Felpofozott focista, hasbalőtt drukker

Felpofozott focista, hasbalőtt drukker

, ktn

Keleti blokk

Az élet Keleten még mindig nehéz, erről rövid híreink tanúskodnak. Fókuszban a bosnyák bajnokság rangadója - egy kis múltidézéssel.



Bosznia-Hercegovina

Rangadót játszották hétvégén a bosnyák bajnokságban, amelyen a listavezető Zseljeznicsar 4-2-re verte a Borac Banja Luka együttesét, ezzel három ponttal meglépett riválisától a táblázaton. A meccs hőse a két gólt szerző Lazar Popovics volt. A 27 éves szerb csatár 2009 nyara óta szerepel a Zseljeznicsarnál, és előző klubjától, a dél-koreai FC Degutól azért küldték el, mert csak egy gólt rúgott. "Ez volt az idény legjobb meccse" - összegezte a küzdelmet a futballista.

A fantasztikus hangulatú derbit 13 ezer néző látta a Grbavica stadionban, a hazaiak sokat köszönhettek a hazai ultrák legnagyobb csoportjának, a "mániákusoknak". A Zseljeznicsar az utolsó tíz bajnokija közül kilencet megnyert, egyszer ikszelt. "Jelenleg a Zseljeznicsar Bosznia-Hercegovina legjobb csapata" - írta a találkozó után a Dnevni List.

Az egyesület a nyolcvanas években élte fénykorát. A szarajevói klub 1983-ban jugoszláv bajnoki címet szerzett, 1985-ben pedig bejutott az UEFA-kupa elődöntőjébe, olyan ellenfeleket búcsúztatva, mint a Sion, a Craiova, majd a Dinamo Minszk. A végállomást aztán a Videoton jelentette - alighanem sokan emlékeznek még Csuhay góljára, amellyel a Vidi a 87. percben harcolta ki a döntőbe jutást.

Összefoglaló a Zseljeznicsar-Videoton (2-1) mérkőzésről


Románia

"Elnézést kérünk a szurkolóktól" - nyilatkozta a Rapid elleni bajnokit követően Mihai Stoichita, a Steaua Bukarest edzője. Volt miért: a Rapid 5-1-re legyőzte csapatát, így a listavezető (és immár nyolc mérkőzés óta veretlen) kolozsváriak előnye négy pontra nőtt a Steauával szemben, hat fordulóval a bajnokság zárása előtt.

Áll a bál a Dinamo Bukarestnél is, ahol Florin Prunea hat futballistát tett ki az első csapat keretéből. A klub három idegenlégiósa bulizni ment a CFR Kolozsvár ellen elveszített múlt hétfői kupameccset követően, és a Diabate, Kone, N’Doye trió tagjai közül utóbbi ki is került a csapatból (előbbiek megúszták pénzbüntetéssel). N'doyén kívül öt futballista (Margaritescu, Zicu, Cristea, Bostina és Alexe) engedély nélkül hagyta el a klub edzőtáborát, így ők sem viselhetik többé a Dinamo mezét.

Oroszország

1-1-es döntetlennel zárult a Terek Groznij-Dinamo Moszkva meccs: a hazaiak a 96. percben egyenlítettek Lahjalov tizenegyesgóljával. "Lehetetlen győzni akkor, ha az ellenfélnek 12, 13 vagy 14 játékosa van" - utalt a bíró működésére Andrej Kobeljov, a Dinamo edzője. Az edző nem véletlenül ideges: a Dinamo öt forduló óta nyeretlen a bajnokságban. A CSZKA-Lokomotív (1-1) meccs végén a hazaiak edzője, Jurij Szjomin is a játékvezetőre volt mérges: "A 81. és a 86. perc között két tizenegyest kellett volna kapnunk" - fogalmazott a tréner, akit Suhinij bíró a meccs hajrájában elküldött a kispadtól.

A 6. fordulóban játszott nyolc mérkőzésen összesen 11 gól esett. A bajnokságot meglepetésre a Szpartak Nalcsik vezeti.

Ukrajna

Rémes volt a gólátlag Ukrajnában is: nyolc meccsen 9 találat (és 4 piros lap) született. Egyedül a Dinamo Kijev lőtt két gólt - a fővárosiak 2-1-re verték a Dnyiprót.

Szerbia

A Szerb Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a Crvena zvezdának öt mérkőzést zárt kapuk mögött kell lejátszania, miután az április 14-i, OFK elleni kupameccsen kitört tömegverekedés során a csapat egyik 21 éves szurkolóját hasba lőtte egy szurkolótársa.

Horvátország

A horvát bajnokságból négy forduló van hátra - a hétvégén ikszelő Dinamo Zagrebnek egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy megnyerje története tizenkettedik (zsinórban ötödik) bajnoki címét. A címlapokat azonban ezúttal nem a Dinamo, hanem az Inter Zapresic egyik játékosa, Tomislav Bosec foglalta el: a futballista előbb gólt lőtt (ezzel egyébként csapata nyert is Zadarban), majd a hazai szurkolók előtt kezdett ünnepelni. Pechjére - az egyik Zadar-drukker ugyanis felpofozta.



(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább