-2


Ez az impozáns statisztika azonban csak a bajnokságra érvényes: a Lyon elleni BL-nyolcaddöntő  első mérkőzésén ugyanis hoppon maradtak a Blancók (0-1), a visszavágót szerdán 20:45-kor játsszák a Santiago Bernabéuban.

Tények & érdekességek


A Real Madrid és a Sevilla utóbbi 15 egymás elleni bajnokiján összesen 68 gól született, ami 4.5-ös meccsenkénti átlagot jelent.

Vadócz Krisztián (Osasuna) végigjátszotta a Getafe elleni mérkőzést.

A Getafe hat (0-3-3), a Valladolid pedig tíz (0-4-6) mérkőzés óta nyeretlen. A Valladolid utóbbi 17 bajnokiján csak egyszer győzött.

Megszerezte első idegenbeli győzelmét a Xérez, amely 4-2-re nyert Málagában.

A Mallorca utóbbi 22 hazai bajnokijának mindegyikén rúgott legalább egy gólt, mérlege ezeken a meccseken 18-2-2.

La Coruna-Tenerife 3-1, a Tenerife még sosem tudott nyerni élvonalbeli meccsen a Riazorban (0-4-6).

A legtöbb gólt eddig a Real Madrid szerezte (67-et, ami 2.68-as átlag), a legkevesebbet pedig az Espanyol és a Xérez (egyaránt 18-at, ami 0.53-as átlag).


(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább