A végére maradt a slusszpoén

A végére maradt a slusszpoén

, focitipp.gj

Premier League, 35. forduló

Paul Scholes gondoskodott arról, hogy izgalmas legyen a hajrá a Premier League-ben.



A Manchester City két legyet üthetett volna egy csapásra, ha legyőzi a városi rivális Unitedet: bebetonozza magát a BL-indulást jelentő 4. helyen, és megfosztja bajnoki álmaitól Sir Alex Ferguson csapatát. Nem így történt.

A városi derbit Paul Scholes találata döntötte el a United javára a mérkőzés 93. percében - jellemző módon a pályára lépők közül éppen a fejesgólt szerző Scholes volt a legalacsonyabb (170 cm). A legalacsonyabb, s az egyik legidősebb is: a ManU-ból a kapus Van der Sar 40, a középpályás Giggs 37, a gólszerző Scholes pedig 36 éves lesz idén, s ne feledkezzünk meg a 35 éves Gary Neville-ről sem, bár felette már tényleg eljárt az idő.

Scholes idén a fontos gólok szerzője: a BL-ben az ő góljával győzték le Isztambulban a Besiktast (1-0), ő szerezte a győztes gólt a Wolves ellen (1-0), az ő góljával állt fel a padlóról a ManUtd a CSZKA Moszkva ellen (3-3), és sípcsonttal bár, de betalált Milánóban is (3-2). Scholes egyetlen "jellemhibája", hogy olykor késztetést érez keményen odalépni az ellenfélnek, hátulról: az utóbbi hat szezonban hétszer állították ki…

Hogy a City-United (0-1) derbin a sorsdöntő találat a ráadás pillanataiban esett, az talán senkit sem lepett meg: ősszel úgy nyert 4-3-ra a United, hogy a győztes gólt a 96. percben szerezte Michael Owen.

S hogy ne csak a gólszerzőkről essék szó: a leghatékonyabb védelme idén a Manchester Unitednek van (35 meccsen 27 kapott gól), pedig az idei szezonban mindössze nyolc olyan mérkőzés akadt a 35 forduló alatt, amikor Rio Ferdinand és Nemanja Vidics is pályára lépett a United védelmének tengelyében.

Hiába futballozott tehát az előző fordulókban kirobbanó formában a ManCity, egyelőre úgy tűnik, sokat kockáztatott az a drukker, aki testére tetováltatta az alábbi jövendölést: "Manchester City - a BL győztese a 2010/11-es szezonban!”  

Egyelőre ugyanis a Tottenham áll a BL-indulást jelentő 4. helyen, miután két fontos győzelmet aratott a héten: előbb az Arsenalt, majd a Chelsea-t is legyőzte (2-1 és 2-1), ráadásul mindkétszer gyors, kombinatív játékot mutatott be a Spurs, amely utóbbi hat bajnokiját megnyerte (6-0-0, 20-3-as gólarány). A két bajnokaspiráns hátralévő mérkőzései:  

36. forduló
Chelsea-Stoke City
Manchester Utd-Tottenham

37. forduló
FC Liverpool-Chelsea
Sunderland-Manchester Utd

38. forduló
Chelsea-Wigan Athletic
Manchester Utd-Stoke City


Azonos pontszám esetén a jobb gólarány dönt, ami jelenleg a Chelsea-nek kedvez (+54) a Manchester Uniteddel szemben (+51).

Tények & érdekességek


Az Év futballistája díj jelöltjei: Didier Drogba, Cesc Fábregas, Wayne Rooney és Carlos Tévez.

A manchesteri derbit a Vörös Ördögök nyerték, de a City még így is kevesebb (6) vereséget szenvedett el idén, mint a ManUnited (7). Utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő, hogy a City kevesebb vereséggel zárta a szezont, mint a United.

Az utolsó négy manchesteri derbit a United nyerte: 1-0, 1-0, 4-3, 1-0.

A Chelsea 2005 augusztusa óta nem nyert bajnoki mérkőzést a Tottenham otthonában.

A Wigan 0-2-ről fordított 3-2-re az Arsenal ellen, s ezzel az Arsenal lemondhat a bajnoki címről. A Wigan először győzte le az Arsenalt a Premier League-ben.

Nyolc mérkőzés óta veretlen az Everton (4-4-0).

Eladó a Liverpool!
A klub amerikai tulajdonosai, Tom Hicks és George Gillett a Barclays Capitalt bízták meg azzal, hogy vevőt találjon a patinás klubra, amelynek adósságát több mint 230 millió fontra becsülik.


A Premier League műsora + tippünk


Április 21., szerda
20:45 Hull City-Aston Villa (1-1)

Április 24., szombat
13:45 ManUnited-Tottenham (2-0)
16:00 Bolton-Portsmouth (2-0)
16:00 West Ham-Wigan (3-1)
16:00 Hull City-Sunderland (1-0)
16:00 Wolves-Blackburn (1-2)
18:30 Arsenal-ManCity (2-2)

Április 25., vasárnap
13:00 Aston Villa-Birmingham (2-1)
16:00 Burnley-Liverpool (1-2)
16:00 Everton-Fulham (4-0)
17:00 Chelsea-Stoke (3-0)

Az előző héten három mérkőzés kimenetelét tippeltük meg helyesen.


(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább