Volt egy vébé Afrikában

Volt egy vébé Afrikában

, gj

Ha egyszer a spanyolok ráéreznek a győzelem ízére, onnantól kezdve senki sem tudja majd megállítani őket - mondta Zinedine Zidane két évvel ezelőtt. Ráérzett a lényegre.



A spanyolok utóbbi 55 mérkőzésükből 51-et megnyertek. Ma ők a világ legjobbjai. Negyvennégy évig vártak trófeára, hogy aztán Európa- és világbajnokok legyenek.

Csiki-csuki
Idén talán nem játszott olyan látványos focit a spanyol válogatott, mint a 2008-as Eb-n, de fejben "ott voltak": a mentális erejük lendítette át őket az első sokkon (Svájc 0-1), az egyenes kieséses szakaszban pedig minden meccsüket necces eredménnyel, 1-0-ra nyerték, s minden esetben úgy, hogy 0-0-s félidővel fordultak. Ez lelkierő kérdése: nem kapkodni, várni a megfelelő pillanatra, akkor is, ha nem megy. Felpörögni a végére.

A primadonnás spanyol stílus már a múlté: ez a csapat megtanult labdát szerezni. A védekezést kitolják, az ellenfelet azonnal letámadják, s ha megszerzik a labdát, akkor kezdődhet a csiki-csuki: eldugják, elrejtik a labdát, kipasszolják az ellenfelet. A spanyolok ellen irtózatosan nehéz támadásokat szőni. Ahhoz ugyanis labda kell.

A labda azonban a mérkőzés nagy részében Xavinál és Iniestánál van. Ez a tandem alighanem a futball legnagyobb eseménye Diego Maradona óta. Egyik sem szupersztár, nem címlapceleb, ketten együtt mégis valami egészen rendkívülit tudnak. "Xavi és Iniesta beülteti az ellenfelet a körhintába, s azzal vége is a meccsnek" - nyilatkozta róluk a tavalyi Barcelona-Manchester Utd (2-0) BL-döntő után Sir Alex Ferguson.

Xavi, a passzkirály
"A futball mesterei ők" - vélekedett Joachim Löw is, a németek szövetségi kapitánya, aki a spanyolok elleni vesztes elődöntő után elismerte: a jobbik győzött. A világbajnoki mezőnyből a spanyolok próbálkoztak a legtöbbször lövéssel (121-szer), ők vezették a legtöbb támadást (107-et), s természetesen övék a passzkirály is: Xavi, aki a vébén összesen 669-szer passzolt, 81%-os pontossággal. Csak összehasonlításképpen: a döntőben kétszer annyi átadása volt, mint Wesley Sneijdernek, a holland irányítónak.

S ne feledkezzünk meg Iker Casillasról sem: a spanyol kapus sorsdöntő pillanatban büntetőt hárított a Paraguay elleni negyeddöntőben, a hollandok elleni fináléban pedig kétszer is egy-az-egyben hárított Robbennel szemben. Tízes osztályzat.

A spanyolok szemére vetették, hogy csak egyfajta szisztémát játszanak (a 4-2-3-1 offenzívabb verzióját), s nem tudnak váltani. A spanyolok erre azt felelik: nem is akarnak váltani. Ezzel a játékkal is szétzilálják az ellenfelet. Kétségkívül előnyükre vált az is, hogy jól ismerik egymást: a hollandok elleni világbajnoki döntőben pályára lépő spanyol kezdőcsapatból hatan (Puyol, Piqué, Busquets, Xavi, Iniesta és Pedro) az egész szezonban együtt futballoztak a Barcelonában (nyártól ráadásul David Villa is a Barca játékosa lesz). Az összeszokottság gyümölcsöző, Puyol, Xavi és Iniesta például az utóbbi három évben minden létező trófeát megnyert:

2008: Európa-bajnoki cím
2009: BL-győzelem (s hozzá öt további trófea)
2010: világbajnoki cím

Sokan a védelmet tartották a spanyolok gyenge pontjának. Kérdéses volt, mennyire hiányzik majd a védekező középpályás posztján maradandót alkotó Marcos Senna, aki a 2008-as Eb-győztes csapat kulcsfigurája volt. Nem hiányzott. A helyén futballozó Sergio Busquets ugyanis legalább olyan hibátlan szűrőmunkát végzett a védősor előtt cirkálva, mint elődje.

A spanyolok leggyengébb formációja - némi meglepetésre - a csatársor volt. Fernando Torres áprilisi térdműtétje óta csak keresi önmagát, a liverpooli melankóliából nem könnyű kilábalni.  Nem volt sokkal meggyőzőbb Pedro sem, akinek pedig kiváló idénye volt a Barcával. A vébén azonban öncélúan futballozott, és elszórakozta a ziccereit. Akárhogy is nézzük: a spanyolok hét mérkőzésükön mindössze nyolc gólt szereztek (Villa 5, Iniesta 2, Puyol), márpedig ez - legyen bármilyen tetszetős is a csiki-csuki - nem egy kiváló bizonyítvány.

Narancs: sárga és piros
A hollandok azért utaztak Dél-Afrikába, hogy megnyerjék a világbajnokságot, és láthatóan mindent (stílust, eleganciát, fair játékot) ennek a célnak rendeltek alá. Ahogy a brazilokat levették a pályáról, vagy ahogy Sneijder egyszer-kétszer rádőlt a labdára: az szép volt. Minden más: csúnya.

Heitinga, Van Bommel vagy De Jong megmozdulásait egy karateversenyen talán díjaztuk volna, így csak szörnyülködni lehetett azon, hogy az "Oranje szadistái" szabadon garázdálkodhattak a pályán. Kell-e mondani: ők követték el a legtöbb szabálytalanságot (126-ot), ők kapták a legtöbb sárga lapot (23-at), s tulajdonképpen örülhetnek, hogy az egész vébét egyetlen piros lappal letudták (ez sajnos a „puha” játékvezetést minősíti).

Ami a játéktudást illeti, ketten emelhetők ki a hollandok közül: az Interrel idén triplázó Wesley Sneijder (aki idegileg elfáradt a döntőre), és Arjen Robben, aki kiváló spíler, félelmetes bal lábbal, ugyanakkor azonban egy idősödő, hisztérikus színésznőre hasonlít, aki sértetten nyafog, telleget, reklamál (és dühből rátapos az elé vetődő Casillasra). A hollandok 1974 és 1978 után harmadszor szerepeltek vb-döntőben, s harmadszor is alulmaradtak. Rekord.

Német lecke
A dél-afrikai világbajnokságon a német válogatott játszotta a legszebb futballt. Gyors, lendületes, lényegre törő játék: ez jellemzi a Nationalelfet. Ha ők nincsenek, akkor a vébé unalomba fullad. A németek három ellenfelüknek (Ausztráliának, Angliának és Argentínának) négy-négy gólt lőttek, s ilyesmire utoljára a brazilok voltak képesek 1970-ben.

Nehéz kit kiemelni a német válogatottból, mert több kiváló teljesítmény is akadt. Precízen és hibátlanul futballozott a csapatkapitány Philipp Lahm. Elemében volt Bastian Schweinsteiger, aki már 80 válogatottság fölött jár - pedig még csak 25 éves (Sir Alex Ferguson szerint "Schweini" a torna legjobbja volt, bár Uruguay ellen a félpályánál labdát vesztett, amiből az ellenfél gólt lőtt). Mesut Özil már most, 21 évesen is a világ egyik legjobb karmestere, aki a legforróbb szituációkban is hidegvérrel cselekszik.

Thomas Müller pedig maga a csoda: öt kapura tartó lövésből öt gólt szerzett a vébén, emellett adott három gólpasszt is. A 20 éves Müller kapta a torna legeredményesebb góllövőjének járó Aranycipőt, s ezzel ő a második legfiatalabb aranycipős a világbajnokságok történetében - a legfiatalabb a 20 éves és 268 napos magyar Albert Flórián volt 1962-ben.

A tavaly nyári U21-es Európa-bajnokság után azt írtuk: a jövő német válogatottját bevándorló családból származó játékosok alkotják majd. A jövő elérkezett: Özil, Khedira, Boateng vagy vagy Aogo azóta már a felnőtt csapat tagja.

Sokan vitatják a bronzmérkőzés létjogosultságát ("nincs komoly tétje"), viszont az Uruguay-Németország (2-3) találkozó éppen arról győzött meg mindenkit, hogy milyen látványos, izgalmas és gólokban gazdag lehet egy futballmeccs, ha a tét (a dollármilliókban kifejezhető tét) nem nyomja agyon a játékosokat. A bronzmeccsek egyébként is a vébék legszínesebb összecsapásai közé tartoznak, valószerűtlenül magas, 4 fölötti meccsenkénti gólátlaggal (a "civil" vb-mérkőzéseken átlagban 2,8 gól születik). Az utóbbi nyolc bronzmeccs eredménye:

2010 Uruguay-Németország 2-3
2006 Németország-Portugália 3-1
2002 Dél-Korea-Törökország 2-3
1998 Hollandia-Horvátország 1-2
1994 Svédország-Bulgária 4-0
1990 Olaszország-Anglia 2-1
1986 Franciaország-Belgium 4-2, h.u.
1982 Lengyelország-Franciaország 3-2

Suárez: hős vagy csaló?

Álljunk meg egy szóra Uruguaynál. Ez a hárommilliós ország kétségkívül a világbajnokság nagy nyertese volt, válogatottja 1970 óta nem szerepelt ilyen jól a vébéken, ráadásul volt egy kulcsjátékosa: Diego Forlán. Ő lehetett volna a dél-afrikai világbajnokság hőse, ha a németek elleni bronzmeccs utolsó másodpercében belövi a szabadrúgást - de mivel csak a felső lécet találta telibe, Forlán ötgólos maradt (harmadmagával holtversenyben), Uruguay pedig érem nélkül zárt.

Többet talán nem is érdemelt volna - ők voltak ugyanis a vébé "franciái": a pótselejtezőkben Thierry Henry, a vébéken pedig Luis Suárez volt az, aki aláásta a futball hitelét. Suárez a Ghána elleni negyedöntő legvégén kézzel mentett a gólvonalon, amiért bár piros lapot kapott, de ez a szabálytalanság fosztotta meg Ghánát a továbbjutástól - a fair play szellemét kigúnyoló Suárez pedig boldogan integetett a szurkolóknak.

Az "angol beteg"

Messi, Kaká, Drogba, Rooney és Cristiano Ronaldo csillogását várta a közvélemény: a világbajnokságon azonban mind az öt sztár csütörtököt mondott. Az argentinok cirkuszi showműsora - Maradonával a főszerepben - érdekes volt, csakhogy játékuk nélkülözött mindenfajta rendszert és futballtaktikai elemet, a társak által kellőképpen nem támogatott Messi szenvedett a pályán. Brazília? Luis Fabiano esernyőcsele, Maicon gólja, és Kaká kényszeredett mosolya - ez minden, ami megmarad róluk az emlékezetünkben.

Csúfos belharcok után, züllött csapatként, megszégyenülve távoztak a franciák. Győzelem nélkül maradt a címvédő Olaszország, ami legalább olyan meglepetés volt, mint Anglia álomkóros játéka: a fáradt, fásult angolokba még az évi 8,8 millió eurót kereső Fabio Capello sem tudott életet lehelni.

Ami a futballon kívüli tényezőket illeti: ahhoz képest, hogy a német válogatott golyóálló mellényeket rendelt a játékosainak, s hogy már a nulladik napon kiraboltak néhány újságírót, Dél-Afrikában semmi egetrengető incidens nem történt. A legnagyobb médiavisszhangja annak a jelenetnek volt, amikor egy angol drukker az Algéria elleni mérkőzés után a vécét keresve benyitott az angol válogatott öltözőjébe - s ha már ott járt, jól lehordta a társaságot.

"Attraktív, látványos világbajnokság volt" - nyilatkozta vasárnap éjjel elégedetten Sepp Blatter, a FIFA elnöke. Nehéz elképzelni, hogy mire gondolhatott.


A Focitipp szerint
A legjobb játékos: Diego Forlán
A legjobb fiatal játékos: Mesut Özil
A legszebb gól: a holland Gio van Bronckhorst találata Uruguay ellen
A legnagyobb csalódás: Anglia játéka
A legjobb meccs: Uruguay-Németország 2-3

(gj)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább