Ki kapja az Aranylabdát?

Ki kapja az Aranylabdát?

, gj

A 23 jelölt, ahogy a Focitipp látja őket. Skiccek, portrék. A piaci érték a Transfermarkt adatai alapján adtuk meg.



FIFA-Aranylabda
Az Aranylabdát 1956 óta a France Football szaklap szavazása alapján kapta meg az év legjobb futballistája. Idén azonban a France Football és a FIFA (amely ugyancsak megválasztotta az év játékosát) összevonta a két díjat, és megalapította a FIFA-Aranylabdát, amely a futball legnagyobb presztízsű egyéni díjának számít. Hivatalos átadására 2011. január 10-én kerül sor Zürichben.


Asamoah GYAN
Sporttörténelmet írhatott volna a ghánai válogatottal, ha az Uruguay elleni vb-negyeddöntő utolsó másodperceiben belövi a Suárez kezezéséért megítélt tizenegyest. Nem lőtte be. Gyan ettől függetlenül a vébé afrikai sztárja lett, a nyári átigazolási időszak utolsó napján pedig klubrekordot jelentő 13 millió fontot fizetett érte a Sunderland a francia Stade Rennes-nek.

Ország:
Ghána
Klub:
Sunderland
Poszt:
csatár
Születési dátum:
1985.11.22.
Magasság:
186 cm
Válogatottság/gól:
44/22
Piaci érték:
11 millió euró

---

XABI ALONSO

Nem címlapfigura, de Xabi Alonso roppant fontos láncszem – Liverpoolban például máig nem oldották meg a pótlását. Védekező középpályásként mindig jókor van jó helyen, hatékonyan szűr, pontosan passzol. Csak azt fájlaljuk, hogy amióta a Real Madridban szerepel, már nem célozza meg az ellenfél kapuját 70 méterről, mint tette azt a Premier League-ben.

Ország: Spanyolország
Klub: Real Madrid
Poszt: védekező középpályás
Születési dátum: 1981.11.25.
Magasság: 183 cm
Válogatottság/gól: 80/9
Piaci érték: 35 millió euró

---

Iker CASILLAS
Évek óta a legjobb kapus. A világ legjobb kapusa. Higgadtan néz farkasszemet a csatárokkal, és néha párducugrással tornázza ki a labdát a vinkliből. Olyankor repülni kezd, teste valószerűtlenül megnyúlik, és finoman szögletre paskolja a labdát. Vagy egy robinzonád végén magához öleli. Az ellenfél lő, Casillas véd. Ennyi.

Ország: Spanyolország
Klub: Real Madrid
Poszt: kapus
Születési dátum: 1981.05.20.
Magasság: 182 cm
Válogatottság/gól: 115/0
Piaci érték: 35 millió euró

---

Didier DROGBA
Tavaly másodvirágzását élte a Chelsea-ben. A zeniten talán már túl van, de még ma is veszélyes ragadozó, aki gólra éhesen cirkál a kapu előtt, és előbb-utóbb biztosan lecsap áldozatára. Erőszakos, agresszív stílusára kevés védő ismeri az ellenszert.

Ország: Elefántcsontpart
Klub: FC Chelsea
Poszt: csatár
Születési dátum: 1978.03.11.
Magasság: 189 cm
Válogatottság/gól: 71/45
Piaci érték: 30 millió euró

---

XAVI
Xavi? Tíz pont. A Barca saját nevelésű, sztárallűröktől mentes játékosa, a "karmester" prototípusa: mindenütt ott van a pályán, begyűjti és kiosztja a labdákat, megtervezi az akciót, mozgatja az egész csapatot. A világbajnokságon ő passzolt a legtöbbször, és ő futotta a legtöbbet (80 kilométert). Ha nem Sneijder kapja az Aranylabdát, akkor ő.

Ország: Spanyolország
Klub: FC Barcelona
Poszt: középpályás
Születési dátum: 1980.01.25.
Magasság: 170 cm
Válogatottság/gól: 97/8
Piaci érték: 50 millió euró

---

Philipp LAHM
Egy kiváló, offenzív felfogású szélső védő, aki a 2006-os vébé óta a világ abszolút élvonalába tartozik a jobbhátvéd posztján (korábban balhátvédként is bevált). Precízen védekezik, jól lő, és büszkén viseli a csapatkapitányi karszalagot a német válogatottban (Ballack legnagyobb szomorúságára).

Ország: Németország
Klub: Bayern München
Poszt: szélső védő
Születési dátum: 1983.11.11.
Magasság: 170 cm
Válogatottság/gól: 75/4
Piaci érték: 28 millió euró

---

Cesc FÁBREGAS

Az egyik legjobb irányító. Lassan mozog, gyorsan gondolkodik. Az ilyen játékosról mondják, hogy "lát a pályán". Kreatív, szellemes futballt játszik, ritkán csalódunk benne. Nehéz elhinni, hogy még mindig csak 23 éves.

Ország: Spanyolország
Klub: Arsenal
Poszt: irányító középpályás
Születési dátum: 1987.05.04.
Magasság: 179 cm
Válogatottság/gól: 56/6
Piaci érték: 55 millió euró

---

Bastian SCHWEINSTEIGER
Ötszörös német bajnok, ötszörös kupagyőztes, kétszeres vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes és még sorolhatnánk. Schweinsteiger évek óta hozza a formáját, megbízható, energikus középpályás, a fontos gólok szerzője (lásd legutóbb a Werder Bremen elleni győztes bombagólját a Német Kupában). Ha így folytatja – és a sérülések is elkerülik –, akkor nagyjából 200-szoros válogatottként vonulhat majd vissza évek múlva.

Ország: Németország
Klub: Bayern München
Poszt: középpályás
Születési dátum: 1984.01.08.
Magasság: 183 cm
Válogatottság/gól: 83/21
Piaci érték: 35 millió euró

---

Júlio CÉSAR
Júlio Césarra egyetlen rossz szavunk nem lehet. Nem egy világklasszis, de attól még jó kapus. Tavaly a 21. helyen végzett az Aranylabda-szavazáson, s a 2009/2010-es BL-szezon legjobb kapusává választották. Ötszörös olasz bajnok, ő nyugdíjazta Francesco Toldót.

Ország: Brazília
Klub: Internazionale
Poszt: kapus
Születési dátum: 1979.09.03.
Magasság: 187 cm
Válogatottság/gól: 53/0
Piaci érték: 25 millió euró

---

Thomas MÜLLER
Idén tavasszal Diego Maradona még labdaszedőnek nézte Müllert - ez persze nem a Bayern játékosát, hanem Maradonát minősíti. A világbajnokságon brillírozott: öt gólt lőtt, három gólpasszt adott, ő kapta az Aranycipőt és a legjobb fiatal játékosnak járó díjat is.

Ország: Németország
Klub: Bayern München
Poszt: támadó középpályás
Születési dátum: 1989.09.13.
Magasság: 186 cm
Válogatottság/gól: 12/5
Piaci érték: 23 millió euró

---

Andrés INIESTA
Xavi ikerpárja a pályán. A 2009-es Barcelona-Manchester United (2-0) BL-döntő után Sir Alex Ferguson kénytelen volt bevallani, hogy a manchesteri taktika egyetlen feladatra szűkült: hogyan lehetne elvenni a labdát a Xavi–Iniesta kettőstől. Ma még sehogy. Ahogy rátekeredik a labdára, ahogy légies testcselekkel kígyózik át az ellenfél védősorán, az utánozhatatlan - arról már nem is beszélve, hogy az ő góljával lett világbajnok Spanyolország.

Ország: Spanyolország
Klub: FC Barcelona
Poszt: középpályás
Születési dátum: 1984.05.11.
Magasság: 170 cm
Válogatottság/gól: 53/9
Piaci érték: 60 millió euró

---

Lionel MESSI
Messi külön kategória. Amikor megiramodik a labdával, akkor a védők már annak is örülnek, ha szemmel követni tudják a mozgását. Idén nem nyert BL-t, az argentinok korán elbuktak a vébén, vagyis nem Messi kapja majd az Aranylabdát. De ő a legjobb, efelől ne legyenek kétségeink.

Ország: Argentína
Klub: FC Barcelona
Poszt: támadó
Születési dátum: 1987.06.24.
Magasság: 169 cm
Válogatottság/gól: 52/14
Piaci érték: 100 millió euró

---

Dani ALVES
Véleményünk szerint a BL-győztes Diego Milito vagy a tavaszi Rooney (minden purparlé ellenére) jobban megérdemelte volna a listás helyezést, mint Dani Alves. Persze, a brazil bekkre sem lehet panasz, szívósan védekezik, labdaszerzés után pedig fáradhatatlanul nyargal előre a szélen, s ha kell, még mindig rászúrja harmincról (bár már egyre ritkábban).

Ország: Brazília
Klub: FC Barcelona
Poszt: jobbhátvéd
Születési dátum: 1983.05.06.
Magasság: 173 cm
Válogatottság/gól: 43/5
Piaci érték: 30 millió euró

---

Wesley SNEIJDER
Irányító középpályásként BL-t, olasz bajnokságot és olasz kupát nyert az Interrel, a holland válogatottal pedig világbajnoki döntőt játszott. Intelligens spíler, aki remek labdákat osztogat, veszélyesen lő, és a szabadrúgások nagymestere. Az elmúlt szezonban a maximumot hozta, a bukmékereknél ő a befutó.

Ország: Hollandia
Klub: Internazionale
Poszt: középpályás
Születési dátum: 1984.06.09.
Magasság: 170 cm
Válogatottság/gól: 72/19
Piaci érték: 45 millió euró

---

Cristiano RONALDO

Tavaly az égvilágon semmit sem nyert a Real Madriddal, vagyis jelentős hendikeppel indul minden szavazáson. Az sem válik előnyére, hogy továbbra is utálatos, elkényeztetett piperkőcként viselkedik a pályán. Viszont futballozni nagyon tud. Ahogy megindul a szélről a kapu felé, ahogy sarokkal passzol, ahogy beáll a szabadrúgáshoz letett labda mögé, ahogy lövi a gólokat... Az idei szezon az övé lehet.

Ország: Portugália
Klub: Real Madrid
Poszt: támadó
Születési dátum: 1985.02.05.
Magasság: 187 cm
Válogatottság/gól: 78/25
Piaci érték: 90 millió euró

---

Samuel ETO'O
Amikor tavaly nyáron lejárt szavatosságú áruként a Barcelona bónuszként elpostázta őt az Internek (ahol José Mourinho visszaminősítette őt középpályássá), már majdnem lemondtunk róla. Aztán ő lett az első futballista, aki két különböző klubbal (Barca, Inter) két egymást követő szezonban triplázott (bajnokságot, kupát és BL-t nyert).

Ország: Kamerun
Klub: Internazionale
Poszt: csatár
Születési dátum: 1981.03.10.
Magasság: 180 cm
Válogatottság/gól: 97/44
Piaci érték: 37,5 millió euró

---

Miroslav KLOSE
Egy futballista, aki a világbajnokságokon érzi jól magát. A Bundesligában az utóbbi másfél évben csupán 3 gólt lőtt, a világbajnokságokon viszont összesen 14-et, amivel a vébék történetének második legeredményesebb játékosa (egy góllal lemaradva a brazil Ronaldo mögött). Jelölése nyilván ennek a statisztikának szólt.

Ország: Németország
Klub: Bayern München
Poszt: csatár
Születési dátum: 1978.06.09.
Magasság: 182 cm
Válogatottság/gól: 105/58
Piaci érték: 7,5 millió euró

----

MAICON

Lássuk, mit tud Maicon. Majdnem mindent. Erős, keménykötésű, jól fejel, jól lő, gyors… Hibátlanul védekezik (ha nem Gareth Bale az ellenfél), és nagy elánnal támad. Az Aranylabdához ez persze kevés, de a világszínvonalhoz bőven elég.

Ország: Brazília
Klub: Internazionale
Poszt: jobbhátvéd
Születési dátum: 1981.07.26.
Magasság: 184 cm
Válogatottság/gól: 63/6
Piaci érték: 32 millió euró

----

David VILLA
Kicsit mintha elhallgatott volna a hatlövetűje, amióta Barcelonába szerződött. Gyors, fürge csatár, aki a tizenhatoson belül gyilkos ösztönnel csap le minden labdára. A 2008-as Eb-gólkirálya, a 2010-es vb gólkirálya (társbérletben), aki az utóbbi kilenc szezonban mindig lőtt legalább 15 gólt a bajnokságban…

Ország: Spanyolország
Klub: FC Barcelona
Poszt: csatár
Születési dátum: 1981.12.03.
Magasság: 175 cm
Válogatottság/gól: 69/45
Piaci érték: 50 millió euró

----

Carles PUYOL
Egy rettenthetetlen, harcias hátvéd, aki a Barca vezéregyénisége a pályán, s aki az utóbbi időben egyre több fejesgólt szerez. Az a típusú játékos, akit imádnak a szurkolók, mert az utolsó leheletéig küzd a pályán, és elszántsága átragad a többiekre is. Ráadásul katalán.

Ország: Spanyolország
Klub: FC Barcelona
Poszt: középhátvéd
Születési dátum: 1978.04.13.
Magasság: 178 cm
Válogatottság/gól: 93/3
Piaci érték: 23 millió euró

----

Diego FORLÁN
Ha rajtunk múlva, ő kapná az Aranylabdát. Nem egy született zseni, játéka mégis könnyed, látványos és célratörő. Az Európa Liga döntőjében az Atlético Madrid az ő két góljával verte a Fulhamet, a dél-afrikai vébén pedig ötször volt eredményes, és a torna legjobb játékosává választották!

Ország: Uruguay
Klub: Atlético Madrid
Poszt: csatár
Születési dátum: 1979.05.19.
Magasság: 178 cm
Válogatottság/gól: 69/29
Piaci érték: 20 millió euró

---

Arjen ROBBEN
Ha a bal lábán van a labda, a kapusok halkan elrebegnek egy imát. Jobbszél, balszél, nála egyre megy: villámgyors futballista, szabályos eszközökkel alig lehet megállítani. Negatívumai: sérülékeny, és sokat színészkedik. Máskülönben "top class".

Ország: Hollandia
Klub: Bayern München
Poszt: támadó
Születési dátum: 1984.01.23.
Magasság: 181 cm
Válogatottság/gól: 52/15
Piaci érték: 40 millió euró

---

Mesut ÖZIL
Nem kockáztatunk sokat, amikor fényes jövőt jósolunk az álmos szemű Özilnek. A világbajnokságon - fiatal kora ellenére - a németek karmestere volt. Öröm nézni tiszta, elegáns, sallangmentes játékát: övé a pálya.

Ország: Németország
Klub: Real Madrid
Poszt: középpályás
Születési dátum: 1988.10.15.
Magasság: 182 cm
Válogatottság/gól: 21/3
Piaci érték: 27 millió euró

Kit favorizálnak a bukmékerek?
A William Hill brit fogadóiroda bukmékerei szerint a FIFA-Aranylabda díj megszerzésére a holland Wesley Sneijdernek van a legnagyobb esélye - az ő elsősége 2,5-szörös pénzt fizet. A további sorrend: Xavi (4,0), Lionel Messi (5,0), Andrés Iniesta (6,5), David Villa (10,0) és Diego Forlán (17,0).

(gj)
(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább