Európai körkép: bajnokavatások és piszkos anyagiak

Európai körkép: bajnokavatások és piszkos anyagiak

, focitipp.gj

Heti futballkrónika

Az elmúlt hét történései a futballpályák környékéről.



Hétfő

Bordatörést szenvedett René Adler, a Leverkusen és a német válogatott kapusa. Doppingvétség miatt kilenc hónapos eltiltást kapott a visszaesőnek számító Adrian Mutu (Fiorentina). A Celtic Glasgow szurkolói Robbie Keane-t választották az Év futballistájává. A Caen feljutott a francia élvonalba. Keresztszalag-szakadás miatt fél évig nem léphet pályára Mohamed Zidan (Dortmund). Liverpool-West Ham 3-0.

Kedd

Alain Giresse lett Mali válogatottjának szövetségi kapitánya. Rendőrségi eljárás indult Charles N’Zogbia ellen, a Wigan francia futballistája csalással szerzett jogosítványt (mást küldött vizsgázni maga helyett). A Szlovák Kupa elődöntőjében: Spartak-DAC 2-0. A BL elődöntőjében: Internazionale-Barcelona 3-1.

Szerda

Tizennyolcadszor lett albán bajnok a Dinamo Tirana, noha utolsó hat meccséből ötöt elveszített. Achilles-ín szakadás miatt a Sevilla szerb hátvédje, Ivica Dragutinovics kénytelen kihagyni a világbajnokságot. A Portsmouth hiába jutott be az FA-kupa döntőjébe, adósságai miatt nem indulhat jövőre az európai kupákban. U16-os válogatott mérkőzésen: Csehország-Ausztria 3-9. A BL elődöntőjében: Bayern München-Lyon 1-0.

Csütörtök

A Forbes magazin szerint évi 40 millió dolláros bevétellel David Beckham a világ legjobban kereső futballistája. Adócsalással vádolják Paolo Maldinit. Egyetlen gól született az Európa Liga elődöntőjének első mérkőzésein: Atlético-Liverpool 1-0, HSV-Fulham 0-0.

Péntek

A szurkolók nyílt levélben szólították fel a távozásra Mario Balotellit, akit az Inter klubvezetése szabadságra küldött. Ágyéksérülése miatt valószínűleg már nem léphet pályára az idei szezon hátralévő mérkőzésein Wayne Rooney. Zsinórban hatodszor nyert a Stuttgart. Részleges bokaszalag-szakadást szenvedett Rudolf Gergely (Debrecen). Az osztrák rangadón: Salzburg-Rapid Wien 1-1.

Szombat

Utóbbi kilenc bajnokijából csak egyet nyert meg a címvédő Bordeaux a francia ligában. Videoton-Ferencváros 0-0, tavasszal még mindkét csapat veretlen. A Bundesligában a Schalke utolérte a Bayern Münchent. A Premier League rangadóján: ManUtd-Tottenham 3-1. Palermóban kapott ki az AC Milan. Sorozatban tizedszer lett moldáv bajnok a Sheriff Tiraszpol. Spanyolországban a Barcelona, a Real Madrid és a Valencia is győzött. Bajnoki címet szerzett a Koper (Szlovánia) és a TNS (Wales).

Vasárnap

A Chelsea 7-0-ra verte a Stoke Cityt. Könyöksérülést szenvedett Thomas Sörensen, s a dán válogatott kapusa emiatt akár a vébét is kihagyhatja. Burnley-Liverpool 0-4, ezzel a Burnley búcsúzott az élvonaltól. Az olasz rangadón: Roma-Sampdoria 1-2. Kiesett a Livorno a Serie A-ból. Skóciában a Rangers lett a bajnok. A 19 éves Beliczky Gergő öt perc alatt szerzett mesterhármast az MTK-Vasas (2-3) mérkőzésen.


A hét jó híre

Közel kilencezer néző látta a Videoton-Ferencváros magyar bajnokit, amely rendbontás nélkül ért véget.


A hét rossz híre

Több mint negyven sérültje volt annak a tömegverekedésnek, ami az FK Szarajevo-Siroki Brijeg bosnyák bajnoki után robbant ki. A dühös szurkolók a biztonságiakkal és a rendfenntartókkal csaptak össze.


A hét nyilatkozata

"Amióta ennél a klubnál vagyok, még sosem fordult elő, hogy csúsztak volna a fizetések. Ez az első eset" - mondta Csank János, a ZTE trénere a Nemzeti Sportnak. Ezt nyilatkozta a lap február 17-i számában is.


A hét botránya

A DAC négy kameruni légiósa után Regedei Csaba is kitálalt, aki az Új Szónak adott interjújában elmondta: fizetésének elmaradásáért a FIFA-nál jelentette fel a DAC-ot. A Sport napilap pénteki számában a francia Ahmed Hassan is jelezte: tavaly nyár óta egyetlen centet sem kapott a klubtól, és meglepődve tapasztalta, hogy míg ő 2009 decemberéig szóló, havi 3000 euró fizetést garantáló szerződést írt alá a DAC-cal, addig a szövetségen 2013-ig érvényes, havi 400 (négyszáz) eurós fizetést rögzítő szerződést jegyeztek be - nem az ő aláírásával.


A hét száma: 13

A Debrecen játékosai az 53. és a 66. perc között, vagyis tizenhárom perc leforgása alatt öt gólt lőttek a Kaposvárnak, 0-1-ről 5-1-re fordítva meg az állást.


(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább