Magyar játékos a vb-ezüstérmes csehszlovák válogatottban

Magyar játékos a vb-ezüstérmes csehszlovák válogatottban

, gj

1934, Olaszország

A Mussolini-féle fasiszta rezsim propagandacélokra használta fel a vébét, a győzelemért járó prémium az átlagfizetés 20-szorosa volt.



Mi történt 1934-ben? A lapokban megjelentek az első sajtófotók a Dachau melletti politikai internálótáborról (Németországban ekkor már Hitler a kancellár); Kassán lecserélték a magyar múlt nagyjaira emlékeztető utcanévtáblákat (a Matica Slovenská javaslatára); a labdarúgó-világbajnokságot pedig a fasiszta Olaszország rendezte.

Hiányzott a címvédő

Ez volt az első világbajnokság, amelyet selejtezők előztek meg (egy érdekes eredmény: Spanyolország-Portugália 9-0). Az biztos volt, hogy Uruguay nem védi meg címét, mivel válogatottja - az európaiak négy évvel korábbi bojkottjára válaszolva - el sem utazott Olaszországba. A vébén csoportkör helyett azonnal kieséses rendszerben kezdtek a csapatok, ami nem tűnt bölcs döntésnek: Argentína és Brazília például 10 ezer kilométert utazott, aztán mindkettő vereséget szenvedett az első körben, s mehetett haza (tegyük hozzá: az argentinok a legjobbjaik nélkül érkeztek, attól való félelmükben, hogy az olasz klubok elszipkázzák a sztárjaikat).

Magyarok a vébén

A magyarok nem vették félvállról a vébét, Budapestről még egy bödön libazsír is útra kelt a válogatottal, hogy a csapat taljánföldön se maradjon "hazai ízek" nélkül. A magyar válogatott 1934. május 27-én, Nápolyban játszotta első világbajnoki mérkőzését, Egyiptom ellen (4-2), a vb-történet első magyar gólját Teleki Pál szerezte. A következő ellenfél az osztrák "csodacsapat" (Wundermannschaft) volt; a magyaroknál Sárosi sérülten vállalta a játékot, Markost kiállította a szigorú (és az osztrákok felé húzó) bíró, Avart pedig addig rugdosták, míg le nem sántikált a pályáról, s mivel cserelehetőség akkoriban még nem volt, a kilenc emberrel játszó magyarok végül 2-1-re kikaptak - és kiestek.

Románia csak egy meccset játszott a világbajnokságon, de említést érdemel, hogy a román keretben összesen 13 magyar ajkú játékos szerepelt (Zombori, Moravetz, Vogl, Kovács, Dobay, Bodola, Kotormány, Beke, Klimek, Schwartz, Juhász, Bürger és Barátky).

A legjobb meccs

Az Olaszország-Csehszlovákia (2-1) világbajnoki döntőnek a fasiszta pártról elnevezett római Stadio Nazionale PNF adott otthont. Mivel a Mussolini-rezsim a fasiszta eszmék propagálására használta a sportot is, a finálé helyszínén telefon- és távíróközpont várta az újságírókat, s a meccsről tíz ország (köztük Magyarország) közölt élő rádiótudósítást. A stadionban kétezer csehszlovák drukker buzdította csapatát (a cipőgyáros Bata egymaga három különrepülőt rendelt), s az esélytelen csehszlovákok majdnem meglepték a favoritot: a 76. percben Puc révén szereztek vezetést, s rögtön utána Svoboda a kapufát találta el. A kemény, helyenként durva futballt bemutató olaszok nem adták fel, s végül hosszabbításban lőtt góllal győztek, és fejenként 20 ezer líra prémiumot tehettek zsebre (az átlagfizetés húszszorosát).

Riportfilm az olasz válogatott mérkőzéseiről


A vébé hőse

Ezen a vébén elsősorban a kapusok vitték a prímet. Például a spanyol Zamora, akit hazájában kultikus figuraként tiszteltek (a spanyol élvonal legjobb kapusa évente Zamora-díjat kap). Vagy az olasz Combi, akinek a válogatottbeli debütálása igencsak emlékezetesre sikeredett - 1924-ben Budapesten hét gólt kapott a magyaroktól -, de az 1934-es világbajnokságon ragyogott. Szintúgy a csehszlovák Plánicka, aki egyetlen egyszer hibázott az egész tornán: pechjére éppen a döntőben.

Tudta-e, hogy...

...a beregszászi születésű Kalocsay Géza volt első magyar játékos, aki világbajnoki ezüstérmet szerzett? Kalocsay az 1934-es világbajnokságon a csehszlovák válogatott tagja volt, később pedig - már kispesti játékosként - beválogatták a magyar csapatba is. 2008 szeptemberében hunyt el Budapesten, 95 évesen.

1934, Olaszország
Döntő:
Olaszország-Csehszlovákia 2-1, hosszabbítás után
Róma, 21 059 néző
Gólszerzők: 81. Orsi, 95. Schiavio, ill. 76. Puc


Gólkirály: Oldrich Nejedly (csehszlovák, 5 gól)
Átlagnézőszám: 21 059


Az 1934-es világbajnokság összes eredménye (góllövőkkel, jegyzőkönyvekkel) >>>

(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább