Messi és a Barca egy meccsre az aranytól

Messi és a Barca egy meccsre az aranytól

, focitipp.gj

Primera Liga, 37. forduló

Az utolsó fordulóra maradt a döntés Spanyolországban. Ha a Barcelona legyőzi a Valladolidot, bajnok.



Sevillában kellett volna megbotlania a Barcelonának, legalábbis a Real Madrid óhajai szerint, de a katalánok nem tették meg ezt a szívességet a madridiaknak. Sőt: egyórányi játék után már 3-0-ra vezettek, s úgy tűnt, a Sevilla - amely Konko kiállítása miatt emberhátrányba került - padlót fogott.

Csakhogy a Barcát álomba ringatta a háromgólos vezetés és az emberelőny tudata, a Sevilla pedig ráérzett erre, és két gyors góllal izgalmassá tette a hajrát. De a thriller volt a legtöbb, amit a hazaiak kihozhattak a meccsből (főleg úgy, hogy támadójátékukat Stankevicius nagy bedobásaira építették).

Lionel Messi ezen a mérkőzésen megszerezte idénybeli 45. gólját (a bajnokságban 32-nél jár), a legtöbbször Xavi ért labdához (124-szer), a Piqué-Puyol védőpáros pedig egyetlen szabálytalanságot sem követett el a 90 perc alatt...

A Barcának a bajnoki címhez már csak a Valladolidot kell legyőznie a hétvégén, de Josep Guardiola józanságra inti a katalánokat. "Még nincs vége a bajnokságnak. Az volna a legnagyobb hiba, ha a Valladolid ellen azzal a tudattal lépnénk pályára, hogy a nehezén már túl vagyunk. Az kétségkívül örömteli, hogy saját kezünkben a sorsunk, csakhogy a Valladolidot le kell győzni. Márpedig ellenfelünk a kiesés elől menekül, s az életéért harcol majd."

A statisztika persze a Barca mellett szól, amely hazai pályán csak egyszer botlott idén (17-1-0), ráadásul a Valladolid elleni utolsó két hazai bajnokiján összesen tíz gólt lőtt (tavaly 6-0, tavalyelőtt 4-1).

A bajnoki címért

1. Barcelona 96 pont
2. Real Madrid 95 pont

(Egymás ellen: Barcelona-Real 1-0, 2-0)

Ha a Barcelona győz, bajnok. A Real Madrid csak akkor lehet első, ha győz Malagában, a Barcelona pedig megbotlik a Camp Nouban.

A Bajnokok Ligájáért

4. FC Sevilla 60 pont
5. Mallorca 59 pont

(Egymás ellen: Sevilla-Mallorca 2-0, 3-1)

A BL-selejtezőt garantáló  4. helyért két csapat, a Sevilla és a Mallorca van versenyben. A Sevillának nyernie kell Almeríában, mert ha nem nyer, akkor a Mallorca megelőzheti (Almería-Sevilla, Mallorca-Espanyol).

A bentmaradásért

16. Málaga 36 pont
17. Santander 36 pont
18. Valladolid 36 pont
19. Tenerife 36 pont
20. Xérez 33 pont

Az alsóházban öt csapat félhet az utolsó fordulótól (az ötből három kiesik). Tegyük fel, hogy az első három mérkőzésen papírforma-eredmény születik:

Barcelona-Valladolid 1
Málaga-Real Madrid 2
Valencia-Tenerife 1
Santander-Sporting Gijón 1x
Osasuna-Xérez 2

Ebben az esetben a Santandernek elég az iksz is a bentmaradáshoz, ami a kilenc meccs óta nyeretlen Gijón ellen ez nem tűnik nehéz feladatnak.

A sokáig abszolút sereghajtó Xérez az utolsó fordulóra került ismét "versenyhelyzetbe", s ha legyőzi idegenben az Osasunát, akkor jó esélyei lesznek a bentmaradásra - ha pontszámban beéri a Málagát, a Valladolidot és a Tenerifét (36-36 pont), akkor az egymás elleni mérkőzések minitabellája alapján a Xérez maradna bent a La Ligában:

Xérez 11 pont
Tenerife 7 pont
Málaga 6 pont
Valladolid 5 pont

Ha a Xérez győz, de a másik három riválissal együtt a Santander is kikap, akkor az utolsó öt csapatnak egyaránt 36-36 pontja lesz. Az ötösfogat egymás elleni minitabellájából a Xérez és a Racing Santander kerülne ki győztesen:

Xérez 12 pont
Santander 11 pont

Tenerife 10 pont
Valladolid 9 pont
Málaga 8 pont

A kiesőjelöltek egymás elleni mérkőzései


Málaga-Santander 1-2, 3-0
Málaga-Valladolid 0-0, 1-1
Málaga-Tenerife 1-1, 2-2
Málaga-Xérez  2-4, 1-1
Santander-Valladolid 1-1, 1-2
Santander-Ténerife 2-0, 1-2
Santander-Xérez 3-2, 2-2
Valladolid-Tenerife 3-3, 0-0
Valladolid-Xérez 0-0, 0-3
Tenerife-Xérez 1-0, 1-2


Következik

Az utolsó forduló műsora + tippünk

Május 15., szombat
18:00   Bilbao-Deportivo (3-1)
20:00   Zaragoza-Villarrea (2-1)
20:00   Atlético-Getafe (2-3)
22:00   Almería-Sevilla (1-1)
22:00   Mallorca-Espanyol (3-1)
Május 16., vasárnap
19:00   Barcelona-Valladolid (4-0)
19:00   Málaga-Real Madrid (1-3)
19:00   Valencia-Tenerife (3-1)
19:00   Osasuna-Xérez (1-2)
19:00   Santander-Gijón (2-2)

Az előző héten játszott két fordulóból összesen tizenkét mérkőzés kimenetelét tippeltük meg helyesen, ezek közül öt telitalálat volt (Getafe-Gijón 1-1, Valencia-Xérez 3-1, illetve Getafe-Málaga 2-1, Espanyol-Osasuna 2-1 és Valladolid-Santander 2-1).


(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább