Az iskolából kizárták, a pályán király lett: Pelé

Az iskolából kizárták, a pályán király lett: Pelé

, gj

1958, Svédország

Csehszlovákia 6-1-re verte Argentínát, a francia Just Fontaine pedig egymaga 13-szor járt túl a kapusok eszén.



Ez volt az első világbajnokság, amelyen már nem lehetett jelen a sorozat szülőatyja, Jules Rimet, aki 1956 októberében elhunyt.


Az első 0-0!

Először vett részt a vébéken a Szovjetunió (a legendás kapussal, Lev Jasinnal soraiban), s először szerepelt a vébén a hamburgi Uwe Seeler, aki aztán zsinórban 21 (!) világbajnoki meccsen lépett pályára a Nationalelf mezében. Először - és utoljára - fordult elő, hogy Nagy-Britannia mind a négy tagállama (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország) kvalifikálta magát a világbajnokságra. Az angolok gyászoltak: 1958 februárjában a müncheni légi katasztrófa során a Manchester United nyolc tehetséges játékosa szörnyethalt. Talán ennek a megrázkódtatásnak tudható be, hogy Anglia már a csoportkör után csomagolhatott, egyetlen mérkőzést sem nyert, s legjobb eredménye a brazilok elleni 0-0 volt - az első gólnélküli döntetlen a világbajnokságok történetében.

Magyar kudarc

Magyarország válogatottja az 1956-os események után szétesett, Puskás, Czibor és Kocsis az emigrációt választotta, nevüket kiejteni is tilos volt. A világbajnokságra Baróti Lajos vezetésével utazott ki a magyar csapat, s az első meccsen a következő összeállításban lépett pályára: Grosics - Mátrai, Sipos, Sárosi - Bozsik, Berendi - Sándor, Hidegkuti, Tichy, Bundzsák, Fenyvesi. A névsor nem tűnt rossznak, ennek ellenére a magyarok nem jutottak tovább a csoportból (Wales 1-1, Svédország 1-2, Mexikó 4-0, Wales ismételt meccsen 1-2).

Magyarország-Wales 1-2



"Fekete gyöngyszem"

A brazilok innovatív, 4-2-4-es játékrendszerben futballoztak, s volt két titkos fegyverük: az ördöngösen cselező Garrincha és egy 17 éves suhanc, Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé. A becenévnek nincs jelentése, ő maga mindenesetre nem szerette, ha így szólították: egyszer egy osztálytársát megütötte emiatt, amiért "Pelét" két napra kizárták az iskolából. A világ azonban ezen a néven ismerte meg őt, elsősorban a brazil-francia (5-2) elődöntő után, amelyen az ismeretlen "fekete gyöngyszem" mesterhármast ért el. Pedig a franciák nem akármilyen csapattal álltak ki: ott volt köztük Raymond Kopa, aki abban az évben BEK-et nyert a Real Madriddal, s megkapta a France Football Aranylabdáját, s ott volt Just Fontaine is, aki a világbajnokság minden mérkőzésén eredményes volt, s rekordot jelentő 13 találattal lett gólkirály - nem rossz mérleg egy olyan játékostól, aki eredetileg cserének számított, s csak René Bliard sérülése miatt kapott játéklehetőséget.

Brazília-Franciaország 5-2


A legfiatalabb győztes

A Brazília-Svédország (5-2) döntőt a helyszínen tekintette meg Gusztáv Adolf svéd király. A brazilok először futballoztak kék mezben (a sárga a házigazdáké volt), s mivel nyertek, úgy döntöttek: ez marad a váltómezük (máig az maradt). A finálé legszebb jelenete Pelé gólja volt, aki egy pimasz "esernyőcsel" után bombázott a kapuba. Tegyük hozzá: a hazai játékosok közül Gunnar Gren már akkor bemutatkozott a svéd válogatottban (1940 augusztusában), amikor Pelé még meg sem született! A brazil csodagyerek 17 éves és 249 napos volt, amikor világbajnok lett. Máig rekord.

A döntő


Tudta-e, hogy...

...a svédországi világbajnokságon Csehszlovákia 6-1-re legyőzte Argentínát? Ez volt az argentin futball történetének legsúlyosabb veresége a vébéken. A gaúchók szövetségi kapitánya Guillermo Stábile volt (az első vb-gólkirály).


1958, Svédország
Döntő:
Brazília-Svédország 5-2 (2-1)
Stockholm, Räsunda-stadion, 51 800 néző
Gól: 9. és 32. Vavá, 55. és 90. Pelé, 68. Zagallo, ill. 4. Liedholm, 80. Simonsson

Gólkirály: Just Fontaine (francia, 13 gól)
Átlagnézőszám: 25 880


Az 1958-as világbajnokság összes eredménye (góllövőkkel, jegyzőkönyvekkel) >>>

(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább