A futballhős, aki halálra itta magát

A futballhős, aki halálra itta magát

, gj

1962, Chile

A "kismadár" szárnyalt, Pelé megsérült, Csehszlovákia lett az ezüstérmes, Albert Flórián pedig a gólkirály.Két évvel a világbajnokság előtt természeti csapás sújtott le Chilére, a Richter-skála szerinti 9.5-os fokozatú földrengés-sorozatnak több mint ötezer halálos áldozata volt, s az általa előidézett szökőár (cunami) pedig Új-Zéland és Japán partjait is elérte (azóta is ez számít minden idők legnagyobb erejű földrengésének).

Tichy és Albert

Ezen a világbajnokságon a védekezésre tolódott a hangsúly, még a címvédő brazilok is átváltottak a progresszív 4-2-4-ről a biztonságosabb 4-3-3-ra, ennek megfelelően mindössze 89 gól esett a chilei tornán (1954-ben még 140 találat született!).


A Baróti Lajos vezette magyar válogatott nem kezdett rosszul, első meccsén 2-1-re legyőzte a sztárokkal (Jimmy Greaves, Bobby Charlton, Bobby Moore) felálló Angliát, Tichy Lajos pedig a vébé egyik legszebb találatát szerezte: egy lövőcsellel megetette a védőjét, majd ballal "bezúzta" a léc alá. A L'Humanité a "magyar újhullámról" írt, ennek megfelelően a Bulgária elleni mérkőzésen (6-1) Albert Flórián már az 50. másodpercben betalált (ez volt a leggyorsabb magyar gól a vébék történetében). A magyar válogatott az 1934-es vébétől kezdve zsinórban 17 vb-meccsen lőtt legalább egy gólt - a remek sorozat végül az Argentína elleni 0-0-s döntetlennel szakadt meg.


Magyarország-Anglia 2-1, csoportmérkőzés


A legjobb kapus: Schrojf

A negyeddöntőben Csehszlovákia várt a magyar válogatottra, egy kiismerhetetlen ellenfél, amely a csoportkörben nagy meglepetésre 1-0-ra legyőzte a favorizált Spanyolországot (Puskással, Gentóval, Suárezzel). A csehszlovák-magyar meccs is váratlanul indult (Scherer góljával 1-0), s Alberték hiába támadták végig a mérkőzést, az eredmény nem változott (bár sokak szerint Tichy szabadrúgásánál a labda a gólvonal mögé pattant). A meccs hőse a "fekete macskának" becézett csehszlovák kapus, Viliam Schrojf volt, akit utóbb a világbajnokság legjobb kapusává választottak. Szerény vigaszt jelentett a magyarok számára, hogy a 21 éves Albert Flórián a torna gólkirálya lett (további öt futballistával társbérletben), s ő érdemelte ki a világbajnokság legjobb fiatal játékosa címet is.


Magyarország-Csehszlovákia 0-1, negyeddöntő


A kutyafáját!

Egy kiskutya miatt kellett félbeszakítani a Brazília-Anglia (3-1) negyeddöntőt. A bitang jószág felfedező körútra indult a pályán, s még a brazil kapus, Gilmar sem tudta elkapni. Ez csak Jimmy Greavesnek sikerült: az angol bajnokság történetének legeredményesebb csatára (357 gól az élvonalban!) négykézlábra állva édesgette magához a kutyust, amely aztán nagy ijedtségében levizelte Greaves mezét.


A "kismadár" nagy cselei

A Brazília-Csehszlovákia (3-1) finálé az egyébként brillírozó Schrojf bakijáról maradt emlékezetes, aki benézte Amarildo lövését. A brazilok Pelé nélkül játszották végig a vébét (már a második meccsen megsérült, s többször nem is lépett pályára Chiláben), ott volt viszont minden idők egyik legjobb jobbszélsője, a karikalábú Garrincha ("kismadár"), akinek a bal lába 6 centivel rövidebb volt a jobbnál, s aki ördöngös cseleivel úgy szlalomozott a védők között, mintha csak gúlákat kerülgetett volna. Garrincha őstehetség volt, de botrányai idővel elhomályosították futballsikereit, s végül 49 évesen halálra itta magát.


Emlékezzünk meg Eduard Dubinszki szovjet hátvédről is, aki a jugoszlávok elleni csoportmeccsen lábtörést szenvedett (a vétkes Muhamed Mujicsot nem állította ki a bíró), és később belehalt a súlyos sérülés szövődményeibe.


A döntő


Tudta-e, hogy...
...Puskás Ferenc volt az első európai játékos, aki két ország válogatottjával is részt vett a világbajnokságon? Puskás 1954-ben a magyar válogatott csapatkapitánya volt, 1962-ben pedig a spanyol csapat tagjaként utazott Chilébe (a spanyolok végül nem jutottak tovább a csoportból).

1962, Chile
Döntő:
Brazília-Csehszlovákia 3-1 (1-1)
Santiago de Chile, 69 000 néző

Gólszerzők: 17. Amarildo, 69. Zito, 78. Vavá, ill. 15. Masopust


Gólkirály: Albert Flórián (magyar), Valentin Ivanov (szovjet), Drazsen Jerkovics (jugoszláv), Vavá, Garrincha (brazilok), Leonel Sanchez (chilei) - mind 4 gólosok


Átlagnézőszám: 27 911 néző


Az 1962-es világbajnokság összes eredménye (góllövőkkel, jegyzőkönyvekkel) >>>(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább