Liverpool v Sunderland 1:0

Liverpool v Sunderland 1:0

, focitipp.hu

"Out of the darkness, comes the light" – hirdette egy Cissét ábrázoló transzparens az Anfield Roadon. A világosság nem jött el, Gerrard sérülten lesántikált, így csak a soványka győzelem maradt.



A Sunderland hívei titkon abban reménykedtek, hogy a statisztikák hazudnak. Ocsmány, manipulált táblázatok, valósnak valós, de semmitmondó számadatok, rebegték. Sőt: a leleményesebbje azt szajkózta, hogy utolsó élvonalbeli győzelmüket éppen a Liverpool ellen érték el, 2002. december 15-én: akkor a Stadium of Lightban 2:1-re győzött a Sunderland (McCann, Proctor, ill. Baros).

PREMIER LEAGUE: tabella, kereszttáblázat, statisztikák, eddigi eredmények, menetrend >>>

Baljós statisztikák

2002/2003. Az volt az utolsó élvonalbeli szezon. És nem akármilyenre sikeredett a vége. Lidércesebb nem is lehetett volna.
Ama Liverpool elleni meccs után kezdődött a pokoljárás. Képzeljük el: december 15-től a nyári szezonzárásig egyetlen győzelmet sem jegyez a csapat, egyetlen egyet sem! December 15-én véget ér a szezon!
Ezt persze a szrukolók nem tudják. Talán sejtik, mert a Sunderland nem volt éppen egy acélos csapat akkortájt. De azért reménykedtek. Hétről hétre reménykedtek, hogy hátha. Hátha majd most. A gyengécske West Brom ellen. Vagy a gyengécske WHU ellen. De nem. Sem a gyengék, sem az erősek ellen. Semmi. December 21-én még egy iksz a WBA ellen (2:2), aztán kész. Bezárt a bolt.

WBA 2:2
Leeds 1:2
Southampton 1:2
ManUtd 1:2
Blackburn 0:0
Everton 1:2
Southampton 0:1
Charlton 1:3
Tottenham 1:4
Middlesbrough 1:3
Fulham 0:1
Bolton 0:2
WHU 0:2
Chelsea 1:2
Birmingham 0:2
WBA 1:2
Man City 0:3
Newcastle 0:1
Aston Villa 0:1
Arsenal 0:4 (Ljungberg mesterhármasával).

Ez, akárhogy is nézzük, 20 meccsen 0 győzelem, 2 döntetlen, 18 vereség.
A finis már szabadesésben zajlott, 15 vereség zsinórban. Rekord.

Ritmus

Mick McCarthy, a Sunderland edzője a Liverpool elleni meccs előtt azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy 5-6 meccsre szükségük van ahhoz, hogy fel tudják venni a ritmust. Igaza volt. Abban bizonyosan, hogy egyelőre csak lesik a többieket.
A Charlton elleni hazai nyitányon úgy kaptak ki 3:1-re, hogy Ambrose kiállítása után (ekkor még 1:1-re állt a meccs) 35 percig emberelőnyben futballoztak. Ilyen előzmények ismeretében már őket sem boldogította a tény, hogy tétmeccsen utoljára február 19-én kaptak ki idegenben (a Brighton otthonában 2:1-re), s az sem, hogy zsinórban 25 tétmeccsükön lőttek gólt (utoljára 2004 decemberében, a West Ham ellen voltak gólképtelenek, 0:2).

Liverpool

Hasonló adatokat a Liverpool is sorolhatott: az Anfield Road január 15-e óta bevehetetlen a vendégcsapatok számára (akkor a ManU győzött ott 1:0-ra), ráadásul az Arsenal elleni bajnoki vereség óta nyolc tétmeccsen nem kaptak ki Gerrardék.
A Liverpoolnak ez volt az első hazai Premiership-meccse ebben az idényben, jóllehet már harmadszor léptek pályára az Anfield Roadon (két győztes BL-selejtező után).

Kard-ki-kard

Liverpool (1–4–3–1–2): Reina–Finnan, Carragher, Hyppia, Warnock–Sissoko, Xabi, Zenden (63. Riise)–Gerrard (55. Luis Garcia)–Cissé (75. Baros), Morientes.
Sunderland (1–4–3–2–1): Davis–Nosworthy, Breen, Stubbs, Arca–Whitehead, Robinson (81. Woods), Miller–Lawrence (66. Elliott), Welsh–Gray (66. Brown).
A kezdés negyedórát csúszott, és csúszott a 3. percben Davis kapus is, amikor Gerrard beadása végül a kapufán kötött ki (első felhördülés), hogy aztán Morientes fejelhessen a szöglet után (második, halkabb felhördülés).
Jó kezdet, rossz folytatás, tartja a Mersey-parti mondás, és ím: az iram egyre csak apadt, a harci szellem eltűnt, a Sunderland kényelmesen körbebetonozta a tizenhatosát, és néhány perc múlva kialakult a szereposztás: a Liverpool sablonszerűen támadgat, a Sunderland képzetlen védői (soraikban az egykor Evertonban játszó Stubbsszal!) pedig rombolnak, vagy előreadják a megszerzett labdát Welshnek, hogy némi körülményes forgolódás után bambán elveszítse azt.

Defoe, Robinson

A Tottenhamnek Defoe szerzett vezetést a Boro ellen, Liverpoolban pedig Robinson kellett a gólhoz: a Sunderland középpályása a bíró orra előtt akasztotta hátulról Zendent, a 22 méterről járó szabadrúgással pedig Xabi Alonso ébresztette fel a nézőket (harmadik, leghangosabb felhördülés): gól. A továbbiakban csak a statisztika változott, pedig McCarthy edző megpróbált színt vinni a játékba (Gray helyett Brown érkezett), de a szürkeség a pályán maradt. Gerrard nem, ő sérülten lesántikált (nincs komoly baja).

LIVERPOOL v SUNDERLAND 1:0
44913 néző. Gólszerző: Xabi (24.)


Labdatartás: 54/46 %
Lövések aránya: 16:2
Szögletarány: 5:5
Szabálytalanságok: 8:21.

Következnek a CSZKÁ-k

A Liverpool kedden (augusztus 23-án) a CSZKA Szófiát fogadja BL-selejtező visszavágón.
Pénteken (augusztus 26-án) a CSZKA Moszkva lesz az ellenfele a Szuper Kupáért.
A legközelebbi bajnokit pedig szeptember 10-én (szombat) játssza, a Tottenham ellen, idegenben.

[gj]

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább