A spanyolok kék meze és az 1400 ingyen pizza

A spanyolok kék meze és az 1400 ingyen pizza

, gj

Statisztikai csemegék a világbajnokság csoportköréből.



A csoport

Dél-Afrika az első házigazda, amely nem jutott tovább a csoportkörből.

Franciaország harmadszor játszott a rendező ország csapatával a világbajnokságokon, és harmadszor is vereséget szenvedett (1966-ban Angliától kapott ki 2-0-ra, 1978-ban Argentínától 2-1-re).


Yoann Gourcuff a hatodik kiállított francia játékos a vébéken.


Harmadszor fordult elő, hogy a vb-ezüstérmes a következő világbajnokságon nem jutott tovább a csoportkörből (1958-ban Magyarország, 1970-ben Olaszország, most pedig Franciaország jutott erre a sorsra).


Thierry Henry a 17. világbajnoki mérkőzésén lépett pályára, s ezzel utolérte Fabien Barthezt.


Írországban a Pizza Hut minden gól után, amit a franciák kaptak 350 ingyen pizzát osztott szét, vagyis a vébé alatt összesen 1400-at.


56 év óta először fordult elő Uruguay válogatottjával, hogy megnyerte csoportját.

Az uruguayiak három mérkőzésen egyetlen gólt sem kaptak, s ezzel megismételték az olaszok (1990), az argentinok (1998) és a svájciak (2006) teljesítményét.


B csoport

Ez a tizenötödik világbajnokság, amelyen részt vesznek az argentinok, de csak harmadszor fordult elő, hogy a csoportkörben mindhárom mérkőzésüket megnyerték (1930 és 1998 után).


Martin Palermo a negyedik olyan labdarúgó a világbajnokságokon, akinek a családneve egyben egy olasz élvonalbeli klub neve is. Az eddigiek: Juve (Norvégia, 1938); Roma (Argentína, 1962, 1966); De Napoli (olasz, 1986, 1990).


Martin Palermo a legidősebb debütáns gólszerző a vébék történetében (36 éves és 277 napos volt a görögök elleni meccs napján, s ez volt az első vb-mérkőzése). Ezzel ő a legidősebb argentin gólszerző a világbajnokságokon.


A nigériai Kalu Uche ugyanabban a percben lőtte a gólt, ahányas mezszáma van: a tizenkettedikben. Ő a harmadik ilyen játékos ezen a vébén, az előzőek: Heinze (6.), Gerrard (4.), Khumalo (20.).


C csoport

Algéria utoljára 1986-ban lőtt gólt világbajnoki mérkőzésen, ez 481 percnyi böjtöt jelent.


Az Algéria elleni találkozó volt az amerikaiak 19. csoportmeccse a vébéken - s az első, amelyen nem kaptak gólt!


Anglia június 23-án legyőzte Szlovéniát, és továbbjutott a csoportból. Június 23-a nem csupán emiatt emlékezetes Fabio Capello, az angolok szövetségi kapitánya számára: Capello játékosként ezen a napon szerezte egyetlen gólját a világbajnokságokon, az 1974-es Olaszország-Lengyelország (1-2) mérkőzésen.


Jermain Defoe a Tottenham első gólszerzője a vébéken 1998 óta - akkor a Spurs német csatára, Jürgen Klinsmann talált be Mexikó ellen.


A német Wolfgang Stark négyszer vezetett mérkőzést Angliának, s az angolok mindegyiket megnyerték (Szlovákia, Észak-Írország, Görögország és Szlovénia ellen).


Anglia először szerepelt tiszta piros szerelésben (mez, nadrág, sportszár) világbajnoki meccsen 1970 óta. Ez volt az ötödik ilyen alkalom a világbajnokságok történetében, s Anglia egyszer sem kapott ki tiszta pirosban.


D csoport

A Ghána-Németország (0-1) mérkőzésen Kevin-Prince Boateng a ghánai, féltestvére, Jerome Boateng pedig a német csapatban játszott. Először fordult elő a világbajnokságok történetében, hogy két testvér egymás ellen lépett pályára.


Ausztrália legyőzte Szerbiát, s ez volt a "kenguruk" második győzelme vb-mérkőzésen (az elsőt Japán ellen érték el, 2006-ban).


Szerbia a második csapat a világbajnokságokon, amely annak ellenére nem jutott tovább a csoportkörből, hogy legyőzte Németországot (1982-ben Algéria verte meg az NSZK-t, de nem jutott tovább).


Ausztrália eddig összesen 900 percet játszott a világbajnokságokon, de csak a 2-es mezszámú játékosok voltak végig a pályán (1974-ben Doug Utjesenovic, 2006-ban és 2010-ben pedig Lucas Neill).


A német csapatból Toni Kroos az egyetlen, aki a berlini fal 1989 novemberi leomlása után született (1990. január 4-én).


E csoport

A világbajnokságok történetének 200. büntetőjét a dán Jon Dahl Tomasson végezhette el - és kihagyta. Tomasson mindazonáltal belőtte a kipattanót, s ez volt az első válogatottbeli gólja az utóbbi két évben, a dán válogatottban pedig az 52., amivel csúcstartónak számít.


Kamerun a huszadik mérkőzését játszotta a vébéken, s ezzel rekordernek számít az afrikai országok között. Ez a vébé azonban nem róluk szólt: először fordult elő, hogy a kameruniak mindhárom csoportmeccsüket elveszítették.


A kameruni Rigobert Song első és (eddigi) utolsó vb-mérkőzése között 16 év és 9 nap telt el (a rekordot a legendás mexikói kapus, Antonio Carbajal tartja, 16 év 25 nappal).


Rigobert Song az egyetlen afrikai futballista, aki négy világbajnokságon szerepelt (1994, 1998, 2002, 2010).


Dirk Kuijt a holland válogatott utolsó 31 mérkőzésének mindegyikén pályára lépett.


A csoportkörből Argentína és Hollandia jutott tovább 100%-os teljesítménnyel. A 2006-os vébén ez négy csapatnak sikerült (Brazíliának, Spanyolországnak, Németországnak és Portugáliának), de egyikük sem jutott be a döntőbe.


Japán két gólt szerzett Dánia ellen szabadrúgásból - ilyesmi vb-mérkőzésen utoljára Jugoszláviának sikerült 1974-ben, Zaire ellen.


Robin van Persie a negyedik holland futballista, aki két különböző vébén gólt lőtt - Rep (1974, 1978), Rensenbrink (1974, 1978) és Bergkamp (1994, 1998) után.


F csoport

Ez a negyedik alkalom a vébék történetében, hogy a címvédő (Olaszország) nem jutott tovább a csoportkörből (1950-ben ugyancsak Olaszország, 1966-ban Brazília, 2002-ben pedig Franciaország maradt szégyenben).


Először fordult elő, hogy az előző világbajnokság két döntőse közül egyik sem jutott tovább a csoportkörből.


Ezt megelőzően az olasz válogatott még sosem végzett csoportutolsóként a világbajnokságokon.


Róbert Vittek duplázott az olaszok ellen, s ezzel már ő a szlovák válogatott gólrekordere (23 góllal) - megelőzte az addigi csúcstartót, Németh Szilárdot.


Vittek az ötödik játékos, aki egy vb-mérkőzésen két gólt lő az olaszoknak - ilyesmi utoljára a chilei Marcelo Salasnak sikerült 1998-ban.


A világbajnokságokon mindössze másodszor kapott ki úgy az olasz válogatott, hogy két gólt lőtt (1950-ben Svédországgal szemben maradt alul 3-2 arányban).


Fabio Cannavaro a 18. vb-mérkőzésén lépett pályára, s Olaszországban csak Paolo Maldini előzi meg az vb-örökranglistán.


A Szlovákia elleni 2-3 volt az olaszok hetvenedik vb-mérkőzése.


A Paraguay-Új-Zéland (0-0) találkozó volt a világbajnokságok történetének 750. mérkőzése.


G csoport

Brazília eddigi világbajnoki mérkőzéseire több mint ötmillió néző váltott jegyet.


Kaká a tizedik brazil játékos, aki piros lapot kapott a világbajnokságokon. Az előző kiállított brazil futballista Ronaldinho volt 2002-ben az angolok ellen.


A világbajnokságokon Argentína és Brazília vezet a piros lapok számát tekintve (10-10).


Az elefántcsontparti Didier Drogba fejesgólja volt az első találat, amelyet afrikai csapatok szereztek Brazília ellen.


Hollandia után Brazília volt a második továbbjutó a csoportkörből. 1994 óta a brazilok mindegyik világbajnokságon már az első két csoportmérkőzés után bebiztosították továbbjutásukat a nyolcaddöntőbe.


A portugálok hét gólját hat játékos szerezte Észak-Korea ellen (7-0). Csak egyetlen olyan válogatottat találunk a vébék történetében, amelyiknek több játékosa iratkozott fel a góllövőlistára egyetlen meccsen: 1974-ben a Jugoszlávia-Zaire (9-0) mérkőzésen hét jugoszláv futballista betalált az ellenfélnek.


A portugálok kétszer játszottak Észak-Koreával a világbajnokságokon, s a két meccsen összesen 12 gólt lőttek (5-3, 7-0).


Portugália a második csapat a vébéken, amelyik hat gólt lőtt a második félidőben. Az első Magyarország (1982-ben a Salvador elleni 10-1 során).


Nem kímélték egymást a portugálok és a brazilok: a játékvezető az első félidőben 7 sárga lapot mutatott fel. Az első félidei "kártyacsúcsot" a 2002-es Kamerun-Németország mérkőzés tartja, 9 sárga lappal.


Brazília az utóbbi nyolc világbajnokság mindegyikén csoportelsőként jutott tovább.


Észak-Korea 12 gólt kapott, s ez a legrosszabb mérleg a vébéken 1982 óta, amikor Salvador válogatottja 13-szor kapitulált a csoportkörben (ebben benne volt a magyarok elleni 10-1-es vereség is). A negatív rekordot mellesleg nem Észak-Korea, hanem Dél-Korea tartja, amely 1954-ben 16 kapott góllal búcsúzott - pedig csak két meccset játszott.


1982 óta először fordult elő olyan csoportmérkőzés, amelyen Brazília nem lőtt gólt.


H csoport

A svájci válogatott 558 percen percen át bírta kapott gól nélkül, ami vb-rekordot jelent. A chilei Mark Gonzalez volt az, aki bevette a svájci kaput - ilyesmi ezt megelőzően világbajnoki mérkőzésen a spanyol Txiki Beguiristainnak sikerült, 1994-ben.


David Villa kihagyta a tizenegyest Honduras ellen, s ez volt az első kihagyott spanyol büntető a vébéken (15 kísérletből).


A világbajnokság csoportkörében összesen 101 gól esett, ami 2,1-es meccsenkénti gólátlagot jelent - ez minden idők legalacsonyabb gólátlaga a csoportkörben.


Spanyolország az első csapat - az 1986-os magyar válogatott után -, amely sárga és piros lapok nélkül zárta a csoportkört.


Honduras és Algéria rúgott gól nélkül búcsúzott az idei világbajnokságtól.


A nyugatnémet (1982) és a mexikói (1994) után a spanyol válogatott a harmadik a vb-k történetében, amely úgy végzett a csoport első helyén, hogy az első mérkőzését elveszítette.


A spanyol Andrés Iniesta szerezte az idei vébé századik gólját.


A spanyolok zsinórban a negyvenedik olyan válogatott mérkőzésüket is megnyerték, amelyen ők szerezték az első gólt.


Iker Casillas ötvenedszer viselte a spanyol válogatott csapatkapitányi karszalagját, s ezzel utolérte az eddigi csúcstartót, Andoni Zubizarretát.


A csoportkörben az Atlético Madrid játékosai lőtték a legtöbb gólt (összesen ötöt).


Hatvan év szünet után ismét kék mezben léptek pályára vb-meccsen a spanyolok, ráadásul - akárcsak 60 éve - ismét Chile ellen viselték a rendhagyó vb-szerelésüket (és ismét győztek).


(gj)


*****


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább