Ki lesz a bajnok? Számoljuk ki együtt!

Ki lesz a bajnok? Számoljuk ki együtt!

, focitipp.gj

Premier League, 33. forduló

Angliában a hétvégi rangadó átrendezte a tabella elejét. Mi a helyzet öt fordulóval a vége előtt? Ki és hogyan lehet még bajnok?



Lépéselőnybe került a Chelsea, miután az Old Traffordon legyőzte a Manchester Unitedet. Sir Alex Ferguson azt sérelmezte, hogy Drogba gólját méteres les előzte meg, és a skót trénernek ebben igaza van. Ettől függetlenül a Chelsea jobban - masszívabban, célratörőbben, lendületesebben - futballozott ellenfelénél, ráadásul a manchesteriek szépítő találatát is érvénytelenítenie kellett volna a bírónak, mivel Macheda kezére pattant a labda.

Amikor januárban Didier Drogba az Afrika-kupán szerepelt, a Chelsea mind az öt tétmeccsét megnyerte nélküle. Ez is azt mutatja, hogy a Kékek támadójátéka nem egy emberen áll vagy bukik - Drogba például 25 gólt lőtt az idei bajnoki szezonban, de a "hétgólos meccseken" (Chelsea-Sunderland 7-2, Chelsea-Aston Villa 7-1) nem lépett pályára.

A Chelsea (74 pont) a hátra lévő fordulókban a Tottenhammel és a Liverpoollal is találkozik. Előbbi lesz a nehezebb meccs: a Tottenham a BL-indulást jelentő 4. helyért küzd a ManCityvel (s ha a Chelsea-nek szerencséje van, a Liverpool továbbjut az Európa Ligában, s a szezon végén arra összpontosít majd a bajnokság helyett).

Chelsea-Bolton Wanderers (3 pont)
Tottenham-Chelsea (1 pont)
Chelsea-Stoke City (3 pont)
Liverpool-Chelsea (1 pont)
Chelsea-Wigan (3 pont)


Mihez kezd a Manchester United (72 pont) Rooney nélkül? A helyzet nem reménytelen, a szezonban eddig 10 meccset játszott Rooney nélkül, mérlege ezeken 9-0-1. Csakhogy a Bayern München után a kellemetlen Blackburn vár a Vörös Ördögökre, amely utóbbi 15 hazai bajnokijából csak egyet vesztett el, majd jön a lehengerlő ManCity és a kiszámíthatatlan Tottenham.

Blackburn-ManUnited (1 pont)

ManCity-ManUnited (0 pont)

ManUnited-Tottenham (3 pont)
Sunderland-ManUnited (3 pont)
ManUnited-Stoke City (3 pont)


Az Arsenal (71 pont) helyzete annyival nehezebb, hogy azonos pontszám esetén rosszabb gólaránya miatt alulmarad a Chelsea-vel (-13 gól) és a ManUtd-vel (-9 gól) szemben is, ráadásul Fabregas sérülése a lehető legrosszabbkor jött.

Tottenham-Arsenal (0 pont)
Wigan-Arsenal (3 pont)
Arsenal-ManCity (1 pont)
Blackburn-Arsenal (1 pont)
Arsenal-Fulham (3 pont)

A végeredmény a fentiek szerint:
1. Chelsea 85 pont
2. ManUtd 82 pont
3. Arsenal 79 pont

Tények & érdekességek
A Manchester Utd és a Chelsea összesen 36-szor találkozott egymással a Premier League-ben, a mérleg manchesteri szempontból: 10 győzelem, 14 döntetlen, 12 vereség.


Didier Drogba (Chelsea) az Afrika-kupa óta 9 bajnoki mérkőzésen 11 gólt szerzett.


A Manchester City az első félidőben öt gólt lőtt a Burnley-nek (Adebayor 2, Bellamy, Tévez, Vieira), s emellett kétszer a kapufát találta el (Johnson, Tévez).


Az Arsenal-Wolves (1-0) meccsen Nicklas Bentdner gólja döntött a 94. percben - a Premier League csapatai közül az Arsenal hajrázik a legjobban, eddig 18 gólt lőtt a mérkőzések utolsó tíz percében. A Wolverhampton 31 éve nem győzte le az Arsenalt.


A Birmingham City az egyetlen olyan klub a Premier League-ben, amelyet a liverpooli Rafa Benítez nem tudott legyőzni edzőként bajnoki mérkőzésen (nyolcszor próbálkozhatott).


Gera Zoltán végigjátszotta a Fulham-Wigan (2-1) mérkőzést, szemfüles labdaszerzésével és gólpasszával ő készítette elő a hazaiak első találatát.


A West Ham utolsó hét bajnokijának mérlege: 0-1-6.


A sunderlandi Darren Bent az idei szezonban összesen három tizenegyest hagyott ki a Tottenham ellen.


Feljutott az élvonalba a Newcastle United, amely négy fordulóval a bajnokság vége előtt 17 ponttal előzi meg a harmadik helyen álló Nottingham Forestet. A Newcastle hétfő esti, Sheffield United elleni győztes (2-1) meccsét 48 270 néző látta a St. James' Parkban.


Nézőszámok az angol harmadosztály hétfői mérkőzésein: Norwich-Stockport 25 353, Southampton-Leyton Orient 21 559, Charlton-Carlisle 17 229, Swindon-Tranmere 9495.


Nézőszámok az angol negyedik liga hétfői meccseiről: Bradford-Macclesfield 11 395, Shrewsbury-Notts County 6287, Rochdale-Bournemouth 5027.


Az angol ötödosztályban a Luton Town utóbbi kilenc bajnokiját megnyerte (9-0-0), gólaránya ezeken a meccseken 34-5.


KÖVETKEZIK
A Premier League műsora + tippünk
Az FA-kupa miatt a bajnokságban csak csonka fordulót rendeznek.


Április 10., szombat:
16:00 Hull City-Burnley (3-1)
16:00 West Ham-Sunderland (2-1)


Április 11., vasárnap:
13:00 Wolves-Stoke (1-0)
14:30 Blackburn-ManUnited (1-2)
16:00 Liverpool-Fulham (4-1)
17:00 ManCity-Birmingham (4-0)


Előző heti tippjeink: hét helyes tipp, köztük három telitalálat

(ManUtd-Chelsea 1-2, Sunderland-Tottenham 3-1, Fulham-Wigan 2-1).


(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább