Aranyat érdemelt volna a magyar Aranycsapat

Aranyat érdemelt volna a magyar Aranycsapat

, gj

1954, Svájc

Ma, amikor válogatottunkat Burkina Faso, Gabon és Venezuela is megelőzi a FIFA ranglistáján, alig hisszük el: az 1954-es svájci világbajnokságnak mi, magyarok voltunk az esélyesei. A toronymagas esélyesei.



Nem véletlenül tartott a magyaroktól a világ, Puskásék mindenkit elvertek, aki szembe jött velük a pályán.

Világverő magyarok

Úgy utaztak a vébére, hogy akkor már négy éve, 1950 májusától nem kaptak ki. S közben fölényesen megnyerték az 1952-es helsinki olimpiát, egy évre rá a római Olimpiai stadion avatásán 3-0-ra legyőzték Olaszországot (megtörve ezzel egy 28 éven át tartó átkot), majd 1953 novemberében - az Évszázad mérkőzésén - a londoni Wembley-ben százezer néző előtt focisulit tartottak az angoloknak, akik addig egyszer sem szenvedtek vereséget saját hazájukban (Anglia-Magyarország 3-6). A naiv angolok közvetlenül a vébé előtt "visszavágóra" érkeztek Budapestre, de elszámolták magukat (Magyarország-Anglia 7-1), két svájci csapatnak pedig megtiszteltetés volt, hogy a világbajnokság küszöbén az Aranycsapat edzőpartnere lehetett (Young Boys Bern 9-0, Servette Genf 8-2).


Gólrekord a vébén

A FIFA abban az évben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, ezért is rendezte Svájcban a vébét: "otthon" akarta ünnepelni a jubileumot. Ez volt az első világbajnokság, amelyet a televízió is közvetített (a rádió elterjedtebb volt abban az időben), s először számozták a mezeket! A gólokat tekintve is rekord született: 26 mérkőzésen összesen 140 találat esett, ami 5.3-as meccsenkénti átlagnak felel meg. A magyarok öt fellépésük során 27 gólt szereztek, Kocsis Sándor pedig 11 találattal lett gólkirály.


Liebrich vs Puskás

A vébé egy könnyed bemelegítéssel kezdődött az Aranycsapat számára (Magyarország-Dél-Korea 9-0), bár erről más volt a koreaiak véleménye; több játékosuk annyira kikészült a nagy iramtól, hogy egyszerűen lefeküdt a fűre pihenni... A következő ellenfél is csak kereste a labdát (Magyarország-NSZK 8-3), amitől a középhátvéd Liebrich bepöccent, és szó szerint szétrúgta Puskás bokáját. A magyar csapatkapitány hogyléte felől másnap annyi újságíró érdeklődött, hogy a szálloda ajtajára kiakasztottak egy táblát, "Puskás nem játszhat" felirattal.


Verekedős brazilok

A negyeddöntőben a brazilok túlzott keménységgel próbálták megállítani az Aranycsapatot, sikertelenül (Magyarország-Brazília 4-2). A mérkőzésen volt minden: bombagól, tizenegyes (kettő is), kiállítás (három is). A brazilok nehezen emésztették meg a vereséget, szurkolók rohantak a pályára, a futballisták pedig a meccs után dulakodni kezdtek: az öltözőfolyosón valaki egy szódásüveggel leverte a lámpát, és a sötétben egymásnak estek a felek (a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia).


A negyeddöntő



A legjobb meccs

A Magyarország-Uruguay (hosszabbítás után 4-2) mérkőzést sokan előrehozott finálénak tekintették, a World Soccer brit szaklap pedig beválogatta minden idők 10 legjobb futballmeccse közé. Az egyik oldalon Schiaffino, a másikon Kocsis tündökölt (Puskás még mindig bicegett, nem vállalta a játékot). Ez volt a címvédő Uruguay első veresége a világbajnokságokon!


Az elődöntő


A berni "csoda"

Következett a nyugatnémetek elleni döntő a berni Wankdorf-stadionban: NSZK-Magyarország 3-2. Hogyan kaphatott ki a magyar válogatott attól az ellenféltől, amelyet két héttel korábban 8-3-ra megvert? S egyáltalán: hogyan lehetettek aranyérmesek a nyugatnémetek, akik összesen 10 (igen: tíz!) gólt kaptak a magyaroktól a vébén? Ahogy Esterházy Péter írta: "Ez a mérkőzés a teremtés szégyene, botrányos lyuk az igazság firmamentumán."


Tévedett a partjelző

Pedig milyen jól indult: Puskás játékra jelentkezett, s a világbajnoki döntő kilencedik percében már 2-0-ra vezetett Magyarország, s 2-2-nél is óriási magyar ziccerek maradtak ki (kapufa, felső léc, Kohlmeyer mentése a gólvonalról). Rahn a 84. percben vezetést szerzett az ellenfélnek (2-3), de nem sokkal később Puskás egyenlített, 3-3! Illetve mégsem. Az angol játékvezető előbb megadta, majd partjelzője intésére - aki tévesen lest jelzett - érvénytelenítette a gólt. Az Aranycsapat négy év után először kapott ki, s ez a magyarok világbajnoki címébe került.


A döntő

A vereség okai

Egyesek Sebes Gusztáv szövetségi kapitányt hibáztatták, aki felforgatta az összeállítást, és beállította a még nem teljesen egészséges Puskást. A közhangulatra jellemző, hogy a magyar csapatnak hazafelé idő előtt le kellett szállnia a vonatról, mert Budapesten feldühödött tömeg várta a "veszteseket" (Sebes Gusztáv fiát megverték). Mások szerint a sáros, nehéz talajú pályán a nyugatnémetek jobban érvényesültek az akkor még ritkaságnak számító, csavaros stoplijú cipőikkel.


Doppingvádak

Akadtak, akik a részrehajlóan bíráskodó angol Linget okolták, de doppingvád is elhangzott, mivel még abban az évben az NSZK válogatottjának játékosai közül többen fertőző májgyulladással kerültek kórházba (amit a nem steril fecskendővel lehetett magyarázni). Néhány éve az ARD riportfilmje szólaltatta meg a berni stadion szertárosát, aki elmondta: a döntő után a nyugatnémet öltözőben a lefolyórács mögé dugott üres ampullákra bukkantak. A hivatalos verzió szerint csak C-vitamint és glukózt kaptak a németek, de kaphattak volna bármit: az 1954-es vébé idején ugyanis még nem volt doppingellenőrzés.


Tudta-e, hogy...
... a World Soccer brit szaklap minden idők második legjobb együttesévé választotta a magyar Aranycsapatot? Az első helyen az 1970-es brazil válogatott, a harmadikon pedig a Cruijff-féle, 1974-es holland csapat végzett.


1954, Svájc

Döntő:
NSZK-Magyarország 3-2 (2-2)
Bern, Wankdorf-stadion, 65 000 néző
Játékvezető: Ling (angol)
Gól: 11. Morlock, 19. és 84. Rahn, ill. 7. Puskás, 9. Czibor

A magyar csapat összeállítása:
Grosics - Buzánszky, Lóránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M.


Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Gólkirály: Kocsis Sándor (magyar, 11 gól)
Átlagnézőszám: 34 229


Az 1954-es világbajnokság összes eredménye (góllövőkkel, jegyzőkönyvekkel) >>>

(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább