CHELSEA–ARSENAL 1:0

CHELSEA–ARSENAL 1:0

, focitipp.hu

2005/06 Anglia, 2. forduló

Jöjj vissza hozzánk, Tony Adams! Soha nem voltunk Arsenal-drukkerek, de Senderos riadt tekintetét és félszeg mozgását látva visszasírjuk a kőkemény, alkoholista középhátvédet.



Volt egyszer egy ember, szakálla volt kender…
Arséne Wenger. A híres bankrabló & kasszafúró Arséne Lupin mellett a leghíresebb Arséne az Arsenal francia trénere, Arséne Wenger. (A morfinista Csáth Géza is arzénnel kúrálta magát, de ez a szál most elvarratlan marad.)
Wengernek ez volt az 500. meccse az Arsenal kispadján (három bajnoki cím és négy FA-Kupa-trófea a vitrinben), s e tény jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy még az ellen arrogáns szakvezetője, az odamondogatós José Mourinho is elsimerően nyilatkozott kollégájáról a jubileum kapcsán. „Fantasztikus dolgot vitt véghez, külföldi edzőként félezer meccsen irányítani egy angol csapatot, közben egy sor trófeát elhódíva – minden elismerésem az övé” – így Mourinho a BBC-nek, de hogy az ő hírnevén se essen csorba, előtte még a sajtón keresztül IQ-tesztet javasolt Ricardo Carvalhónak, aki kritizálni merte a Chelsea rotációs rendszerét. A portugál védő előbb egy egyszerű számtani feladatot is megoldhatott, kétheti fizetését (70+70 = 140 ezer fontot) büntetésként befizethetett a klubkasszába. Ámen.

Wenger még soha (statisztikák)
Wenger még soha nem kapott ki bajnoki meccsen a Chelsea-től, de az impozáns mérleget meglehetősen lerontja a tavalyelőtti BL-negyeddöntő (Arsenal–Chelsea 1:2, 1:1) és a három héttel ezelőtti Community Shield-meccs (Senderos–Drogba 1:2).
A Chelsea ugyanakkor már tavaly október óta veretlen (akkor a holdkóros ManCity rámáztathatta be a skalpot), ez 30 meccse tartó szériát jelent (24 győzelem és hat iksz), és az utóbbi 22 bajnokin nem kaptak egy gólnál többet – az Arsenal elleni 2:2 óta. Amióta azonban Premier League-nek hívják az angol első ligát, a Chelsea csak 3 győzelmet jegyezhetett a 26 Arsenal elleni derbin.
A jelenlegi mutatók már jobbak, a The Blues 2004. február 21-e óta 12 londoni derbin nem kapott ki – az Arsenal elleni 1:2 volt az utolsó vereség. Sőt: az említett vereség óta 25 hazai meccsükön veretlenek (18 győzelem és 7 döntetlen). Az Ágyúsok még büszkébbek lehettek a vasárnapi meccs előtt: 2001 novemberében a Charlton győzte le őket, attól kezdve a londoni derbiken 34 meccsen 24 győzelem és 10 döntetlen.
Továbbá: az Arsenal utoljára 1995 szeptemberében maradt alul a Stamford Bridge-en, azóta kilencszer látogatták meg és fosztották ki a Chelsea-t: 4 győzelem, 5 vereség. Ráadásul Henryék utóbbi 14 bajnokijukból 11-et megnyertek, s a legutóbbi 8 meccsükből hatszor még gólt sem kaptak.
Továbbá: a Chelsea odafigyel a nyitányokra: utoljára tizenkét éve, 1993-ban fordult elő, hogy első hazai meccsükön vereséget szenvedtek (Blackburn 1:2).

Chelsea–Arsenal (örökmérleg) : 37 – 42 – 57
Chelsea–Arsenal (a Premier League-ben) : 3 – 9 – 14
Chelsea–Arsenal (a Stamford Bridge-en): 21 – 24 – 23
Chelsea–Arsenal (Premier League, a Stamford Bridge-en): 3 – 5 – 5


A két legjobb: Touré és Drogba

CHELSEA

Èech: a középiskolai érettségi még hátra van, kapusként azonban jeles. Egyszer majdnem aláfutott ugyan a labdának, de más mínusz nem került a neve mellé: kiemelkedett a mezőnyből. A szerdai svéd–cseh meccsen 4 lövésből 2 gólt kapott, vasárnap 9-ből nullát: kilenc.

Paulo Ferreira: Tiago Mendes és Carvalho kegyvesztett lett, így Ferreira maradt hírmondónak a portugál különítményből. Megbízható, s bár néha kissé lassúnak tűnik, azért a támadásokhoz rendre felzárkózott vasárnap. Cascaisban született, és 26 évesen is úgy néz ki, mint egy jólfésült ministránsfiú. Hét és fél.

William Gallas: a guayanai származásáért nem jár pluszpont, ellenben nem felejtjük prágai ballépését, amikor 2003 őszén győztes gólt lőtt a Spartának. Gallas kétévenként betalál, szerdán Elefántcsontpartnak fejelt gólt, a Eurosport többször is bejátszotta diadalittas mosolyát. Foga fehérjét ezúttal is kimutatta, a levegőben verhetetlen volt (Gallas is betonfejű, akár csak Dellas). Nyolc.

John Terry: a koppenhágai gyászhuszárok egyike. A 4:1-es vereség azonban nem frusztrálta, s noha semmi extrát nem láthattunk tőle, precíz védőmunkáját minősíti, hogy az Arsenal csatáraitól sem. Nyolc.
(Lásd még: John Terry online – prágai interjú)

Asier Del Horno: Bilbaói múltja miatt nyolcasról indult, és az első negyedórában sikeresen leküzdötte magát hatosra: Ljungberg és Pires kavarásaira nem volt felkészülve, de aztán összeszedte magát, és a szünet után már az ellenfél térfelén is megjelent. Del Horno jó kis bekk lesz, ezért megelőlegezzük neki a szabványnyolcast.

Eidur Gudjohnsen: Elmúltak azok az idők, amikor még az izlandi származásért is pont járt. A játékautomata-függő, táskás szemű, durcás Eidur nem találta helyét a pályán, néhányszor ugyan szöktette magát, sajnos hosszan. Gudjohnsen Mourinho embere, eddig 75 gólt lőtt a Chelsea-ben, de Essien érkeztével hamar kiszorulhat a kezdőből (a VSS Kassa sem tart rá igényt). Öt és fél.

Claude Makelele: Mindent elmondtunk már róla. Ő a fekete vendégmunkás, minden piszkos melót elvégez, s csak néha vigyorodik el, egy-egy csontrepesztő belemenés után. Posztján mindazonáltal a legjobb, csapata kulcsembere volt a Realban (már Florentino Perez is belátja), és a Chelsea sem tudja nélkülözni. “Makelele aranyat ér” vagy “robotol, mint Makelele” – jegyezte fel egy nyelvész a Fulham Broadway környékén. Nyolc és fél.

Frank Lampard: nagybátyja, Harry Redknapp ott ült a díszpáholyban, a focitipp.hu pedig boldogan idézi fel azt a West Ham Unitedet, amelyben Lampard éppen a nagybácsi irányítása alatt szerepelt. Az a Frank Lampard még a vasrudat is kettéharapta, és dühös lövéseivel szétszakította a hálót. Ez a Frank Lampard érettebb, az Arsenal ellen azonban nem alkotott maradandót, nota bene: szürke volt. Képességeit viszont mi sem jelzi jobban, minthogy szerkesztőségünkben döntetlenre végződött a szavazás azt illetően, hogy ki a legjobb angol középpályás, Lampard-é avagy Gerrard. Talán mégis Gerrard?. Hét és fél.

Crespo: Kassa folyója: Hernád; Victor Hugo regénye: Hernani – Hernan Crespo ennek ellenére nem tartozik a favoritjaink közé, hiába argentin. Wiganben győztes gólt szerzett a 93. percben, jutalmul Mourinho a kezdőcsapatba nevezte őt az Arsenal ellen. Rossz döntés volt. Crespo a kapu előtt valóban veszélyes, kiszámítható cseleit viszont csak a magyar válogatott védői eszik meg, úgyhogy egy idő után már nem is próbálkozott Touré ellen. Az első félidőt még végigkínlódta, aztán lecserélték. Három.

Arjen Robben: Van Nistelrooy, Park Dzsi-Szung, Robben – jó kis csapat lehetne ma a PSV Eindhoven, ha az angol elitkulobok nem vásárolták volna fel a tehetségeiket. De felvásárolták, és Arjen Robben azóta szorgalmasan szlalomozgat a Chelsea bal oldalán. Vasárnap Ashley Cole-t kerülgette volna, de csak ritkán sikerült a dribling. Robben, Robbitaille, Robespierre. “Répa, retek, mogyoró, Arjen Robben ritkán rikkant a rigó.” Hét.

Drogba. Didier Drogba (Elefántcsontpart) és Rabindranath Tagore (India). Láttuk Senderos szemeit, amikor Drogba a kezdés előtt leült a kispadra, és láttuk Senderos szemeit, amikor Drogba beállt. Láttuk Lehmannt összezuhanni, amikor Drogba térdéről a kapuba vánszorgott a labda (bádraké a szerencse). Drogba volt ezen a délutánon a legjobb, nincs mese (fairytale). Sajnos. Mert azt nem feledjük, hogyan mattolta kétszer is a Liverpoolt 2004-ben az UEFA-kupában. Csúnyán mattolta, két húzással. Most pedig az Arsenalt, eggyel, még ha nem is volt tudatos a mozdulat. Kaszparov, Karpov, Didier Drogba – kilenc.
(Lásd még: Interjú Didier Drogbával)

Shaun Wright-Phillips: Park Dzsi-Szung mellett a legnagyobb nyári igazolás, 1 méter 68 centije ellenére. Nem olyan trükkös, mint Cristiano Ronaldo, de sokkal hatékonyabb cselezőgép. És fürge. Mint a nyúl. Paolo Futre? Overmars? A kettő ötvözete, egy adag harciassággal és két adag cselezőkészséggel feltuningolva. Nyolc és fél.

Mickael Essien: a futballt ésszel játsszák, úgyhogy a ghánai Essien esetében – lyoni csoda ide vagy oda – egyelőre tartózkodó állásponton vagyunk, főleg a nyálas, hetekig húzódó átigazolási saga után. A Stamford Bridge közönsége tapssal, szerkesztőségünk Notts Countynak szurkoló szekciója pedig összevont szemöldökkel fogadta Essient, a sztárt. Sértődött hangú és gőgös nyilatkozatai után mínusz hétről indult, sokat nem javított. Eszenyi Enikő és Mark Messier helyett az utolsó félórában Essient láttuk, futbalesszencia nélkül: mínusz négy.


ARSENAL

Jens Lehmann – Sajnáljuk is, szánjuk is, ámde nem szeretjük. Hiába védett hibátlanul, az a fránya potyagól esmét becsorgott legott. Csak a szokásos, mondhatnánk. Pedig emlékszünk még arra a Lehmannra, aki pazar fejesgóllal egyenlített a Dortmund ellen 2:2-re egy bundesligás rangadón (akkor még a Schalke 04 kapusa volt). Beszámítsuk? Rendben, legyen a 04-től valamivel jobb: hat és fél.

Lauren: a kameruniak kiszámíthatatlanok, ebben egyetértünk az Afrika-kutató dr. Livingstone-nal, lásd: Mboma is eltűnt a semmiben. Lauren nem tűnt el, itt van, be is lépett Robbennek már az elején, a szerepeket tisztázandó. Agresszivitásból jeles, az 58. percben pedig nem kerülte el a figyelmünket, hogy furcsa testcseleivel (?) három embert is becsapott a jobb szélen (hogy aztán elrontsa a beadást). Lauren jó hátvéd? Nekünk nyolc.

Touré: a chilei Colo-Colo-ról még lesz szó, ezúttal köszöntsük együtt Kolo Tourét, aki 100. élvonalbeli meccsén az Arsenal legjobbja volt, s bár széteső mozgása kétségeket ébreszt a nézőben, és első pillantásra ugyanolyan esetlennek tűnik, mint anno Sammy Kuffour (aki a ManU elleni BL-döntőbeli vereség után sírva püfölte az elátkozott gyepet), azért azt el kell ismerni, hogy az elefántcsontparti bekk ugyanolyan szorgalommal és alázattal játszik, mint a ghánai. A 17. percben például Crespo egyedül törhetett volna kapura, de többméteres hátrányból érkezve Touré egy precíz becsúszással mentett. Majdnem tíz: kilenc.

Senderos: szegény, szende Senderos. Az abszolút outsider. A szurkolók a Community Shield óta rajta szórakoznak. “Fordulj le, mint Drogba Senderosról” – hallatszik az ukáz a kölyökcsapatok edzésein. Az első félidőben még nem is volt baj, a másodikra viszont beállt Drogba, és a svájci Philippe Senderos számára ez a meccs is rémálommá vált. Nem is bírta idegekkel, a vége felé odapakolt a csatárnak: a bírótól sárga lapot, tőlünk alacsony osztályzatot kapott (Senderos, ne add fel!): négy alá.

Ashley Cole: Ó, a törpe Cole! Balhátvédnek nem rossz, jóllehet Kenneth Anderssonnak vagy Jan Kollernek csak a köldökéig ugrana fel szögletnél. Ez azonban csak Csank Jánost zavarná a világ mesteredzői közül. Arról pedig, hogy a Stamford Bridge-en minden labdaérintésénél fújolt a közönség, ő tehet: érvényes szerződése ellenére addig-addig udvaroltatott magának a Chelsea-vel, mígnem a titkosnak hitt találkákról beszámoltak a lapok, az FA pedig jól megbüntette a kékeket. A bordómezes feketét ez nem zavarta, az 53. percben tanítani való keresztlabdát adott Hlebnek, amiért megdicsértük, a végén viszont beleszállt Essienbe, amiért jobb helyeken kiállítás jár, nálunk: piros hetes.

Ljungberg: Freddie’s nightmare: jól kezdett, a 2. percben a gólvonalról mentett mellel, hogy aztán megsérüljön (sírásra görbülő szájjal sántikált a svéd siheder) és hordágyon vitesse magát az arnheimi öltözőbe. Osztályzat nincs.

Francesc Fabregas: Bár a pajeszként meghagyott hosszú csík hasonlóan idétlen, mint volt Del Pierónál évekkel ezelőtt, a francia Fabregastól azért így is sokat várunk. 18 évesen is intelligens, higgadt, okos futballista. S hogy az 53. percben volt egy lövése, amiből majdnem bedobás lett? Annyi baj legyen. Kérdezzék meg Horváth Ferencet, hogy milyen nehéz eltalálni a kaput még Liechtenstein ellen is. Ez pedig a Chelsea kapuja volt. Hét és fél.

Gilberto Silva: hát ő is ott volt? Ráadásul brazil? Ejnye. Nem vettük észre, és ez a mi hibánk. Nem vettük észre, mert halvány volt, jellegtelen, alibista. Ami viszont az ő hibája. Gilberto Silva könnyed, finom, légies, és sajnos introvert személyiség: a pálya közepén visszavonul önmagába, s bár képzeletben talán nagyszerű meccseket játszik, ezzel most nem tudunk mit kezdeni. Négy.

Hleb: vitán felül: ő a kedvencünk az Arsenalban. Már Stuttgartban kinéztük magunknak, és szívesen láttuk volna a VSS Kassa mezében (ha még lenne VSS Kassa), de visszautasította ajánlatunkat, amin ez egyszer nem sértődtünk meg. Gyors, finom, lát a pályán, remek indításai vannak, rengeteget fut és nem utolsó sorban jól cselez. A Chelsea elleni vereség sem rajta múlott. Testvére, Vjacseszlav Hleb abban a Minszkben játszik, amelyik kiütötte a Fradit. Igy már mindjárt árnyaltabb a kép, igaz? Hleb for president! Nyolc egész hetvenöt.

Robert Pires: gyorsnak gyors, külsőre is D’Artagnan, gólpasszai élményszámba mennek – vagy csak mentek? Az utóbbi időben átragadt rá a csapat fásultsága, az egykor még kiismerhetetlen testcselekből sablon lett. Maradt a lobogó haj, és a Rilke-vers (“Én is olyan szeretnék lenni, mint ők, / kik vad lovon szállnak az éjszakába.”) Pires ettől egyre messzebb kerül: hat és fél.

Thierry Henry: a Premier League legjobb támadója. Jaj annak a védőnek, akire Henry egyedül vezeti a labdát. Ha kell, visszajön a félpályáig labdáért és saját magának teremt gólhelyzetet (a gyengülő Arsenalban egyre inkább kell), de sarkazásos góljaira is emlékszünk (a Bolton ellen). Az egyik legsokoldalúbb csatár: szabadrúgásai éppoly veszélyesek, mint fejesei, labdaérzéke alapján pedig akár brazil is lehetne. Az évek előrehaladtával azonban ugyanolyan rossz szokásokat vesz fel, mint Sevcsenko: csapattársainak magyaráz, méltatlankodó gesztusokkal. Nyolc alá.

Van Persie: pörsenések és apró pattanások vannak a kamasz arcon, s mi lehet odabent? A génekben elvitathatatlan futballtudás, amúgy viszont... Van Persie tehetséges, de – szólt közbe a vak Teireziász – nem jósolunk neki fényes jövőt, alacsony intelligenciahányadosa miatt. Még fiatal (“csecsszopó” – így Teireziász), úgyhogy megfelelő irányítással kikupálódhat. Hat.


CHELSEA v ARSENAL 1:0 (0:0)
42 136 néző, vezette: Graham Poll
Gólszerző: Drogba (73.)

Chelsea: Èech–Paulo Ferreira, Terry, Gallas, Del Horno–Makelele, Robben (58. Wright-Phillips), Lampard–Duff, Gudjohnsen (58. Essien), Crespo (45. Drogba).
Arsenal: Lehmann–Lauren, Senderos, Toure, Cole–Ljungberg (26. Van Persie), Fabregas (85. Flamini), Silva, Hleb–Pires, Henry.

Labdabirtoklás: 51 – 49%
Lövések: 9 – 9
Szögletarány: 3 – 7
Szabálytalanságok: 17 – 21

[gj]

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább