Botrányos játékvezetés és lángoló szurkoló

Botrányos játékvezetés és lángoló szurkoló

, gj

2002, Dél-Korea és Japán

A címvédő franciák rúgott gól nélkül búcsúztak, a török szövetségi kapitány szobrot kapott. Először rendeztek világbajnokságot Ázsiában, a pálya azonban - főleg a dél-koreaiak esetében - feltűnően lejtett.



Az ecuadori Byron Moreno például fölöttébb részrehajlóan vezette a Dél-Korea-Olaszország (2:1) nyolcaddöntőt: előbb büntetőt ítélt a hazaiak javára (kihagyták), majd "elfelejtette" kiállítani a Del Pierót arcon könyökölő koreai védőt, érvénytelenítette az olasz Tommasi szabályos gólját, és a végére hagyta a bónuszt: a Tottival szemben elkövetett szabálytalanság után nem ítélt tizenegyest, hanem általános meglepetésre kiállította az olaszt! Korea végül 2:1-re nyert és továbbjutott.

Kirúgták a gólszerzőt

"Pályafutásom legszebb pillanata ez" - nyilatkozta a győztes gól szerzője, a koreai An Dzsun Hvan, aki pechjére Olaszországban, a Perugia csapatában futballozott. A klubelnök (Luciano Gaucci) azonnal üzent neki a mérkőzés után: látni sem akarják a klubnál, a szerződését felbontják, és lehetőleg be se tegye a lábát Perugiába! A RAI olasz tévétársaság pedig kártérítési pert helyezett kilátásba a "csaló" FIFA-val szemben, az olaszok korai búcsúja miatti bevételkiesésre hivatkozva. A koreaiak viszont szégyenkezés nélkül örültek a sikernek, Szöül utcáin patakokban folyt a pezsgő, szóltak a hagyományos óriásdobok, egy szurkoló pedig felgyújtotta magát, ezzel az áldozattal akarván hozzájárulni a válogatott további győzelmeihez.



Szobrot az edzőnek!

Ehhez viszont nem ő, hanem egy másik játékvezető, az egyiptomi Gundar járult hozzá, hathatósan: a Dél-Kora-Spanyolország mérkőzésen két szabályos spanyol gólt érvénytelenített, a tizenegyespárbajt pedig a házigazdák nyerték. S bár a végén a koreaiak kénytelenek voltak beérni a 4. hellyel (a bronzmeccsen kikaptak a törököktől), Guus Hiddink szövetségi kapitány így is a mennybe ment: tiszteletbeli koreai állampolgár lett, évi egymillió dolláros fizetése mellé pedig luxusnyaralót kapott. A 3. helyezett törökök edzője, Senol Günes csalódottabb lehetett, neki "csak" szobrot emeltek Trabzon városában.


Francia szégyen

Már a csoportmeccsek után csomagolhattak a címvédő és Eb-győztes franciák, akik a nyitómeccsen Bouba Diop góljával kikaptak Szenegáltól, s végül szégyenszemre rúgott gól nélkül estek ki (a világbajnokságok történetében még soha ilyen rosszul nem szerepelt a címvédő, mint 2002-ben a franciák). A vb-újonc szenegáliak viszont egészen a negyeddöntőig jutottak, s végül úgy búcsúztak, hogy a rendes játékidőben egyszer sem kaptak ki (Franciaország 1:0, Dánia 1:1, Uruguay 3:3, Svédország 1:1, Törökország 0:0).


A lepkéző Seaman

Sokan az esélyesek között emlegették a Sven-Göran Eriksson vezette Angliát, amely a selejtezők során 5:1-re győzött idegenben Németország ellen. Az angolok jól kezdték a vébét, Beckham büntetőjével legyőzték Argentínát (s megszabadultak egy régi traumától), a nyolcaddöntőben pedig könnyedén kigurigázták Dániát (3:0). S ki tudja, meddig jutottak volna, ha kapujukat nem a "lepkéző" Seaman őrzi, aki a brazilok ellen benézte Ronaldinho pimaszul ívelt, 35 méteres szabadrúgását - Anglia pedig kiesett.



Német menetelés

A Brazília-Németország (2:0) döntőt Yokohamában játszották - gondolták volna, hogy ez volt az első brazil-német párharc a világbajnokságok során? Németországgal előzetesen senki sem számolt (maguk a németek sem), önbizalmukat azonban meghozta a szaúdiak elleni 8:0-s győzelem. Tegyük hozzá: a Nationalelf sikeréhez a szerencsés sorsolás is kellett, hiszen a fináléig vezető úton Szaúd-Arábián kívül Írország (1:1), Kamerun (2:0), Paraguay (1:0), az Egyesült Államok (1:0) és Dél-Korea (1:0) volt az ellenfelük - nem egy félelmetes névsor.


Kahn bakija

A döntőben azonban a németek majdnem ráijesztettek a favorizált brazilokra (Neuville a második félidő elején, 0:0-nál kapufát lőtt), hogy aztán éppen az addigi húzóember, Oliver Kahn bakija döntse el az arany sorsát: Rivaldo gyenge lövése után Kahn kiejtette a labdát, éppen az érkező Ronaldo elé.



Gólkirály: Ronaldo

Brazília ötödik aranyát szerezte, ráadásul száz százalékos teljesítménnyel. A gólkirály Ronaldo lett, aki a torna végén sajátos megkülönböztető frizurát (elöl meghagyott "frufrut") viselt, mivel kisfia az első meccsen összetévesztette őt Roberto Carlosszal. Pedig nehéz volt összekeverni őket: Ronaldo összesen nyolcszor talált be az ellenfeleknek, márpedig Gerd Müller óta senki sem lőtt ennyi gólt egy vébén.


Tudta-e, hogy...
...a világbajnokságok történetének leggyorsabb gólját a török Hakan Sükür szerezte? A 2002-es bronzmérkőzésen Sükür 11 másodperc elteltével betalált Dél-Korea ellen.


Döntő:


Brazília-Németország 2:0 (0:0)
Yokohama, 69 029 néző
Gól: 67. és 79. Ronaldo


Brazília: Marcos, Edmilson, Lucio, Roque Junior, Cafu, Roberto Carlos, Kleberson, Ronaldinho (85. Juninho Paulista), Gilberto Silva, Ronaldo (90. Denilson), Rivaldo. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.


Németország: Kahn, Linke, Ramelow, Metzelder, Schneider, Bode (84. Ziege), Frings, Jeremies (78. Asamoah), Hamann, Neuville, Klose (74. Bierhoff). Szövetségi kapitány: Rudi Völler.


Gólkirály: Ronaldo (brazil, 8 gól)
Átlagnézőszám: 42 268
A 2002-es világbajnokság összes eredménye (góllövőkkel, jegyzőkönyvekkel) >>>

(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább