A futballhős, aki halálra itta magát

A futballhős, aki halálra itta magát

, gj

1962, Chile

A "kismadár" szárnyalt, Pelé megsérült, Csehszlovákia lett az ezüstérmes, Albert Flórián pedig a gólkirály.Két évvel a világbajnokság előtt természeti csapás sújtott le Chilére, a Richter-skála szerinti 9.5-os fokozatú földrengés-sorozatnak több mint ötezer halálos áldozata volt, s az általa előidézett szökőár (cunami) pedig Új-Zéland és Japán partjait is elérte (azóta is ez számít minden idők legnagyobb erejű földrengésének).

Tichy és Albert

Ezen a világbajnokságon a védekezésre tolódott a hangsúly, még a címvédő brazilok is átváltottak a progresszív 4-2-4-ről a biztonságosabb 4-3-3-ra, ennek megfelelően mindössze 89 gól esett a chilei tornán (1954-ben még 140 találat született!).


A Baróti Lajos vezette magyar válogatott nem kezdett rosszul, első meccsén 2-1-re legyőzte a sztárokkal (Jimmy Greaves, Bobby Charlton, Bobby Moore) felálló Angliát, Tichy Lajos pedig a vébé egyik legszebb találatát szerezte: egy lövőcsellel megetette a védőjét, majd ballal "bezúzta" a léc alá. A L'Humanité a "magyar újhullámról" írt, ennek megfelelően a Bulgária elleni mérkőzésen (6-1) Albert Flórián már az 50. másodpercben betalált (ez volt a leggyorsabb magyar gól a vébék történetében). A magyar válogatott az 1934-es vébétől kezdve zsinórban 17 vb-meccsen lőtt legalább egy gólt - a remek sorozat végül az Argentína elleni 0-0-s döntetlennel szakadt meg.


Magyarország-Anglia 2-1, csoportmérkőzés


A legjobb kapus: Schrojf

A negyeddöntőben Csehszlovákia várt a magyar válogatottra, egy kiismerhetetlen ellenfél, amely a csoportkörben nagy meglepetésre 1-0-ra legyőzte a favorizált Spanyolországot (Puskással, Gentóval, Suárezzel). A csehszlovák-magyar meccs is váratlanul indult (Scherer góljával 1-0), s Alberték hiába támadták végig a mérkőzést, az eredmény nem változott (bár sokak szerint Tichy szabadrúgásánál a labda a gólvonal mögé pattant). A meccs hőse a "fekete macskának" becézett csehszlovák kapus, Viliam Schrojf volt, akit utóbb a világbajnokság legjobb kapusává választottak. Szerény vigaszt jelentett a magyarok számára, hogy a 21 éves Albert Flórián a torna gólkirálya lett (további öt futballistával társbérletben), s ő érdemelte ki a világbajnokság legjobb fiatal játékosa címet is.


Magyarország-Csehszlovákia 0-1, negyeddöntő


A kutyafáját!

Egy kiskutya miatt kellett félbeszakítani a Brazília-Anglia (3-1) negyeddöntőt. A bitang jószág felfedező körútra indult a pályán, s még a brazil kapus, Gilmar sem tudta elkapni. Ez csak Jimmy Greavesnek sikerült: az angol bajnokság történetének legeredményesebb csatára (357 gól az élvonalban!) négykézlábra állva édesgette magához a kutyust, amely aztán nagy ijedtségében levizelte Greaves mezét.


A "kismadár" nagy cselei

A Brazília-Csehszlovákia (3-1) finálé az egyébként brillírozó Schrojf bakijáról maradt emlékezetes, aki benézte Amarildo lövését. A brazilok Pelé nélkül játszották végig a vébét (már a második meccsen megsérült, s többször nem is lépett pályára Chiláben), ott volt viszont minden idők egyik legjobb jobbszélsője, a karikalábú Garrincha ("kismadár"), akinek a bal lába 6 centivel rövidebb volt a jobbnál, s aki ördöngös cseleivel úgy szlalomozott a védők között, mintha csak gúlákat kerülgetett volna. Garrincha őstehetség volt, de botrányai idővel elhomályosították futballsikereit, s végül 49 évesen halálra itta magát.


Emlékezzünk meg Eduard Dubinszki szovjet hátvédről is, aki a jugoszlávok elleni csoportmeccsen lábtörést szenvedett (a vétkes Muhamed Mujicsot nem állította ki a bíró), és később belehalt a súlyos sérülés szövődményeibe.


A döntő


Tudta-e, hogy...
...Puskás Ferenc volt az első európai játékos, aki két ország válogatottjával is részt vett a világbajnokságon? Puskás 1954-ben a magyar válogatott csapatkapitánya volt, 1962-ben pedig a spanyol csapat tagjaként utazott Chilébe (a spanyolok végül nem jutottak tovább a csoportból).

1962, Chile
Döntő:
Brazília-Csehszlovákia 3-1 (1-1)
Santiago de Chile, 69 000 néző

Gólszerzők: 17. Amarildo, 69. Zito, 78. Vavá, ill. 15. Masopust


Gólkirály: Albert Flórián (magyar), Valentin Ivanov (szovjet), Drazsen Jerkovics (jugoszláv), Vavá, Garrincha (brazilok), Leonel Sanchez (chilei) - mind 4 gólosok


Átlagnézőszám: 27 911 néző


Az 1962-es világbajnokság összes eredménye (góllövőkkel, jegyzőkönyvekkel) >>>(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München…

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.

Tovább

Végül nem Tottit vettem meg…

, Nagy Dániel

Végül nem Tottit vettem meg…

Egy bordó mez hátulján ott volt, hogy Totti. Végül nem ezt vettem meg. Nem is lettem Róma-szurkoló. Viszont Totti a mai búcsújával nem csak az AS Románál zárt le egy korszakot, hanem ugyanúgy a Seria A, valamint az európai futball történtében is.

Tovább

Ma este megbukunk

, D. Bányász Gergő

Ma este megbukunk

Szinte lehetetlen úgy színházba menni, hogy előadás közben játszik a kedvenc (angol)csapatom. Az pedig csak kis gyógyír a kínzó fájdalomra, ha induláskor szerzünk vezetést.

Tovább

Madridi derbi: megint a Real!

, Kiss Tibor Noé

Madridi derbi: megint a Real!

Az Atlético ráijesztett a Real Madridra, de ennél többet nem tudott elérni – a 2:1-es győzelem azt jelenti, hogy a Real 4:2-es összesítéssel jutott be az idei BL-döntőbe.

Tovább

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

, Kiss Tibor Noé

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

A Monaco legyőzése után egyértelmű: a spanyol gigászok mellé felzárkózott a Juventus.

Tovább

Cristiano Ronaldo, a különbség!

, Kiss Tibor Noé

Cristiano Ronaldo, a különbség!

Nem mondhatni, hogy az Atlético Madridnak túl sok szerencsét hoznának a Real Madrid elleni mérkőzések a Bajnokok Ligájában.

Tovább

Úgy nézni meccset, mint apám

, Somos Ákos

Úgy nézni meccset, mint apám

A Real Madrid–Bayern München visszavágó volt az utolsó focimeccs, amit apámmal együtt néztem.

Tovább