Vb-résztvevők: Brazília

Vb-résztvevők: Brazília

, focitipp

A futballnemzet, amely rekordok sorával büszkélkedhet. Vb-előzetes, statisztikákkal és érdekességekkel.



A selejtezők során Brazília lőtte a legtöbb (33) és kapta a legkevesebb (11) gólt a dél-amerikai zónában. A kontinensen az 1998-as vb-selejtezők óta játszanak a csapatok körmérkőzéses rendszerben egymással - azóta még egyetlen csapat sem kapott ilyen kevés találatot egy sorozatban. Brazília 45 mérkőzés óta veretlen odahaza világbajnoki selejtezőn.

Brazília az egyetlen válogatott, amely az eddigi összes világbajnokságon részt vett. A brazilok - Németországgal holtversenyben - játszották a legtöbb mérkőzést (92), ők szerezték a legtöbb győzelmet (64), s ők lőtték a legtöbb gólt is (201). A Selecao ötszörös vb-győztes, 1958 és 1966 között pedig zsinórban 13 vb-találkozót nyert meg - ez mind rekord.

Brazília minden FIFA által szervezett tornán szerzett már aranyérmet: világbajnokságon, Konföderációs kupán, U17-es vébén, U20-as vébén, strandfociban és futsalban is.

Pelé rekordjai: ő a tornák történetének legfiatalabb góllövője, mesterhármas-szerzője, döntőbeli résztvevője és győztese.

A legtöbb nyertes vb-mérkőzésen Cafu szerepelt. Brazília 16-ot megnyert abból a 20 meccsből, amelyen az egykori jobbhátvéd pályára lépett.

A világbajnokságok történetének legeredményesebb játékosa Ronaldo, aki összesen 15 gólt szerzett.

A brazilok jelenlegi szövetségi kapitánya, Dunga játékosként 18 világbajnoki mérkőzésen szerepelt 1990 és 1998 között. 1994-ben a győztes csapat kapitánya volt.

Kulcsfigura: Kaká
Sérült is volt, durcás is volt az idei szezonban, de azért Kaká mégiscsak Kaká. Stílusát figyelve azt hinnénk, a futball egyszerű játék: csak meg kell iramodni a labdával az ellenfél kapuja felé. A brazilok Kaká nélkül is jók. De Kakával még jobbak.

Országinfó
Lakosok száma: 198 millió
A futballszövetség alapítási éve: 1914
Igazolt játékosok száma: 2 140 000
Klubok száma: 29 208


Sikerek

Világbajnok (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), Copa America-győztes (8-szor)


Aktuális világranglista-helyezés: 2.


A legtöbb válogatottság: Cafú (142)
A legtöbb gól: Pelé (77)


Mérlege a vébéken: 64 győzelem, 14 döntetlen, 14 vereség


Mérkőzései a csoportkörben:
Június 15., kedd: Brazília-Észak-Korea (Johannesburg, 20:30)
Június 20., vasárnap: Brazília-Elefántcsontpart (Johannesburg, 20:30)
Június 25., péntek: Portugália-Brazília (Durban, 16:00)


Szövetségi kapitány: Carlos Dunga (1963, brazil)


(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább